Cât de greu este pentru un tânăr român să studieze în Danemarca. ”O școală costă cât o casă”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.01.2024 - 11:15
O elevă de liceu vrea să facă un IB la Danemarca Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Sunt mulți copii români care vor să studieze în străinătate. Însă, uneori, se lovesc de bariere birocratice care îi împiedică să ajungă acolo unde își doresc. Unii nu-și pierd speranța și cer ajutorul românilor din străinătate.

SHARE

Zeci de mii de copii din România ajung la facultățile din străinătate. Dar sunt și elevi de liceu care ajung cu diverse burse sau chiar prin transfer la colegii din Europa sau SUA. 

Însă procesul pentru a ajunge acolo este destul de birocratic, este nevoie de multe documente și contacte pentru că cei din străinătate vor să se asigure că tinerii au suport și sprijin la nevoie. 

Cât de greu este pentru un tânăr român să studieze în Danemarca. ”O școală costă cât o casă”

O adolescentă în vârstă de 16 ani cere ajutorul pe un grup dedicat românilor din Danemarca. Ea spune că vrea să studieze într-un program IB (International Baccalaureate/ Bacalaureat Internațional) în această țară, însă colegiul unde vrea să meargă cere o persoană de contact. 

Părinții ei locuiesc în România, astfel că cere ajutorul românilor aflați în Danemarca. 

”Bună ziua! Mă numesc Diana, am 16 ani și îmi doresc de mult să studiez într-un program IB (International Baccalaureate) la un liceu din Danemarca.

Citește și: Ce experiențe au avut românii din Danemarca cu medicii de acolo. ”Unii caută pe Google simptomele”

Având în vedere că părinții mei sunt români și locuiesc în România, aș avea nevoie de o persoană de contact, o formalitate cerută de toate internatele din Danemarca. Având în vedere că nu am cunoștinte care locuiesc acolo, apelez la dumneavoastră, dacă mă puteți ajuta.

Aș avea nevoie de orice persoană care are reședință permanentă în Danemarca să mă ajute și să se ofere drept persoană de contact în caz de urgență- exmatriculare, deces etc, dar așa cum am mai spus e doar o formalitate și probabil nu o să fie cazul să vă oferiți ajutorul în mod direct.

Încă nu este sigur că vin în Danemarca, deoarece procesul de aplicare nu este finalizat, dar am nevoie de pe acum să scriu datele persoanei de contact. Vă mulțumesc extrem de mult, și apreciez orice tip de ajutor!”, a scris fata pe un grup dedicat românilor din Danemarca.

Conform regulamentului, persoana de contact poate locui la 1-2 ore distanță de școală. 

Cât costă să stuiezi IB în Danemarca

Fata a spus că aplică ”la 4 licee din mai multe localități printre care Grenaa Gymnasium, Viborg Katedralskole, Bikerød Gymnasium și Struer Gymnasium”.

Ea a spus că altfel nu ar fi probleme de acceptare a dosarului pentru că are ”numai 10 pe linie la toate materiile”, dar și multe extracurriculare care îi susțin dosarul. 

Românii din grupul din Danemarca au avut păreri împărțite. Foarte puțini au spus că o vor ajuta. 

Unul dintre ei a spus că o școală la care aplică fata ”costă cât o casă în România” și îi sugerează mai degrabă să înceapă liceul în țară apoi să se transfere. Însă va fi nevoie să ia în considerare costurile foarte mari. 

În schimb, programul pe care vrea să-l acceseze adolescenta este gratuit și doar cazarea la internat costă, iar suma este calculată în funcție de salariile părinților. 
 
”Programul IB(International Baccalaureate/ Bacalaureat Internațional) este un sistem de învățământ mondial ÎN LIMBA ENGLEZĂ pentru ultimii 2 ani de liceu, care se predă la un număr limitat de școli publice din Danemarca (în România se preda IB doar la privat). 
 
 
Costurile de școlarizare sunt 0, singură plată este cazarea la cămin/internat care este calculată în funcție de salariul părințiilor. 
 
Nu este imposibil să iți permiți să studiezi la un liceu din Danemarca, dar sunt doar câteva care au prețuri mai accesibile (pentru mine ar ajunge undeva la 1200-1800 lei/lună cazare + mâncare). O să fie un efort financiar și pentru mine, și pentru părinții mei, dar sunt dispusă să îmi iau și un job dacă e nevoie.
 
Eu, acum, sunt înscrisă la liceu în România, sunt clasa a 10-a la un liceu din Bacău și vreau să termin ultimii 2 ani în programul de IB pentru că este extrem de valoroasă diploma la facultate și pare o experință făcută pentru mine. Singura dificultate pe care o am acum este aceasta "persoană de contact" deoarece nu am rude în Danemarca, să își asume acest rol”, a explicat tânăra.
 
Însă un alt utilizator al grupului i-a atras atenția că ”1200-1800 lei nu îți ajung nici să mănânci. Nu știu cum ar putea cineva sa își plătească o cameră și să mănânce cu 2700dkk, echivalentul a 1800 lei. Imposibil!! Nu vreau să te descurajez, dar vezi că te îmbeți cu apă rece.”, a comentat acesta. 
 
 
Alți români au încurajat-o, iar unul i-a promis, în cazul în care aplică la școala din zona sa, o ajută cu datele de contact solicitate.
 
”Felicitări pentru alegerea de a face studii în străinătate, în special Danemarca. Am lucrat în țările nordice printre care și Danemarca. Civilizație, respect, curățenie, alimente de calitate etc. Mult noroc îți doresc, sănătate și să ajungi mare acolo. Numai bine!”, a scris un utilizator.

Au fost și persoane care s-au arătat neîncrezătoare și au întrebat-o pe fată dacă ea ar fi de acord să îi dea copie după documentele de identitate. 

Alții au spus că sistemul de învățământ danez nu este prea performant și că părinții trebuie să lucreze mult cu cei mici acasă pentru ca aceștia să reușească la școală. 

Aproximativ 40.000 de tineri români sunt plecați să studieze la universități din străinătate, potrivit datelor UNESCO din 2023. 
 
Dintre copiii care au ales să studieze în străinătate, anul trecut, 10.000 au ales Marea Britanie, în jur de 3.000 Olanda, peste 2.000 Germania și Franța. Sunt, însă, mulți elevi români și la facultățile din Danemarca, Spania, Italia sau Austria.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te