Biden, avertisment pentru Putin: „Repercusiuni rapide” pentru Rusia, în cazul invadării Ucrainei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.02.2022 - 11:09
Președintele american Joe Biden. Sursă: Facebook The White House

Preşedintele american, Joe Biden, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au discutat sâmbătă la telefon despre situația din Ucraina, în condiţiile în care SUA au cerut tuturor cetăţenilor săi să părăsească ţara.

SHARE

„Convorbirea telefonică securizată dintre preşedintele Biden şi preşedintele rus Putin s-a încheiat la ora 12:06, ora de Est a SUA (17:06 GMT)'', a informat sâmbătă serviciul de presă al Casei Albe, conform EFE. Cei doi lideri au vorbit puţin mai mult de o oră, relatează agenția France Presse, ciată de Agerpres. 

Biden a preluat apelul la reşedinţa prezidenţială de la Camp David, Maryland, unde a mers vineri după-amiază.

Conform Casei Albe, președintele Biden a discutat cu președintele Vladimir Putin „pentru a-i transmite clar că dacă Rusia invadează Ucraina, Statele Unite și aliații vor impune repercusiuni rapide, cu costuri severe asupra Rusiei. Președintele Putin l-a îndemnat pe președintele Putin să ia măsuri pentru a dezamorsa situația și să se angajeze în folosirea diplomației”. 

 

 

Citește și: Secretarul Apărării al SUA, discuţie cu Vasile Dîncu: Articolul 5 al NATO rămâne primordial | Newsweek Romania

Aceasta a fost prima conversaţie directă între cei doi lideri din 30 decembrie, când Biden şi Putin şi-au expus clar divergenţele cu privire la Ucraina, remarcă agenţia spaniolă de presă.

Conversaţia a avut loc după ce SUA au cerut vineri cetăţenilor săi să părăsească teritoriul ucrainean în următoarele 24 până la 48 de ore, din cauza „posibilităţii clare" ca Rusia să atace Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă, care se desfăşoară până pe 20 februarie la Beijing.

Cu doar câteva ore înainte de convorbirea dintre cei doi lideri, guvernul american a ordonat ca 160 de membri ai Gărzii Naţionale din Florida (unul dintre corpurile sale militare de rezervă) să părăsească Ucraina ca măsură de precauţie extremă. 

Citește și: Alertă de război, cu țintă Kievul. Șefii armatei britanice, la Moscova | Newsweek Romania

Președintele SUA: Rusia ar putea ataca Ucraina în orice moment. Moscova susține că e „dezinformare” | Newsweek Romania

Anterior convorbirii între Putin și Biden, președintele Rusiei a discutat la telefon cu președintele Franței, Emmanuel Macron. 

Potrivit The Guardian, un reprezentant al preşedinţiei franceze a declarat că Putin nu a spus nimic în timpul conversaţiei cu Macron care să sugereze că s-ar pregăti de invadarea Ucrainei.

„Nu am observat niciun indiciu în ceea ce a spus preşedintele Putin că el ar urma să atace. Totuşi, suntem extrem de vigilenţi cu privire la poziţia armatei Rusiei pentru a evita ce este mai rău”, a afirmat oficialul francez, citat de News.ro. 

Franţa le recomandă cetăţenilor săi să evite călătoriile în Ucraina.

Emmanuel Macron l-a avertizat pe Vladimir Putin că „un dialog sincer nu este compatibil cu o escaladare” din punct de vedere militar al situaţiei de la frontiera Ucrainei. „Ambii şi-au exprimat dorinţa de continuare a dialoguluiu” cu privire la „căile de punere în practică a acordurilor de la Minsk” despre Donbass şi cu privire la „condiţiile de securitate şi stabilitate în Europa”.

Discuţia dintre cei doi lideri a început la ora 12.30 a Franţei şi a precedat un apel similar care îi va avea protagonişti pe preşedintele american Joe Biden şi Vladimir Putin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te