VIDEO Cu ce se apără Rusia de avioanele F-16 ale Ucrainei? Roiul de drone cu rază de 1.000 de km

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.08.2024 - 11:51

Ce a pregătit Rusia pentru avioanele F-16 ale Ucrainei? Evită lupta între avioane de vânătoare. Desfășurat pe avioanele de luptă Su-57 Stealth, UAV-ul rusesc S-71 lansat aerian amenință operațiunile F-16 ale Ucrainei.

SHARE

Biroul de proiectare al companiei Suhoi din Rusia a dezvăluit două mari concepte de „UAV surpriză”: o dronă logistică autonomă S-76, capabilă să transporte 300 kg pe o rază de 1.000 km și un UAV de luptă stealth lansat în aer - S-71.

Ambele UAV-uri sunt concepte noi, S-71 atragând atenția pentru că deja Ministerul Apărării a dat permis de producție în serie, potrivit Eurasian Times.

Ce a pregătit Rusia pentru avioanele F-16 ale Ucrainei? Evită lupta între avioane de vânătoare

Suhoi a inițiat dezvoltarea UAV-ului S-71 pentru a îndeplini capacități de multi-misiune. Pe parcurs, Suhoi a modificat specificația pentru a crește raza de acțiune și a reduce secțiunea transversală a radarului dronei.

S-71 a început testele în aprilie 2024 la centrul de cercetare de zbor al Rusiei din Jukovski, cu zboruri de testare care au implicat avionul de vânătoare Su-57. 

Drona, este optimizată pentru identificarea și desemnarea șintei pentru afi distrusă, are tehnologie stealth și un fuselaj trapezoidal, similar cu Storm Shadow, cu aripi pliabile.

Este alimentat de un motor turbofan TRDD-50 de dimensiuni mici, folosit și la rachetele de croazieră Kh-59M și Kh-101.

Citește și: Suedia, prima țară care trimite la toamnă specialiști militari la Kiev pentru întreținerea armelor

Drona este capabilă să atingă o viteză de 0,6 Mach și să se ridice la o altitudine maximă de  8.000 de metri.

Există două variante ale dronei – S-71M Monochrome și S-71K Carpet.

Citește și: Armata Transnistriei își echipează tancurile T-64BV cu „grătare” antidrone. De cine îi este frică?

S-71K îndeplinește rolul unei rachete de croazieră aer-sol care poate fi ghidată către țintă. Dispune de un focos modular (în grup, cu încărcături puternic explozive), probabil cu ghidare electro-optică sau SALH (Semi-Active Laser Homing) pentru localizarea țintei.

S-71M îndeplinește un rol mai avansat. Poate căuta, detecta și angaja în mod autonom ținte în mișcare folosind senzori electro-optici și datele de țintire stocate la bord.

Un operator poate rămâne conectat pentru a valida ținta selectată de UAV sau pentru a ghida arma către țintă.

Potrivit raportului Săptămâna Aviației, S-71M poate fi transportat și în exterior sau adăpostit în compartimentul de arme al unui avion de luptă Su-57 sau S-70 Ohotnik.

Dacă S-71K nu poate fi transportat în exterior, este probabil o rachetă mai mare și mai grea, cu un design modular. Este posibil ca dimensiunea mai mare să fi fost necesară din cauza necesității de a transporta focoase de submuniții.

S-71M se limitează la transportarea focoaselor cu încărcare puternic explozive.

Clasificarea S-71M ca un UAV lansat în aer, nu o rachetă de croazieră, sugerează că capacitățile autonome avansate ale dronei îi permit să se întoarcă la punctul său de lansare sau la o altă locație desemnată după finalizarea misiunii.

Deoarece Ministerul rus al Apărării a autorizat producția S-71, este probabil ca acesta să fie dislocat operațional în Ucraina în următoarele câteva luni.

Drona S-71M extinde efectiv raza de acțiune a avioanelor de vânătoare ce pot rămâne în spațiul protejat de apărarea aeriană, fără a risca viața pilotului.

Utilizarea simultană a două variante - una pentru a localiza, identifica și desemna ținta și cealaltă pentru a o distruge cu focosul potrivit, transportate în exterior și lansate de pe platforme precum Su-34, este optimă pentru a vâna și distruge sistemele deapărare aeriană adversare, după care S-71M ar fi recuperat și reutilizat în mod repetat.

Principala misiune, unidirecțională, a S-71M este distrugerea avioanelor F-16 care se întorc la bază.

Dimensiunea mare a avioanelor de vânătoare rusești oferă capacitatea de a transporta rachete mari cu rază mare de acțiune.

S-71 va avea o rază de acțiune și o capacitate de detectare a țintei care îi va permite să „vâneze” avioanele F-16 ucrainene în interioarul îndepărtat al țării, unde ar trebui să fie în siguranță.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te