Bulgaria emite un mandat european de arestare, pentru șase spioni ruși. De ce sunt suspectaţi ei

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.01.2024 - 21:05
Bulgaria emite un mandat european de arestare, pentru șase spioni ruși. De ce sunt suspectaţi ei - Foto: Profimedia Images

Bulgaria emite un mandat european de arestare, pentru șase spioni ruși. De ce sunt suspectaţi ei. Procuratura bulgară a emis un mandat european de arestare, pentru șase spioni.

SHARE

Bulgaria emite un mandat european de arestare, pentru șase spioni ruși. De ce sunt suspectaţi ei. Procuratura bulgară a emis un mandat european de arestare, pentru șase spioni ruși.

Aceştia sunt suspectați de atacuri teroriste, care vizau fabricile și depozitele de arme din Bulgaria.

Bulgaria emite un mandat european de arestare, pentru șase spioni ruși. De ce sunt suspectaţi ei

Bulgaria investighează atacurile, de la prima explozie din fabrica de arme EMCO, de lângă satul Lovnidol, din anul 2011. Euractiv înțelege că atacul a vizat o cantitate mare de muniție, destinată Georgiei.

„Ancheta a constatat că Bulgaria a fost vizitată de șase cetățeni ruși, care au folosit identități false. Au fost implicați în aruncarea în aer a producției unei companii comerciale producătoare de arme”, a anunțat parchetul bulgar.

Citeşte şi: Principalul diplomat rus în UE, un spion acoperit al Kremlinului. Belgia cere expulzarea lui

Mandatele de arestare au fost aprobate de instanța bulgară, care a spus că s-au strâns „o mulțime de probe”, împotriva celor șase ruși, ale căror nume nu au fost încă făcute publice.

Potrivit informațiilor neoficiale, pe locul celor mai multe fabrici și depozite aruncate în aer au fost găsite rămășițe de dispozitive explozive de fabricație rusă.

Citeşte şi: Suma colosală cheltuită de FSB-ul rusesc pentru o misiune în Republica Moldova. O rețea de spioni

În total, au fost raportate nouă atacuri, din anul 2011, până în prezent. Parchetul Bulgariei investighează cinci dintre cele nouă incidente, care au implicat fabrici și depozite de arme bulgare, în ultimii 13 ani.

Trei dintre investigații se referă la explozii care vizează producția companiei private EMCO, iar celelalte două împotriva fabricilor de arme de stat din orașele Sopot și Kazanlâk.

Cea mai recentă explozie a avut loc pe 25 iunie 2023, într-unul dintre depozitele de arme ale EMCO. Industria militară bulgară produce cantități mari de arme de calibru mic și muniție standard sovietică.

Citeşte şi: Statele baltice interzic intrarea mașinilor cu numere de Rusia. Spionii ruși pot provoca haos

Acestea sunt exportate în Georgia, Ucraina și în alte zone de război. Exporturile de arme bulgare au cunoscut o creștere semnificativă, după începutul războiului din Siria.

Bulgaria a exportat arme în Ucraina, în valoare de peste 2,5 miliarde de dolari, în ultimii doi ani. În anul 2022, exploziile au avut loc în depozite deținute de unul dintre cei mai cunoscuți producători și comercianți de arme bulgari, Emilian Gebrev.

Legătura cu Serghei Skripal

Există dovezi care arată că atacul a fost rezultatul unui sabotaj. În anul 2016, a avut loc o tentativă de asasinat împotriva lui Gebrev, cu o substanță asemănătoare novichok.

Procuratura bulgară a acuzat alți trei agenți ai informațiilor militare ruse. Unul dintre acești spioni este căutat de autoritățile britanice, pentru otrăvirea agentului dublu Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, în anul 2018, în Anglia, la Salisbury.

EMCO a avut legătură cu exportul de arme către Ucraina și Georgia, ceea ce ar putea explica acțiunile de sabotaj ale informațiilor militare ruse.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te