Biden răspunde amenințărilor lui Putin cu arma nucleară: încă 33 miliarde de dolari pentru Ucraina

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.04.2022 - 22:23
Președintele SUA, Joe Biden, a cerut Congresului să deblocheze de urgență un ajutor suplimentar pentru Ucraina/FOTO: CNN.com

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat joi, 28 aprilie, că a solicitat Congresului să deblocheze de urgență un ajutor suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 33 de miliarde de dolari.

SHARE

„Zilnic, ucrainenii plătesc cu viețile lor. De aceea, trebuie să contribuim cu arme, muniție și financiar. Sprijinul trebuie livrat cât mai rapid. Am spus că nu vom trimit trupe americane, dar vom oferi un sprijin robust și vom impune sancțiuni dure. Nu atacăm Rusia, ci ajutăm Ucraina să se apere. Putin încă poate lua decizia de a opri această agresiune”, a spus liderul SUA într-o conferință de presă.

Biden a precizat că a furnizat autorităților ucrainene și informații care să le ajute să se apere de atacurile Rusiei.

Liderul de la Washington a anunțat că noul ajutor militar va consta în armament de infanterie, apărare anti-tanc, anti-aeriană, dar și în medicamente, apă și mâncare. O parte din fonduri va fi alocată pentru plata salariilor și a pensiilor în Ucraina.

Biden a mai spus că SUA analizează un nou pachet de sancțiuni care îi vizează pe oligarhii ruși.

„Vom schimba procedurile pentru a putea confisca mai ușor bunurile acestor oligarhi, astfel încât fondurile să fie folosite la reconstrucția Ucrainei”, a anunțat președintele SUA.

Citește și

Spitalul de campanie din combinatul Azovstal de la Mariupol a fost lovit de o bombă

NATO este pregătită să continue ani la rând furnizarea de ajutor militar Ucrainei

Biden a vorbit și despre decizia Rusiei de a opri furnizarea gazelor către Polonia și Bulgaria, „doi dintre aliații SUA”.

„Rusia folosește energia ca o armă împotriva celor care se opun acestor agresiuni. Ne bazăm și pe energia nucleară și suntem abia la început. Este o oportunitate uriașă”, a mai spus Biden.

Liderul de la Washington i-a transmis și un nou mesaj lui Vladimir Putin.

„Când dictatorii nu plătesc prețul pentru agresiunea lor, haosul pe care îl produc crește. Nu putem lăsa să se întâmple asta. Toată lumea trebuie să audă mesajul pe care i-l transmitem lui Putin: ”Nu vei reuși niciodată să cucerești Ucraina!”, a spus Biden, catalogând declarațiile Rusiei privind utilizarea armelor nucleare ca fiind o ”iresponsabilitate”, care arată ”eșecul în Ucraina”.

Din totalul noilor fonduri solicitate de Biden pentru Ucraina, pentru ajutorul militar se vor aloca 20 de miliarde de dolari, a precizat un responsabil american citat de AFP şi Reuters.

Această enormă ”asistenţă militară şi de securitate” înseamnă ”arme şi muniţii care merg la poporul ucrainean” pentru a lupta împotriva invaziei ruse, a indicat sursa citată.

Restul pachetului de ajutor urmează să cuprindă 8,5 miliarde de dolari ca asistenţă economică directă pentru Ucraina şi 3 miliarde ajutor umanitar şi alimentar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te