Care este cel mai înalt zgârie-nori abandonat din lume? E aproape de top 5 cele mai înalte clădiri

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 07.08.2024 - 18:11
Care este cel mai înalt zgârie-nori abandonat din lume - Foto: odditycentral.com

Care este cel mai înalt zgârie-nori abandonat din lume? Pare o absurditate, dar după ce a fost ridicat la o cotă amețitoare, comparabilă cu a celor mai înalte clădiri de pe mapamond, lucrările la această construcție au fost sistate.

SHARE

Care este cel mai înalt zgârie-nori abandonat din lume? Deși este foarte aproape de top 5 al celor mai înalte clădiri de pe glob, această construcție a avut o soartă potrivnică, care a transformat-o doar într-un imobil „fantomă” impresionant.

Care este cel mai înalt zgârie-nori abandonat din lume? E aproape de top 5 cele mai înalte clădiri

Goldin Finance 117, un zgârie-nori neterminat, cu o înălțime de 597 de metri, situat la periferia orașului Tianjin, al șaptelea oraș ca mărime din China, este în prezent cea mai înaltă clădire abandonată din lume.

De fapt, chiar și nefinalizată, construcția se află foarte aproape de Top 5 al celor mai înalte clădiri din lume, în general, dar cum nu este locuită, nu poate apărea în aceste topuri.

Astfel, potrivit clasamentului întocmit de skyscrapercenter.com, cel mai înalt zgîrie-nori de pe mapamond este Burj Khalifa, din Dubai, cu 828 de metri.

Acesta este urmat de clădirea Merdeka 118, din capitala Malayeziei, Kuala Lumpur, cu 679 de metri și de Shanghai Tower, din metropola chineză Shanghai, cu 632 de metri.

Citește și: Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre România: Am avut cea mai mică bancnotă din lume

Top 5 este completat de Makkah Royal Clock Tower, un hotel de lux din Mecca, Arabia Saudită, cu 601 metri și de un alt zgârie-nori din China, Ping An Finance Center, din Shenzhen, cu 599 metri, deci cu doar 4, respectiv 2 metri mai înalte decât abandonatul Goldin Finance 117.

Proiectat inițial pentru a fi construcția centrală a unui proiect imobiliar de lux din Tianjin, Goldin Finance 117, cunoscut și ca China 117 Tower, este renumit pentru faptul că este cea mai înaltă clădire neterminată și neocupată din lume.

Construcția a început în 2008, dar a fost întreruptă doar doi ani mai târziu, drept consecință a crizei financiare mondiale. Lucrările la proiect au fost reluate în 2011, cu o dată de finalizare estimată între 2018 și 2019.

Impresionanta clădire are înălțimea de 597 de metri - Foto: Goldin Properties Holdings

Cu toate acestea, până în septembrie 2015, construcția a fost din nou suspendată și nu a mai fost reluată de atunci. Când lucrările la Goldin Finance 117 au fost sistate din nou, impresionantul zgârie-nori era a cincea cea mai înaltă clădire din lume. Acum a devenit doar cea mai înaltă clădire abandonată din lume.

Goldin Finance 117 trebuia să aibă 128 de etaje deasupra solului, dintre care 117 erau planificate ca spații hoteliere și comerciale și 11 etaje dedicate serviciilor mecanice și operaționale, precum și patru niveluri subterane, scrie odditycentral.com.

Spre deosebire de majoritatea clădirilor de dimensiuni comparabile, aceasta a fost proiectată să fie locuibilă până la cel mai înalt punct al său.

Citește și: Care sunt cele mai sigure orașe din lume în 2024? Unde e cel mai bine să locuiești?

Interesant este că, în comparație doar cu cel mai înalt etaj locuibil, China 117 Tower ar fi fost al doilea, după Burj Khalifa din Dubai. Din păcate, întregul zgârie-nori a rămas complet nelocuit.

Dar, de ce a mers totul prost? Ei bine, unii spun că totul a fost împotriva proiectului încă de la început. În primul rând, dezvoltatorul, Goldin Group, era un jucător nou pe piața chineză, iar lipsa sprijinului guvernului chinez însemna că trebuia să autofinanțeze întregul proiect de dezvoltare.

A fost o aventură riscantă, dar dacă societatea reușea, recompensele ar fi meritat. Din păcate, criza financiară din 2008 a pus și mai multă presiune pe Goldin.

Până în 2011, construcția Golding Finance 117 a fost reluată și, în ciuda altor probleme minore, lucrurile mergeau bine. Cu toate acestea, în 2015, după o ceremonie de celebrare a înălțării zgârie-norului la 597 de metri, toate lucrările de construcție au încetat.

În urma exploziei bulei bursiere chineze, Goldin nu avea rezervele necesare pentru a-și menține pe linia de plutire propriul preț al acțiunilor, iar șefii companiei nu au putut decât să asiste la prăbușirea prețului.

Unii spun că dezvoltarea unui proiect de lux într-un oraș de mâna a doua precum Tianjin a fost o idee proastă din start început, deoarece nu a trezit interesul celor din elita financiară pe care trebuia să îi impresioneze.

Ultima speranță de a vedea Goldin Finance 117 finalizat se pare că a dispărut în 2018, iar imobilul de 600 de metri înălțime a fost abandonat, de atunci.

Citește și: Care este cel mai sigur oraș din România? Unde se află cel mai periculos cartier din București?

Astăzi, clădirea nu este doar cel mai înalt „zgârie-nori fantomă” din lume, ci reprezintă și o poveste de avertizare pentru alți dezvoltatori și chiar pentru guvernul chinez. 

În urma eșecului proiectului Golding Group, autoritățile au emis, în 2020, un decret pentru a limita semnificativ amploarea și numărul zgârie-norilor construiți în întreaga țară.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te