Brazilia, cel mai rău loc din lume unde ai putea să ai COVID-19

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 25.03.2021 - 14:54
Numărul de decese de COVID e așa de mare în Brazilia, că morții sunt îngropați în viteză, în cimitire uriașe. Foto Getty Images

Brazilia este, în acest moment, epicentrul epidemiei de COVID-19, cu cele mai multe morți zilnice dintre toate țările din lume. Recordul a fost atins săptămâna aceasta, 3.251 de morți într-o singură zi.

SHARE

Cinthia Ribeiro știa că are o luptă grea de dus când COVID-19 a ajuns și în orașul ei natal din Brazilia. Nu știa este că, un an mai târziu, și viața ei va fi amenințată, dar nu de virus, ci de oameni. 

Ribeiro este primarul orașului Palmas, capitala statului Tocantins, un stat mic între marginea sud-estică a pădurii tropicale amazoniene și Cerrado, savana tropicală din America de Sud, scriu jurnaliștii de la National Public Radio.

Nu mai sunt locuri la terapie intensivă

Cel mai recent val de infecții care traversează țara a ajuns și în Palmas, inundând spitalele cu pacienți și împingând ratele de ocupare a unităților de terapie intensivă până la 96%.

Brazilia este acum considerată epicentrul pandemiei de COVID-19, cu cel mai mare număr de decese zilnice din orice națiune. Marți, acest număr a depășit 3.000 pentru prima dată, cu un record de 3.251 de decese înregistrate într-o singură zi.

Decesele cauzate de COVID-19 în Brazilia au crescut în ultima săptămână la peste 300.000 - un număr depășit doar de Statele Unite. Ribeiro remarcă sumbru că acest număr este aproximativ egal cu populația orașului ei.

Îngrijorată de faptul că sistemele locale de sănătate se vor prăbuși și că vor exista mult mai multe decese decât cele înregistrate deja, primarul a încercat să câștige timp.

Citește și: Rusia și China, gata să protejeze ordinea mondială. Au un „acord” în acest sens

În martie, a plasat Palmas sub ceea ce numește „carantină parțială”. A închis plajele din jurisdicția sa, de-a lungul unui lac lung de 106 mile, și a interzis publicului să viziteze parcurile și cascadele. Supermarketurile, barurile și restaurantele au fost limitate doar la posibilitatea de a livra la domiciliu.

Apoi a apărut reacția adversă.

„Am suferit amenințări reale și serioase împotriva vieții mele", a declarat Ribeiro, în vârstă de 44 de ani, pentru NPR.

Primarul a spus că a fost bombardată cu amenințări cu moartea pe telefoanele sale mobile și pe platformele de socializare. O mulțime s-a adunat în fața blocului unde locuiește, strigând lozinci agresive. Oamenii au venit în viteză, cu mașinile, în mijlocul nopții, trăgând cu artificii în clădire.

Ribeiro consideră că sunt uimitoare aceste atacuri, pe care le descrie ca venind de la extrema dreaptă, în mijlocul unei pandemii catastrofale.

„Încercăm să salvăm vieți! Luptăm împotriva unei crize de sănătate", a spus ea. „Cu toate acestea, viața noastră este pusă în pericol în egală măsură".

Sistemele de sănătate publică în „colaps”

În mai mult de jumătate din cele 26 de state ale Braziliei, gradul de ocupare a secțiilor de terapie intensivă a ajuns la 90% sau mai mult, potrivit unui buletin publicat pe 16 martie de instituția braziliană de cercetare medicală Fiocruz. Sistemele de sănătate publică din Brazilia „trăiesc cel mai grav colaps din istorie”.

Au existat numeroase rapoarte în mass-media braziliană și pe platformele de socializare cu privire la pacienții care au murit în așteptarea paturilor ATI, a penuriei de medicamente și a oxigenului și a cadavrelor aruncate pe coridoarele spitalului.

În aceste condiții, Brazilia a văzut programul său de vaccinare COVID-19 afectat de lupte politice, gafe birocratice și probleme de aprovizionare.

Citește și: Medicul Flavia Groșan a râs de propriul tată pe Facebook pentru că n-a ascultat-o și s-a vaccinat

Până în prezent, trei vaccinuri COVID-19 au fost autorizate de autoritățile de reglementare din domeniul sănătății din Brazilia - AstraZeneca, CoronaVac și Pfizer. Mai puțin de 7% dintre brazilieni au primit deja o singură doză.

„Situația este foarte, foarte îngrijorătoare", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății. „Brazilia trebuie să o trateze serios”.

Cu toate acestea, profesioniștii din domeniul medical au spus că este mai ușor de spus decât de făcut.

Chiar președintele sabotează

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a împlinit duminică 66 de ani.

A marcat momentul prezentându-se în fața sutelor de susținători care fluturau drapelul în fața palatului prezidențial, care, fără prea multă atenție pentru distanțarea fizică, s-au adunat acolo pentru a cânta Parabéns (felicitările tradiționale de ziua de naștere) și pentru a-i înmâna un tort de aniversare decorat în culorile naționale galben și verde ale Braziliei.

Stând în fața mulțimii aclamante, Bolsonaro și-a smuls masca de pe față și a început să-i critice pe guvernatori și primari care impun restricții în orașe și orașe din toată țara.

Citește tot reportajul realizat de National Public Radio din SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te