Care sunt câţiva dintre cei 1.000 de prizonieri politici din Rusia. Cine este artistul care a murit. Schimbul de prizonieri ce a avut loc joia trecută a fost ridicat în slăvi de mulți din Occident și Rusia, după ce 16 deținuți au fost eliberați din ghearele Kremlinului.
Dar, pentru majoritatea celor 1.000 de prizonieri politici care zac în centrele de detenție și în coloniile penale din Rusia, calvarul continuă, iar pentru rudele lor speranțele că îi vor vedea în curând pe cei dragi devin tot mai mici.
Care sunt câţiva dintre cei 1.000 de prizonieri politici din Rusia. Cine este artistul care a murit
„Au fost cam 48 de ore într-un montagne russe, a fost extenuant”, a povestit Anne Fogel. Spre deosebire de alți trei americani, fratele lui Anne, Marc Fogel – un fost profesor de 63 de ani de la Școala Anglo-Americană din Moscova – a rămas într-o închisoare din Rusia.
Fogel a fost arestat în august 2021 și acuzat că a făcut contrabandă cu droguri, după ce a fost prins cu marijuana, pe Aeroportul Șeremetievo, din Moscova, cu toate că avea rețetă prescrisă de doctor pentru dureri de spate.
El a fost condamnat la 14 ani de închisoare. În timp ce zvonurile legate de un schimb de prizonieri au început să circule săptămâna trecută, Anne a aflat cu groază că fratele ei nu va face parte nici de data asta din grupul de americani eliberați – este pentru a treia oară la rând când Fogel este exclus de pe listă.
Citeşte şi: Cine sunt deținuții eliberați la schimb pe care i-a cerut Putin? Spioni, asasini, hackeri
„Marc se scofâlcește acum, a spus că se dă bătut. Știu că este o persoană rezistentă și știu că va ieși din situația asta, dar mi se frânge inima”, a spus Anne pentru Politico. Vestea că va rămâne la închisoare „l-a dărâmat”.
Unul dintre deținuții politici care, în mod surprinzător, nu a fost eliberat este politicianul de opoziție Alexei Gorinov, primul care a primit o pedeapsă cu închisoarea foarte mare, doar pentru că a criticat invazia rusească a Ucrainei.
Citeşte şi: Dizidenții ruși dispar din închisori, un semn că un schimb de prizonieri ar putea să fie aproape
În iulie 2022, el a primit șapte ani de închisoare. Gorinov (63 de ani) a primit noi acuzații, de această dată pentru că ar fi „justificat terorismul în public”, după ce a discutat despre războiul din Ucraina, cu alți deținuți, conform Digi24.
În afară de Gorinov, mai sunt și alți prizonieri de marcă, precum Iuri Dmitriev, un istoric al represiunii sovietice care a fost condamnat la închisoare cu mulți ani înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.
Alții au devenit victimele luptei contra libertății de exprimare purtată de Kremlin, cum a fost cazul Svetlanei Petriciuc și Evgheniei Berkovici, care au fost acuzate că „justifică terorismul” într-o piesă de teatru.
A murit pianistul Pavel Kushnir, în Estul Îndepărtat, în puşcărie
Un pianist și activist antirăzboi rus a murit în închisoare, după ce a intrat în greva foamei, a spus mama sa, în ceea ce Uniunea Europeană a numit ca fiind un caz șocant de represiune politică. Moartea lui Pavel Kushnir a fost anunţată pentru prima dată de un site de știri rus vinerea trecută și a fost confirmată luni, de publicația independentă Mediazona, de la mama sa, Irina Levina.
Un canal Telegram cu legături către serviciile de securitate ale Rusiei a informat în mai că Kushnir a fost arestat și acuzat de incitare la activități teroriste, după ce a postat online materiale anti-război, conform Euractiv.
Levina a declarat pentru Mediazona că un anchetator de la serviciul de securitate FSB i-a spus că Kushnir a murit pe 28 iulie în timp ce se afla în arest preventiv la Birobidjan, în estul îndepărtat al Rusiei.
Pianist concertist desăvârşit
Nu era clar de cât timp era în greva foamei. Levina a spus că i s-a spus că a fost conectat la o picurare intravenoasă „dar se pare că acest lucru nu a fost suficient” pentru a-l salva. Kushnir a fost un concertist desăvârșit care a studiat la conservatorul Ceaikovski din Moscova.
Foto: Profimedia Images
Purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano, a postat pe X că cazul a fost un „memento șocant al represiunii continue a (de) Kremlinului” și a cerut Rusiei „să-și respecte Constituția, să elibereze toți prizonierii de conștiință și să oprească represiunea împotriva protestatarilor anti-război”.
Un politician siberian independent, Svetlana Kaverzina, a spus că Kushnir a fost lăsat izolat și fără sprijin, deoarece nu există o rețea locală de dizidenți, iar oamenii nu știau despre cazul său.