Ce înseamnă mobilizarea parțială anunțată de Putin: 300.000 de rezerviști, chemați la arme

DE Daniel Toșa | 21.09.2022 - 10:13
Ce înseamnă mobilizarea parțială anunțată de Putin: 300.000 de rezerviști, chemați la arme - FOTO: Profimedia

Vladimir Putin a anunțat că începând de miercuri, 21 septembrie va decreta mobilizarea parțială. Acest lucru a stârnit deja nemulțumiri la Moscova.

SHARE

Doar cetățenii care se află în prezent în rezervă vor fi supuși unei chemări la serviciul militar, în primul rând cei care au servit în rândurile forțelor armate", a declarat Putin în discursul video preînregistrat.

Într-o alocuțiune televizată la câteva minute după ce Putin a terminat de vorbit, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că 300.000 de rezerviști ruși vor fi chemați la serviciu în cadrul mobilizării "parțiale".

Putin a justificat decizia prin descrierea luptelor acerbe pentru regiunea Donbas din estul Ucrainei și prin faptul că Occidentul împinge Ucraina să atace teritoriul rusesc.

"La Washington, Londra și Bruxelles, ei împing direct Kievul să mute acțiunea militară pe teritoriul nostru... ei vorbesc despre cum ar trebui folosite toate mijloacele disponibile pentru a distruge Rusia pe câmpul de luptă, cu pierderea ulterioară a suveranității politice, economice, culturale și a tuturor tipurilor de suveranitate și cu jefuirea totală a țării noastre", a declarat Putin.

Citește și: Miercuri, „Ziua Z”. Panică în Rusia, bursele cad. Bărbații, interdicție de a părăsi țara

Deviza Rusiei: „Ucidem, ucidem și ucidem”

Shoigu a declarat ulterior: "Ucidem, ucidem și ucidem, iar acel moment a sosit: suntem în război cu Occidentul colectiv".

Un decret privind mobilizarea publicat ulterior pe site-ul Kremlinului a precizat că contractele soldaților mobilizați nu vor expira "până la sfârșitul mobilizării parțiale", fiind enumerate ca excepții doar vârsta, starea de sănătate și încarcerarea.

Citește și: VIDEO Petre Daea îi cere unui jurnalist străin să i se adreseze în română. „In my language. Ok?”

Toți cei care vor fi mobilizați pentru a lupta în Ucraina vor primi aceleași salarii și prime ca și cei care semnează un contract militar pentru a servi în forțele armate, iar oamenii mobilizați vor fi supuși unui antrenament suplimentar înainte de a fi trimiși pe front, a precizat Putin.

În prima estimare oficială a pierderilor Rusiei pe câmpul de luptă de la sfârșitul lunii martie, Șoigu a anunțat că 5.937 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina de la începutul luptelor. Dovezile de pe câmpul de luptă și informațiile publice disponibile în Rusia sugerează că cifra reală este semnificativ mai mare, potrivit The Moscow times.

Shoigu a afirmat miercuri că peste 61.000 de soldați ucraineni au fost uciși și 49.000 răniți din februarie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te