Statul danez cere scuze cuplului de români arestați pentru "sindromul bebelușului scuturat"

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 29.01.2023 - 18:37
Ionuț și Roxana Rotundu au stat două luni în arest, iar copilul lor de câteva luni a fost dat în plasament Foto: https://ekstrabladet.dk/

Cei doi români acuzați de statul danez că și-au maltratat bebelușul au fost absolviți de orice vină. Ionuț și Roxana Rotundu au stat două luni în arest, iar copilul lor de câteva luni a fost dat în plasament. Autoritățile daneze au recunoscut că au greșit,

SHARE

Ionuț și Roxana Rotundu, doi români stabiliți în Danemarca, au fost arestați în februarie 2022, după ce autoritățile i-au acuzat de abuzarea propriului copil. Bebelușul, diagnosticat cu leziuni cerebrale, ar fi fost victima corecțiilor fizice aplicate de propriii părinți. Cei doi au fost acuzați că au provocat "sindromul bebelusului scuturat" propriului copil.

Aceștia au negat categoric acuzațiile autorităților, însă nu au putut împiedica pierderea copilului, care a fost preluat de stat și încredințat unei alte familii. Cei doi soți români au fost plasați în arest pe durata anchetei, care s-a finalizat recent.

În ultimul an, până la soluţionarea cazului, copilul a intrat sub tutela statului danez, iar în vară, la cererea autorităţilor româneşti, băieţelul a fost repatriat şi lăsat în grija bunicilor materni din judeţul Vaslui.

Citește și: Clanul Ghenosu: crime, tâlhării, șantaj, proxenetism, atacuri armate. Cum au fost prinși interlopii

Ionuț și Sorana Rotundu au fost declarați nevinovați

Anunţul a fost făcut de deputatul PNL Robert Sighiartău, care a postat pe Facebook o imagine făcută paginii 20 a unei ediţii a publicaţiei daneze Ekstra Bladet, în care este publicat un articol despre familia română.

"Mai ţineţi minte cazul familiei din Danemarca unde doi cetăţeni români, părinţi tineri, erau acuzaţi că au provocat "sindromul bebelusului scuturat" propriului copil? Foarte mulţi îmi spuneau atunci că statul danez nu poate greşi. Ei bine.. Sorana si Ionuţ au primit zilele acestea scrisoarea oficială din partea statului danez care le transmite că sunt NEVINOVAŢI de toate acuzaţiile care li s-au adus", a scris politicanul pe Facebook.

Poliția daneză a confirmat că dosarul a fost închis,

Sorana Rotundu a muncit în detenție 

Sorana Rotundu a povestit tot calvarul prin care a trecut familia sa într-un interviu acordat publicației daneze Ekstra Bladet. Acolo dezvăluia că nu a renunțat nicio clipă la luptă pentru fiul ei, pe care nu l-ar agresa niciodată. Cât timp a fost la închisoare, Sorana a muncit pentru a-și putea procura bunuri de igienă personală. 

Ulterior, Sorana a scris pe Facebook că Dumnezeu a fost cel care i-a ajutat, pe ea și pe soțul ei, să-și demonstreze nevinovăția.

„Lupta a fost grea, dar biruința este pe măsură! Suntem mulțumitori Tatălui că a fost de partea noastră și că ne putem bucura de minunea noastră, Mathias care ne luminează fiecare zi!

Mulțumim tuturor celor care au simțit alături de noi, s-au rugat, au plâns și s-au bucurat de biruința pe care Dumnezeu a adus-o în viețile noastre.

Domnul mare e, puternic și tare. Nimic nu-i prea greu pentru El”, a scris mămica pe contul ei de socializare. 

Mathias a fost născut pe 26 decembrie 2021 și a fost internat pe 31 ianuarie 2022, la Spitalul Universitar Odense. Medicii i-au suspectat pe părinți că i-au provocat ceea ce se cheamă sindromul bebelușului scuturat.

După sesizarea făcută de spital, cei doi părinți au fost ținuți în arest timp de două luni, fiind eliberați pe 29 martie 2022. Dar ancheta a continuat după această dată, iar ei n-au avut acces la propriul copil.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te