Sânziana Roșu are 34 de ani și speră să mai stea multă vreme în Marea Britanie. Mă avertizează că o să fie nemiloasă cu românii din Regatul Unit. Mă roagă, însă, să o semnez „Zâna“.
A venit acum 4 ani și, la început, a locuit într-o suburbie din Cardiff, capitala Țării Galilor. „Am venit aici singură, fără contract de muncă sau contract de închiriere a unei locuințe.
Banii de chirie și de mâncare nu îmi ajungeau la început, așa că am stat la o cunoștință circa o săptămână. Am avut noroc să găsesc o cameră la o doamnă, patru mile mai departe, care încasa chiria săptămânal“, își amintește Sânziana.
O gazdă prietenoasă
Noua sa gazdă i-a găsit și primul loc de muncă: a spălat vase într-un restaurant. Lucrurile s-au îmbunătățit în scurt timp. A devenit ajutor de bucătar.
„Bucătarul mă plăcea pentru cum îmi făceam treaba, ascultam același gen de muzică, vorbeam despre cărți, filme, călătorii etc.
M-am mutat mai aproape de locul de muncă și mi-am mai luat un job (curățenie), ca să îmi rotunjesc veniturile. Apoi, patronul restaurantului m-a trimis barmaniță, într-unul din pub-urile sale.
Era ok, am renunțat să mai fac curațenie în case de bogați, seara eram la bar și dimineața făceam curățenie în pub. Nouă luni am stat așa. Apoi m-am mutat cu prietenul meu în orașul în care locuiesc acum, Woking, la 30 de minute de Londra“, poveștește Sânziana.
Aici, a lucrat tot ca barmaniță, a făcut curățenie în școli și, după trei luni, a ajuns la o companie arre produce mașini de lux.
„La început făceam inventar, dar, în doi ani și jumătate de când sunt aici, am fost promovată de două ori, fără să lingușesc șefi sau să stau peste program“, spune ea. În prezent, ocupă un post de coordonare și are responsabilități mari.
Citește dosarul integral Brexit.ro
Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie
Peste jumătate dintre români au aplicat pentru noul statut de rezidență
„Ai actele în regulă, poți să stai liniștit“
„Mica Românie“ din nord-estul Londrei
Românii din Regatul Unit nu vor să revină acasă
Despre Brexit
„De Brexit se sperie doar cei needucați“, este foarte tranșantă. „Nu mă refer la educația primită în școală sau facultate, ci la abilitatea de a căuta și filtra informații. Mi se pare inacceptabil ca în secolul în care avem telefoane deștepte/laptopuri/PC-uri, internet să mai existe oameni prost informați“, își arată Sânziana „răutatea“ de care vorbea la început.
Apoi, îi ia în vizor pe britanici. „Sunt foarte mulți care habar n-au avut ce au votat la referendum. În 2016, credeau că vor scăpa de emigranți.
Nu, dragilor, nu scăpați, poate doar de viitorii. Dragi emigranți, nu vă trimite nimeni acasă dacă aveți actele în regulă (National Insurance Number – NINO, în baza căruia ți se acordă drept de muncă, pensie, asigurare), cont în bancă, contracte de muncă și pre-settelment/settlement)“, subliniază ea.
Compania la care lucrează o ajută. A organizat workshopuri, în care angajații sunt învățați cum să aplice pentru statut.
Celor care s-au înregistrat deja li se solicită actul doveditor, pentru a fi pus la dosarul de angajat. „Informația a ajuns doar la cei care au acces la calculatoarele companiei și adresa de mail“, explică Sânziana.
„Urmează o perioadă grea“
Este conștientă că va avea de suferit economic. Nu doar din cauza Brexit-ului, ci și din cauza recesiunii economice, care se anunță în Europa și la nivel global.
Se așteaptă ca prețurile să crească. „Ne întrebăm uneori dacă va mai merita să stăm aici. Imediat vine și răspunsul: dacă în Occident va fi greu, îți dai seama cum va fi în România?“, spune ea.
Susține că britanicii o tratează corect. „Atâta timp cât știi limba, cât ești prietenos și încerci să te integrezi ești în regulă.
Sunt unii care ne disprețuiesc și ne tratează urât, pentru că le «furăm joburile», dar asta e peste tot în lume“, spune ea.
Apoi, trage o concluzie relevantă: „Țara asta oferă atât de multe oportunități, atât de multe șanse să evoluezi personal și profesional, să ai o viață decentă“.
Citește dosarul integral Brexit.ro
Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie
Peste jumătate dintre români au aplicat pentru noul statut de rezidență
„Ai actele în regulă, poți să stai liniștit“