„Nu epidemia trebuie să vă înspăimânte, ci păcatul care distruge natura umană și mănâncă din sufletul omului”, a spus Pavel într-un discurs la 13 martie.
„Nu vă temeți, generația mai veche sau cea tânără, grăbiți-vă cu toții spre templu și vă îmbrățișați, acoperiți totul cu dragoste.”
Până la jumătatea lunii aprilie, complexul monahal a devenit cel mai mare focar de COVID-19 din Kiev. La 14 aprilie, orașul Kiev avea 551 de cazuri confirmate de COVID-19.
Doi călugări au murit și mai mult de 90 au fost testați pozitiv pentru COVID-19, iar mitropolitul însuși a fost internat cu simptome acute și afecțiuni subiacente, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, a declarat serviciul său de presă.
Primarul Vitali Klitschko a închis mănăstirea și a anunțat, la 14 aprilie, că poliția este acum permanent staționată la Lavra, un complex masiv de biserici, grădini și peșteri, ce datează din secolul al XI-lea, unul dintre cele mai frecventate obiective turistice din Kiev.
Klitschko a declarat că 230 de călugări și 68 de studenți ai seminarului din Lavra au fost testați pentru COVID-19, iar două persoane au fost internate în urma screeningului în masă.
Mănăstirea face parte din moștenirea culturală și religioasă a Ucrainei, dar este condusă de filiala rusă a Bisericii Ortodoxe, cunoscută sub numele de Patriarhia Moscovei. De aceea, Biserica a susținut agresiunea Rusia în estul țării și anexarea Crimeii.
Ucraina are trei biserici care urmează ritul estic. Două dintre acestea au anunțat că vor susține servicii televizate de Paște, dar nu și Biserica Patriarhiei Moscovei.
Liderul acesteia, mitropolitul Onufri, a declarat că biserica sa va ține slujbele ca până acum, sfidând măsurile de carantină încă o dată.