Brexit.ro - Românii din Regatul Unit nu vor să revină acasă

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 18.10.2019 - 14:13

Conaționalii noștri care muncesc în Marea Britanie sunt mulțumiți de cum sunt tratați de autoritățile britanice, dar și de cele românești

SHARE

Newsweek România a contactat, prin intermediul Facebook, mai mulț români care locuiesc și muncesc în Marea Britanie, pe care i-am rugat să răspundă la 10 întrebări, pentru a lua temperatura comunității românești, înainte de Brexit.

Întrebările la care aceștia au răspuns au fost următoarele:

1. De când sunteți în Marea Britanie?

2. Ce faceți în UK? În ce domeniu lucrați?

3. Ați aplicat pentru pre-settled sau settled status?

4. Cum vă tratează autoritățile britanice?

5. Vă ajută suficient autoritățile românești?

6. Cum vă ajută firmele la care lucrați să vă pregătiți de Brexit?

7. Vă e teamă de Brexit?

8. Credeți că va fi un Brexit fără acord?

9. Credeți că veți avea de suferit economic?

10. Credeți că veți fi siliți să vă întoarceți în România?

Geanina Tabără, Rugby (Anglia)

1. Am 38 de ani, sunt din Vânju Mare (jud. Mehedinți) și am venit în Marea Britanie în martie 2015.

2. Lucrez full-time într-o fabrică de automate de medicamente și part-time
ca șofer de taxi.

3. Am obținut deja statutul de rezident (settled status).

4. Autoritățile britanice mă tratează ok, deși nu interacționez prea mult cu ele. În general, chestiunile administrative le rezolv online sau prin poștă.

5. De câte ori am solicitat servicii consulare, autoritățile românești de aici au fost de ajutor.

În contextul Brexit-ului, Ambasada României își dă interesul foarte mult, organizează sesiuni de informare și publică informații importante pe pagina de Facebook.

În general, românii sunt mulțumiți de cum îi ajută Ambasada României la Londra

6. Firmele de aici nu prea înțeleg nici ele ce se va întâmpla / schimba după Brexit, deci nu ne pot ajuta prea mult. De pildă, proprietarul firmei de taxi mi-a trimis detalii despre obținerea statutului „pre-settled / settled“.

7. Nu mi-e teamă neapărat de Brexit, pentru că încă nu sunt convinsă că se va concretiza sau, dacă se va concretiza, în ce fel.

8. Nu știu dacă va fi un Brexit fără acord. Situația politică este șocantă pentru mine, care îi consideram pe englezi foarte serioși, cu experiență și cultură politică mare, incapabili să se joace cu viitorul Regatului. Dar iată ce surpriză neplăcută avem.

9. Dacă Brexitul se va concretiza, este posibil să avem de suferit economic. Deja suferim din cauza deprecierii lirei sterline.

10. Nu cred că vom fi siliți să ne întoarcem definitiv în România, dar revin cu drag de câteva ori pe an. Deși locuiesc de câțiva ani în Marea Britanie, încerc să mă implic cât de mult pot în proiecte civice și sociale în România.

Citește dosarul integral Brexit.ro

 

Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie

Peste jumătate dintre români au aplicat pentru noul statut de rezidență

„Ai actele în regulă, poți să stai liniștit“

„Dacă în Occident va fi criză, îți dai seama cum va fi în România?“

„Mica Românie“ din nord-estul Londrei

 

Cornel Oprișiu, Northampton (Anglia)

1. Locuiesc în Marea Britanie din anul 2014.

2. Am lucrat în depozite, iar în prezent sunt șofer la o renumită companie din Dartford, care face distribuție în întreaga Uniune Europeană.

3. Nu am aplicat încă pentru „settlement“, pentru că, deocamdată, nu sunt pregătit 100% să părăsesc România. Încă mai sper ca țara noastră să intre pe un făgaș normal, să revenim acasă. Dacă nu se va întâmpla asta, cu siguranță voi aplica și mă voi stabili cu familia aici.

4. Autoritățile britanice ne tratează cu ospitalitate, pentru că așa au fost educați. Zâmbesc oriunde și oricând. Poate nu ne suportă, dar nu ne arată asta, nu ne fac să ne simțim marginalizați.

La locul de muncă sau pe stradă, englezii sunt comunicativi, te ajută. Fiecare își face treaba. Nu suntem discriminați, cel puțin eu nu am fost și nu am auzit cazuri de acest gen.

5. E greu cu autoritățile românești, nu avem nicio legătură cu ele, mereu am considerat că Statul Român ne-a gonit din țară și nu a făcut nimic să ne aducă înapoi, să investim sau să muncim la noi acasă. Așa cum fac bulgarii de exemplu. 

6. Deocamdată nu s-a discutat nimic despre Brexit în compania la care lucrez, totul decurge normal ca și cum Brexit-ul nu ar exista.

7. Nu îmi este teamă de Brexit, pentru că sunt un om onest, muncitor, îmi fac treaba pentru care sunt plătit.

Sunt convins că cei care muncesc cinstit nu au de ce să își facă probleme. Suntem o forță pe piața muncii în Marea Britanie, alături de polonezi, bulgari și indieni.

8. Nu cred că va fi un Brexit fără acord. Cred că vor părăsi Uniunea Europeană, dar va fi la fel ca până acum.  Nu convine nimănui să afecteze libertatea de mișcare sau dreptul la muncă, mai ales în relația cu Irlanda, unde este o piatră fierbinte.

9. Vom suferi economic dacă lira sterlină ar scădea mai mult decât euro, iar  prețurile ar crește mai mult decât acum.

10. Nu cred că vom fi siliți să ne întoarcem în România. Cred, însă, că se va face o selecție  și unii vor pleca singuri, vor fi siliți. Nu știu dacă va fi posibil să ne întoarcem în România, dar noi sperăm. Cred că, dacă Statul ar ajuta Diaspora, dacă ar diminua taxele, mediul de afaceri ar arăta altfel.

Mihai Guiu, Newcastle under Lyme (Anglia)

1. Am 45 de ani și am venit în Marea Britanie pe 1 iulie 2017.

2. Lucrez la un retailer de fashion, TJX Europe, pe o poziție de recepționer marfă.

3. Nu am aplicat pentru pre-settled sau settled status, pentru că aștept să văd ce efecte economice va avea Brexitul.

4. Autoritățile britanice mă tratează foarte corect. Aici nu există diferențe între nativi și imigranți. Dacă nu știi engleză și ai nevoie de un dentist, sau de orice altceva,  îți aduc un translator imediat.

5. Nu am avut nevoie de ajutorul autorităților românești până acum, dar s-au făcut eforturi financiare și logistice pentru a aduce serviciile diplomatice cât mai aproape de comunitățile de români. În plus, se fac multe campanii de informare pe site-urile autorităților.

6. Firma la care lucrez se implică doar la nivel informativ. Ne-au dat broșuri cu ce se va întâmpla în caz de Brexit. Compania mea are peste 500 de magazine în Uniunea Europeană. Ne-au asigurat că nu vor închide magazinele din Marea Britanie.

Citește dosarul integral Brexit.ro

 

Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie

Peste jumătate dintre români au aplicat pentru noul statut de rezidență

„Ai actele în regulă, poți să stai liniștit“

„Dacă în Occident va fi criză, îți dai seama cum va fi în România?“

„Mica Românie“ din nord-estul Londrei

 

7. Nu mi-e teamă de Brexit. Sunt asigurat financiar.

8. Nu cred că va fi un Brexit fără acord, pentru că și-au dat seama (evident, public, unele oficialități nu recunosc) că s-au plasat singuri între ciocan și nicovală și vor suporta consecințe grave.

Ciocanul este Uniunea Europeană, care nu va permite unei țări atât de puternice să devină un rival economic gen Singapore.

Nicovala sunt multinaționalele care au afaceri puternice de ambele părți ale Canalului Mânecii.

În caz de Brexit, multe firme amenință cu relocarea totală, se pierd sute de mii de locuri de muncă, autoritățile sărăcesc pentru că nu încasează taxe, comerțul încetinește, imigranții pleacă, în condițiile în care ei susțin 30% din economia britanică.

9. Dacă va avea loc Brexitul, cred, așadar, că vom avea de suferit economic.

10.Nu cred că voi fi silit să mă întorc în România. Am contactat deja companii care recrutează pentru țări din vestul Europei, mă voi reloca acolo, în niciun caz România. Voi veni în țară foarte rar, ca turist.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te