Cât de mare este riscul extinderii războiului

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.02.2023 - 19:12
Tancul de luptă Leopard 2 A6M, promis Ucrainei pentru a contracara ofensiva Rusiei, în acțiune
Tancul de luptă Leopard 2 A6M, promis Ucrainei pentru a contracara ofensiva Rusiei, în acțiune
Forțele Aeriene franceze lucrează la un avion de luptă multirol Dassault Rafale - Foto: Profimedia Images
Forțele Aeriene franceze lucrează la un avion de luptă multirol Dassault Rafale - Foto: Profimedia Images
Ministerul rus al Apărării a informat despre o lansare virtuală de succes a unei rachete Zirkon în Atlantic - Foto: Profimedia Images
Ministerul rus al Apărării a informat despre o lansare virtuală de succes a unei rachete Zirkon în Atlantic - Foto: Profimedia Images
Soldați ai Forțelor Aeriene franceze operează un sistem sol-aer cu rază medie de acțiune MAMBA în timpul misiunii „Eagle Royal“ la baza militară de la Capu Midia, România, la 6 decembrie 2022 - Foto: Profimedia Images
Soldați ai Forțelor Aeriene franceze operează un sistem sol-aer cu rază medie de acțiune MAMBA în timpul misiunii „Eagle Royal“ la baza militară de la Capu Midia, România, la 6 decembrie 2022 - Foto: Profimedia Images

Invazia rusă în Ucraina schimbă arhitectura de securitate din Europa.

SHARE

Timpul se scurge pentru trupele din Ucraina, dar și pentru restul Europei, aflată sub amenințare pentru ajutorul militar dat Ucrainei, după ce mai multe țări din Occident au acceptat să trimită tancuri pentru a contracara marea ofensivă pe care o pregătește Rusia la un an de la debutul invaziei, la 24 februarie.

Experții au avertizat că lumea se află într-o cursă contra cronometru pentru a trimite în Ucraina tancurile nou disponibile sau se va confrunta cu riscul ca Europa să fie cuprinsă de un război cu Rusia.

Primăvara 2023, moment crucial al războiului

În timp ce Moscova se pregătește să lanseze o ofensivă de primăvară împotriva trupelor de la Kiev, Germania a fost în sfârșit de acord cu trimiterea tancurilor sale Leopard 2.

Decizia Berlinului de a trimite 14 dintre cele mai periculoase tancuri din lume în Ucraina înseamnă că și alte țări occidentale îi pot urma exemplul cu propriile Leopard 2.

Germania, deținătoarea licenței tancurilor, și-a reținut oferta timp de luni de zile. „Acesta este un moment strategic absolut crucial în război, deoarece Occidentul se confruntă acum cu o comprimare severă a timpului. Germania a întârziat procesul de ceva timp, atunci când conta cel mai mult“, a declarat Bruce Jones, expert pe Rusia.

Forțele Aeriene franceze lucrează la un avion de luptă multirol Dassault Rafale - Foto: Profimedia Images

Tancurile de generația a treia fabricate în Germania sunt folosite de țări precum Polonia, care trimite acum o parte din stocul său. Spania a declarat, de asemenea, că va furniza Leopard 2, la fel ca și Finlanda și Olanda.

Marea Britanie va începe să antreneze soldații ucraineni cât mai curând posibil. Ministrul Apărării, Alex Chalk, a declarat parlamentarilor din Camera Comunelor că instruirea începe în timp record.

Dar ar putea dura mai multe luni pentru ca tancurile să ajungă în Ucraina și pentru ca experții să îi instruiască pe soldații ucraineni cum să folosească tancurile Leopard 2.

În ceea ce privește momentul în care tancurile vor ajunge în Ucraina, Chalk a adăugat: „Intenția este ca acestea să fie la sfârșitul lunii martie“.

Germania a declarat că Ucraina va primi contribuția sa de tancuri Leopard 2 în două luni.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a insistat ca aliații să se concentreze pe importanța vitezei livrărilor. „Nu este timp de pierdut“, a subliniat acesta.

Colonelul Richard Kemp, fost comandant al forțelor britanice din Afganistan și consilier pe probleme de informații al Guvernului britanic, a declarat pentru Daily Mirror că Ucraina se află într-o cursă contra cronometru pentru a trimite blindatele pe linia frontului. 

„Acum este momentul lor. Timpul este esențial pentru a opri și apoi a învinge forțele Moscovei în Ucraina“, a insistat Kemp.

Ministerul rus al Apărării a informat despre o lansare virtuală de succes a unei rachete Zirkon în Atlantic - Foto: Profimedia Images

„Occidentul arată că poate acționa împreună, dar cred că, în continuare, suntem prea lenți în a face acest lucru. Singurul limbaj cu care Putin se poate identifica sau care îl va influența este cel al forței. Aceasta este o cursă crucială împotriva timpului. Decizia Germaniei ar fi trebuit să fie luată cu mult timp înainte“.

Bruce Jones, expert pe Rusia, a adăugat că furnizarea de tancuri nu a fost lipsită de riscuri pentru țările donatoare.

„Putin are pretextul, cu toate aceste livrări, pe care îl poate invoca pentru un răspuns militar împotriva tuturor națiunilor NATO. Cele mai amenințate sunt cele mai apropiate de Rusia“.

Rusia, pe punctul de coliziune directă cu NATO

În timp ce Moscova își intensifică bombardamentele asupra orașelor din Ucraina, în numărătoarea inversă până la aniversarea unui an de război, pe 24 februarie, Vladimir Putin gândește o nouă ofensivă în Ucraina, pregătindu-și în același timp țara pentru un conflict cu SUA și aliații săi ce va dura ani de zile, astfel încât să „niveleze“ economia lumii la cele mai joase valori. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat lista medicamentelor care trebuie stocate pentru „urgențe radiologice sau nucleare“, la doar câteva ore după ce UE a avertizat că „Rusia este în război cu Occidentul“.

Organismul mondial de sănătate a publicat îndrumări privind modul de supraviețuire în cazul unei catastrofe nucleare, avertizând asupra „utilizării intenționate a materialelor radioactive cu intenții răuvoitoare“.

Raportul a fost publicat în contextul în care spectrul unui război nuclear planează asupra lumii după ce Occidentul a furnizat tancuri de ultimă generație Ucrainei, spre furia lui Vladimir Putin.

Rusia este pe punctul de a intra în coliziune directă cu SUA și NATO și este „foarte posibil“ să nu mai existe un Tratat de control al armelor cu America după 2026, din cauza eforturilor Washingtonului de a provoca o „înfrângere strategică“ Moscovei în Ucraina, amenință Kremlinul.  

Ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că decizia Washingtonului de a furniza rapid Kievului 31 de tancuri M1 Abrams a fost „un pas extrem de distructiv“ care a escaladat războiul din Ucraina.

Riabkov a afirmat că insistența Washingtonului de a provoca o înfrângere strategică Rusiei înseamnă că viitorul Tratatului de control al armelor nucleare dintre SUA și Moscova este pus sub semnul întrebării. 

Riabkov, cel mai important diplomat rus pentru controlul armelor, a afirmat că Statele Unite au ignorat în ultimii ani interesele Rusiei, iar Kremlinul și-a reafirmat poziția potrivit căreia furnizarea în continuare de armament occidental către Ucraina nu duce decât la o nouă escaladare.

Europa de Est, ținta lui Putin

Vladimir Putin este pregătit pentru un „mare război“ cu NATO pentru a încerca să readucă Cortina de Fier, a avertizat un expert rus.

Moscova se pregătește pentru o nouă ofensivă înainte de prima aniversare a invaziei lor, la 24 februarie, iar fotografiile din satelit arată că forțele lui Putin construiesc fortificații.

Potrivit profesorului Grigori Iudin, Putin intenționează să înceapă prin a înghiți atât Ucraina, cât și Moldova, apoi să subjuge Europa de Est, restabilind o Cortină de Fier în stilul Războiului Rece pe întregul continent.

„El vede întreaga Europă de Est ca pe fieful său“, a declarat profesorul pentru emisiunea CivilNet de pe YouTube, într-o prognoză înfricoșătoare.

„Trebuie să ne eliberăm de iluzia că acesta este un război între Rusia și Ucraina din punctul de vedere al conducerii de la Kremlin“, a spus el.

„Conducerea rusă nu crede că Ucraina există. Este imposibil să lupți cu ceea ce nu există. Pentru ei, războiul din Ucraina este de fapt împotriva Occidentului“, a subliniat acesta.

Putin plănuiește să îndepărteze NATO de țări precum Polonia și Lituania, care au fost cândva în URSS sau în sfera sa de influență.

„Întreaga Europă de Est - Vladimir Putin consideră că este fieful său. Deja în planul operațiunii militare actuale se află preluarea Moldovei“, spune Iudin. În mod cert, Putin se pregătește pentru un mare război. „Nu poate începe încă pentru că nu sunt pregătiți din punct de vedere tehnic. Dar Moldova este acolo, în planuri, fără îndoială“.

Pentru ce se pregătește armata Ungariei

Ministrul ungar al Apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, a comentat, după săptămâni de tăcere, ceea ce pare a fi cea mai mare remaniere în rândurile armatei: mai multe sute de ofițeri au fost concediați, majoritatea din eșalonul de vârf, ofițeri care au servit cel puțin 25 de ani și au cel puțin 45 de ani, cu un preaviz de două luni. Mulți dintre ei au rangul de locotenent-colonel și mai sus.

Szalay-Bobrovniczky a declarat cu severitate că armata nu este „o instituție socială“, ci „o armată vecină cu un război furibund în centrul Europei“.

Declarația ministrului a provocat o confuzie și mai mare. În ultimul an, administrația lui Viktor Orbán a susținut că Ungaria are o relație amiabilă cu Rusia și că amenințările constante de a se opune prin veto sancțiunilor UE și refuzul de a oferi ajutor militar Ucrainei au fost necesare pentru a ține Ungaria departe de un război în care „politicienii de stânga nesăbuiți“ ar fi târât țara și populația.

Nici cu privire la remanierea armatei ministrul Apărării nu s-a referit la Rusia ca la o amenințare, vorbind doar despre flancul estic al NATO.

Guvernul a crescut semnificativ achizițiile militare în ultimii ani, în parte pentru a îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB, pe care nu a reușit să-l atingă de mult timp.

Cheltuielile au crescut în 2018, când, potrivit surselor publicației de investigații Direkt36, o conducere mai orientată spre afaceri a preluat conducerea Ministerului Apărării.

Furnizorii germani și, într-o măsură ceva mai mică, cei americani și israelieni au fost principalii beneficiari ai acestor acorduri. De unele dintre acestea ar fi beneficiat, de asemenea, cercurile de afaceri din jurul Fidesz. O altă explicație care a circulat în jurul demisiilor a fost aceea că permit Guvernului să înfrângă opoziția față de anumite acorduri.

Având în vedere politica externă subversivă a lui Orbán, există multe suspiciuni că astfel de schimbări bruște ar putea fi rezultatul unor motive ascunse.

Există, de asemenea, riscul de a eroda și mai mult încrederea dintre Ungaria și aliații săi.

Faptul că schimbările semnificative de personal militar au fost executate de Szalay-Bobrovniczky, un om de afaceri fără o expertiză substanțială în domeniul apărării, este poate mai îngrijorător, având în vedere că, înainte de a prelua funcția, el a fost coproprietar al unei companii cu Transmashholding-ul
rusesc (al cărui fost președinte este sancționat), potrivit cepa.org.

Armata poloneză recrutează soldați profesioniști de teama extinderii războiului

Armata poloneză a recrutat anul trecut 13.742 de noi soldaţi profesionişti, a anunţat ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak, la Lublin. „Acesta este un record de la abolirea conscripţiei“, a adăugat ministrul.

Ultima conscripţie din Polonia a avut loc în 2008. La scurt timp după aceasta, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat.

Forţele militare ale Poloniei numără în total în serviciul său 164.000 de bărbaţi şi femei, inclusiv 36.000 de membri voluntari în unităţi de securitate naţională.

Varşovia şi-a majorat recent investiţiile în apărare după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Armata Poloniei ar urma să fie majorată până la 250.000 de soldaţi profesionişti şi 50.000 de voluntari ai unităţilor de securitate naţională, introducând serviciul militar de bază voluntar şi cursuri de pregătire militară de o zi la nivel naţional pentru cei interesaţi.

NATO avertizează Rusia că România este „o linie roșie“

Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, a declarat că Alianța este pregătită pentru o confruntare directă cu Rusia, într-un interviu acordat RTP, o organizație publică portugheză de radiodifuziune.

„Rob Bauer precizează că NATO este pregătită pentru o confruntare directă cu Rusia și admite că reînarmarea este prioritatea principală a Alianței“, scrie pravda.com.ua.

Soldați ai Forțelor Aeriene franceze operează un sistem sol-aer cu rază medie de acțiune MAMBA în timpul misiunii „Eagle Royal“ la baza militară de la Capu Midia, România, la 6 decembrie 2022 - Foto: Profimedia Images

Bauer a reamintit că, în timpul summitului NATO de la Madrid de anul trecut, Alianța a decis să înființeze patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia ca răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina.

„Acesta este un semnal important pentru Rusia: că suntem pregătiți dacă vor decide să se ia de NATO. Aceasta este o linie roșie. Dacă există o linie roșie, atunci este vorba de rușii care ne trec granițele“, a declarat președintele Comitetului Militar al NATO.

Bauer a declarat că obiectivele strategice ale Rusiei depășesc Ucraina, Moscova dorind să revendice teritoriul fostei Uniuni Sovietice.

La 19 ianuarie, Rob Bauer a declarat că Rusia va rămâne o amenințare pentru NATO chiar dacă forțele sale vor fi înfrânte în Ucraina.

Oportunități economice

Invazia Rusiei în Ucraina a scos în evidență și importanța strategică a Mării Negre și a țărilor cu ieșire la aceasta.

Transformarea Mării Negre în „lac rusesc“ este un obiectiv constant al Rusiei. Este pentru prima dată când NATO și Uniunea Europeană au înțeles că trebuie investit în securitatea zonei. Cea mai lungă și cea mai adâncă linie submarină de cabluri electrice și digitale din lume va fi instalată în Marea Neagră.

Angajamentul a fost luat de liderii Azerbaidjanului, Georgiei, României și Ungariei la București, la 17 decembrie.

Acordul prevede transportul de energie verde din Caucazul de Sud către Europa și face parte din planurile mai ample ale Uniunii Europene (UE) de diversificare a energiei, scrie cepa.org.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, consideră că este „un proiect plin de posibilități“. 

Azerbaidjanul, un producător cheie de petrol și gaze naturale, joacă deja un rol semnificativ în securitatea energetică europeană prin acordurile convenite recent cu UE. În plus, atât Azerbaidjanul, cât și Georgia sunt țări de tranzit energetic importante pentru Turcia, precum și pentru Europa de Sud și de Sud-Est. 

Proiecte economice cheie cu semnificație geopolitică, precum oleoductele Baku-Tbilisi-Ceyhan (care merge din Azerbaidjan în Turcia) și Baku-Supsa, precum și Coridorul sudic de gaze (care traversează Turcia în direcția est-vest) au sporit importanța Azerbaidjanului ca actor major în materie de securitate energetică pentru Europa.  

Decizia UE de a sprijini linia electrică submarină între Georgia și România reprezintă o evoluție semnificativă. Aceasta va permite ca energia electrică produsă în Azerbaidjan, Georgia și în alte țări să fie livrată direct pe piața europeană. De asemenea, va ajuta țările producătoare de energie curată să atragă mai multe investiții străine directe în producția de energie hidroelectrică, eoliană și solară. 

În timp ce parcurile eoliene din Azerbaidjan din Marea Caspică ar putea fi principala sursă de energie pentru linia electrică, o analiză economică preliminară a demonstrat că participarea celorlalte țări din Caucazul de Sud va fi importantă pentru succesul comercial final al acesteia. 

Odată cu invazia rusă în Ucraina și pierderea aprovizionării cu energie rusească, nevoia UE de a-și diversifica sursele de energie, incluzând atât combustibili fosili, cât și surse regenerabile, este mai mare ca niciodată.

Estimările inițiale ale costurilor sunt de 2,5 miliarde de euro, una dintre sursele potențiale de finanțare fiind Planul european de finanțare economică și de investiții al UE.

Alte surse de finanțare ar putea proveni de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Corporația Financiară pentru Dezvoltare Internațională (DFC) din SUA și altele. 

De asemena, SNGN ROMGAZ SA și SOCAR TRADING, filiala companiei naționale petroliere a Republicii Azerbaidjan, au semnat la 3 februarie 2023, la Baku, un nou contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România. Potrivit unui comunicat de presă, „încheierea acestui document juridic reprezintă o continuare și consolidare a bunelor relații de cooperare dintre cele două companii și a relațiilor contractuale care au la bază un acord cadru încheiat în luna noiembrie 2022 pe termen nelimitat“.

Contractul prevede posibilitatea livrării unor cantități de până la 1 miliard mc până în 31 martie 2024 și va intra în vigoare la 1 aprilie 2023, prelungind astfel cadrul contractual stabilit prin primul contract individual încheiat de companii la finele anului trecut.

„Acest nou aranjament contractual deservește astfel obiectivele strategice de siguranță în aprovizionarea cu gaze naturale și de diversificare a surselor“, se arată în comunicat.

Întreaga industrie europeană reunită pentru aeronautica de luptă

Compania franceză Dassault Aviation a organizat, la 3 februarie, la sediul său din Saint-Cloud (Franța), împreună cu partenerii europeni din industrie și cercetare, întâlnirea de lansare a proiectului EICACS (European Initiative for Collaborative Air Combat Standardisation - Inițiativa europeană pentru standardizarea luptei aeriene).

Proiectul se va concentra pe inter­ope­rabilitate deoarece, lupta aeriană va implica atât viitoarele platformele aeriene cu sau fără pilot, cât și platformele din prezent, precum și senzori și efectori. 

Sprijinit de Uniunea Europeană cu 75 de milioane de euro, în cadrul programului pe anul 2021 al Fondului European de Apărare (FED), acest proiect își propune să definească, într-un cadru european, viitoarele standarde de inter­operabilitate pentru lupta aeriană colaborativă, precizează Dassault Aviation.

Potrivit contractului de grant, acordat de Comisia Europeană în data de 19 decembrie 2022, compania Dassault Aviation a fost desemnată în calitate de coordonator al proiectului de studiu ce reunește 37 de producători și organizații de cercetare din 11 țări ale Uniunii Europene (Croația, Belgia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, România, Spania, Suedia și Țările de Jos).

România participă la acest proiect de cercetare avansată în domeniile aeronauticii, inteligenței artificiale și comunicațiilor prin Institutul Național de Cercetare Aerospațială „Elie Carafoli“.

Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani și este unul crucial pentru forțele aeriene ale Uniunii Europene, a anunțat Dassault Aviation, care a remarcat că EICACS reunește întreaga industrie europeană pentru aeronautică de luptă, precum și diverși parteneri din lumea cercetării. Experiența acumulată în cadrul EICACS va fi folosită la proiectele pentru aeronavele de generația a șasea – SCAF (Franța, Germania și Spania) și Tempest (Italia, Marea Britanie și Japonia), potrivit publicației franceze Zone Militaire, care adaugă că standardizarea obținută prin acest proiect va permite o mai bună interconectare între aeronavele Rafale, Eurofighter Typhoon, Gripen și F-35, dar și cu alte platforme (drone, avioane de transport și de încărcare combustibil în zbor etc).

România mai este prezentă și în proiectul european ECOWAR [EU Collaborative Warfare Capabilities] coordonat de Franța, la care mai participă Belgia, Polonia, Spania și Suedia și care este relaționat cu proiectul EICACS.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te