Edgars Rinkēvičs, președintele Letoniei, NATO a fost îndemnată să reintroducă recrutarea / mobilizarea la scară mare, pe fondul temerilor legate de amenințarea Rusiei la adresa Occidentului.
Citește și: Unul din liderii Europei anunță că Rusia începe „un mare război”. Cum va fi România implicată?
Doi lideri baltici au făcut presiuni asupra blocului de apărare pentru a se pregăti pentru o potențială confruntare armată cu trupele lui Vladimir Putin.
Care sunt cele 2 state europene care se așteaptă să fie atacate de Putin? Se cere mobilizarea masivă
De asemenea, el a afirmat că NATO ar trebui să discute despre revenirea serviciului militar obligatoriu pentru a spori efectivele forțelor de apărare.
Rinkevics a declarat pentru Financial Times: "Este nevoie de o discuție serioasă despre recrutare".
Citește și: Cine este „Noul Partid Comunist”, aliatul din România al lui Putin? Îi înalță ode lui Ceaușescu
El a adăugat: "Nimeni nu vrea să lupte. Dar problema este că nimeni nu vrea, de asemenea, să fie invadat. Și nimeni nu vrea să vadă că Ucraina se întâmplă aici".
Liderul estonian Alar Karis a reluat îngrijorările legate de capacitățile NATO, subliniind necesitatea de a stabili un procent pentru cheltuielile militare.
De asemenea, el a subliniat că Europa trebuie să egaleze cheltuielile de apărare ale Americii, dublând efectiv nivelurile actuale.
El a adăugat: "Este o modalitate de a direcționa direct banii către apărare, iar oamenii înțeleg unde se duc acești bani."
Cei doi baltici au vorbit despre situație după ce Estonia, Letonia și Lituania și-au sporit rapid propriile cheltuieli pentru apărare în ultimii ani.
Cele trei țări depășesc în prezent obiectivul NATO de 2% și vizează 3%.
Națiunile care nu reușesc să țină pasul cu acest angajament, inclusiv Germania, s-au confruntat cu critici din partea fostului președinte Donald Trump.
Karis a salutat intervenția lui Trump, adăugând: "Este apărarea noastră și ar trebui să o facem pentru noi înșine".
Karis a declarat: Trebuie să facem ceva. Măcar să fie 50-50 [între Europa și SUA]. Ar fi mai bine pentru noi".