UPDATE. Procurorul general Geoffrey Cox a apreciat că asigurările obținute de Theresa May de la Bruxelles nu exclude riscul juridic ca Marea Britanie să rămână prizoniera unei uniuni vamale după Brexit, informează Reuters. Regatul Unit nu va avea mijloacele prevăzute de dreptul internaţional să iasă în mod unilateral din "backstop", în cazul în care apar ”divergenţe insolvabile”, a spus Cox.
------------------------------------------
După o serie de discuții derulate la Strasbourg, May a declarat că a reușit să obțină modificări ”angajante legal”, relatează BBC.
În urma întrevederii cu Jean-Claude Juncker, șeful Comisiei Europene, premierul britanic și-a exprimat convingerea că acordul asupra Brexitului
elimină îngrijorările parlamentarilor că plasa de siguranță va ține Marea Britanie captivă într-un acord vamal pe termen nedefinit.
„Acum este timpul să fim uniţi, să sprijinim acest acord pentru Brexit îmbunătăţit şi să răspundem dorinţei poporului britanic”, a declarat May.
La rândul său, Juncker a atras atenția că, dacă acordul va fi respins de către parlamentarii britanici, nu va exista ”o a treia şansă”.
În cursul serii de marți, parlamentarii britanicii vor decide prin vot asupra acordului de ieșire a Marii Britanii din UE, ce are ca termen 29 martie. Este a dpua încercare de acest gen, după ce, la votul precedent, ei au respins acordul.
Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, a apreciat că modificările agreate de Bruxelles nu reprezintă ceea ce a promis guvernul May. El le-a cerut parlamentarilor săi să se opună acordului.
În acest context, o mare greutate va avea expertiza procurorului general Geoffrey Cox. Cel mai probabil aceasta va influența votul din Camera Comunelor.
Dacă acordul referitor la Brexit va fi respins în Camera Comunelor, miercuri se va da un nou vot care va stabili dacă Marea Britanie va ieşi din UE fără un acord. Dacă și această variantă va fi respinsă, joi, parlamentarii vor solicita UE o amânare a Brexitului.