Boris Johnson, obligat să publice un raport cu privire la amestecul rus în campania Brexit

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 06.11.2019 - 11:45
Premierul britanic Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson este supus unor presiuni din partea Parlamentului şi opoziţiei, care-i cer să publice, înainte de alegerile de la 12 decembrie, un raport cu privire la amestecul rus în politica britanică, relatează AFP.

SHARE

Preşedintele Comisiei parlamentare însărcinate cu Informaţiile şi Securitatea (ISC), Dominic Grieve, a îndemnat Downing Street să publice raportul - de 50 de pagini - întocmit de această instanţă, pentru ca acesta să poată fi examinat în Parlament înaintea alegerilor anticipate.

În Camera Lorzilor, subiectul a făcut luni subiectul unei dezbateri aprige în Camera Comunelor, care urmează să fie dizolvată miercuri, în vederea alegerilor anticipate.

Dominic Grieve, care a catalogat, în cotidianul ”The Guardian”, drept ”halucinantă” această nepublicare, a subliniat în Camera Comunelor că lipsa unei explicaţii care să justifice o asemenea întârziere este ”fără precedent”.

Potrivit ziarului, raportul examinează tentaive de amestec rus în campania referendumului Brexitului din 2016, inclusiv tentative de infiltrare în Partidul Conservator al lui Boris Johnson.

În cazul în care nu este publicat marţi noaptea, cât timp parlamentarii sunt în funcţie, raportul va putea fi publicat abia după refacerea Comisiei în urma alegerilor - ceea ce după scrutinul din 2017 a durat ”aproape şase luni”, a denunţat Dominic Grieve.

Emily Thornberry, însărcinată cu probleme internaţionale în cadrul Partidul Laburist, principala formaţiune din opoziţie, a catalogat drept ”întru totul nejustificabilă” o amânare a publicării, ”motivată în mod clar de motive politice”.

”Ce aveţi de ascuns?”, a tunat ea, adresându-se Guvernului Johnson.

Secretarul de stat însărcinat cu Afaceri Externe Christopher Pincher i-a replicat denunţând interesul reprezentantei laburiste faţă de ”teorii ale complotului”.

Durata examinării acestui raport nu este neobişnuită, apreciază el.

”Nu există probe” care să arate ”că Rusia a reuşit să se amestece în ciclul electoral britanic”, a subliniat Pincher, îndemnând ca premierului să i se acorde timpul să avalueze ceea ce conţine raportul.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -