Cancelarul Germaniei: Vladimir Putin „poartă responsabilitatea” crimelor de război din Ucraina

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.04.2022 - 22:06
Cancelarul german Olaf Scholz. / Foto: wpunkt.online

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin poartă responsabilitatea ''crimelor de război'' în Ucraina care s-au soldat cu mii de morţi în rândul populaţiei civile.

SHARE

"Invazia rusă a Ucrainei este o ruptură răsunătoare cu dreptul internaţional" şi mii de civili au murit în "crime de război pentru care preşedintele rus poartă responsabilitatea", a estimat cancelarul în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin, la finalul unei videoconferinţe cu preşedintele american Joe Biden şi mai mulţi omologi europeni.

"Resimţim o imensă durere pentru victime şi de asemenea o mare furie faţă de preşedintele rus şi acest război iraţional", a adăugat el.

Citește și: Iohannis a subliniat importanța creării Grupului de luptă în România, la consultări SUA-UE-NATO

Cu prilejul discuţiei, liderii şi-au reafirmat "completa solidaritate şi susţinerea lor" faţă de Ucraina.

Cancelarul german a subliniat că este de asemenea datoria lor "să împiedice o extindere a războiului la alte ţări" şi a reiterat că NATO "nu va interveni direct în război".

Social-democratul Olaf Scholz este foarte criticat în Germania, inclusiv în cadrul guvernului său de coaliţie cu Verzii şi liberalii, pentru presupusa sa reticenţă de a livra armele grele pe care le solicită Ukraina.

Citește și: Petrolierul rusesc Pegas, de 115.500 tdw, arestat de Grecia, conform sacțiunilor impuse Rusiei de UE

Berlinul a livrat până acum arme defensive Kievului.

Întrebat despre livrarea de arme grele, cancelarul a rămas evaziv, reiterând că Germania nu va acţiona de una singură şi că aceste decizii sunt luate în strânsă colaborare cu aliaţii.

Armata germană, Bundeswehr, nu mai dispune de multe arme pe stoc pe care le-ar putea livra Ucrainei, a dat el asigurări. Guvernul şi întreprinderile din domeniul apărării lucrează deci în prezent la elaborarea unei liste de materiale militare care ar putea fi furnizate Ucrainei, a spus Scholz, fără a furniza amănunte despre tipurile de arme de care este vorba.

Guvernul german a anunţat vineri că vrea să deblocheze peste un miliard de euro ajutor militar în favoarea Ucrainei, fără a anunţat la ce vor fi folosiţi banii şi în ce termen va fi deblocată suma, arată Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.