Bebeluşii erau păstraţi în uter şi traficaţi cu 500 de lire sterline. Cum a fost posibil?

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.07.2025 - 19:17
Plan apropiat cu picioare de bebeluş stând întins în pătuţul lui - Foto: Freepik/CC0
Plan apropiat cu picioare de bebeluş stând întins în pătuţul lui - Foto: Freepik/CC0
Picior de bebeluş în mâinile mamei sale - Foto: Freepik/jcomp
Picior de bebeluş în mâinile mamei sale - Foto: Freepik/jcomp

Poliția indoneziană a descoperit un sindicat internațional de trafic de bebeluși, care ar fi vândut cel puțin 25 de bebeluși, către cumpărători din Singapore, din anul 2023.

SHARE

Autoritățile au efectuat 13 arestări legate de sindicat, în orașele indoneziene Pontianak și Tangerang, săptămâna aceasta și au salvat șase bebeluși, care urmau să fie traficați – toți având în jur de un an.

„Bebelușii au fost mai întâi adăpostiți în Pontianak și li s-au aranjat documentele de imigrare înainte de a fi trimiși la Singapore”, a declarat Surawan, directorul anchetei penale generale din cadrul Poliției din Java de Vest.

BBC News a contactat Poliția din Singapore și Ministerul Afacerilor Interne din Singapore pentru comentarii, dar nu a primit nici un răspuns.

Bebeluşii erau păstraţi în uter şi traficaţi cu 500 de lire sterline. Cum a fost posibil?

Presupusul mod de operare al sindicatului era de a viza părinții sau viitoarele mame, care se presupune că nu doreau să-și crească copilul - în unele cazuri, inițiind contactul prin Facebook, înainte de a trece la canale mai private, cum ar fi WhatsApp, potrivit poliției.

„Unii bebeluși au fost chiar rezervați încă din pântece”, a spus Surawan. „Odată născuți, costurile nașterii au fost acoperite, apoi s-au dat despăgubiri și copilul a fost luat.”

Poliția a declarat că printre membrii grupării se numărau recrutori care depistau bebeluși pentru a fi traficați; îngrijitori și persoane care îi adăposteau; și alții care pregăteau documente civile frauduloase, cum ar fi cărți de familie și pașapoarte, a explicat el, conform BBC.

Citeşte şi: Fiul și fiica pastorului penticostal la care merge interlopul Sile Cămătaru, racolau minore

După ce au fost luați de lângă mame, bebelușii au fost încredințați unor îngrijitori, timp de două-trei luni înainte de a fi trimiși la Jakarta și apoi la Pontianak, unde li s-au pregătit certificatele de naștere, pașapoartele și documentele, a declarat poliția.

Bebelușii au fost vânduți cu prețuri cuprinse între 11 milioane de rupii indoneziene (673 de dolari; 502 de lire sterline) și 16 milioane de rupii indoneziene fiecare, au adăugat aceștia.

Potrivit unora dintre cei arestați, sindicatul a vândut cel puțin 12 bebeluși de sex masculin și 13 bebeluși de sex feminin în țară și în străinătate - majoritatea provenind din diverse districte și orașe din provincia indoneziană Java de Vest.

Citeşte şi: Mașinile pe care copii de 14 ani români au voie să le conducă fără permis. Nu le trebuie nici curs

Poliția indoneziană a declarat joi că „sarcina lor imediată” este să găsească adoptatorii în Singapore.

„Vom verifica datele cu bebelușii care au plecat, astfel încât să știm exact cine a plecat, cine i-a însoțit, când au plecat și cine sunt adoptatorii de acolo”, a declarat Surawan reporterilor.

Majoritatea informațiilor adunate de poliție indicau faptul că bebelușii și-au schimbat naționalitatea, a adăugat el, menționând că autoritățile încă le caută pașapoartele.

Surawan a declarat anterior pentru BBC Indonesia că bebelușii au fost obținuți prin acorduri între traficanți și părinți și că până acum niciunul nu a fost răpit. Părinții care și-au raportat copilul ca fiind răpit au făcut acest lucru pentru că intermediarul nu i-a plătit, a spus el.

Citeşte şi: DIICOT deschide dosar penal pentru trafic de minori și abuzuri la centrele de copii din Târgu Mureș

Se bănuiește că cel puțin unii părinți ar fi putut fi de acord să-și vândă copiii din cauza unor dificultăți financiare. Și ei ar putea fi acuzați de o infracțiune, a spus Surawan.

„Dacă se dovedește că a existat o înțelegere între părinți și făptași, aceștia pot fi acuzați de infracțiuni privind protecția copilului și infracțiuni de trafic de persoane”, a explicat el.

Poliția din Indonezia a solicitat asistență de la Interpol și poliția din Singapore pentru a aresta membrii sindicatului care se află încă în străinătate, precum și cumpărători.

Vizează femeile în situaţii disperate

„Îi vom trece pe autori pe lista persoanelor căutate”, a explicat Surawan. „În plus, vom emite o notificare roșie sau vom solicita forțelor de ordine din acele țări să îi aresteze.”

Sindicatele de trafic de copii vizează de obicei femeile aflate în situații disperate, potrivit lui Ai Rahmayanti, comisarul Comisiei Indoneziene pentru Protecția Copilului (KPAI).

„De exemplu, au rămas însărcinate din cauza violenței sexuale, a abandonului din partea soțului sau a sarcinilor nedorite din relații ocazionale”, a declarat ea pentru BBC News Indonesia.

Se dau drept maternităţi

Avortul este ilegal în Indonezia, cu excepția anumitor condiții, cum ar fi urgențele medicale și sarcinile rezultate în urma unui viol.

Ai Rahmayanti a spus că sindicatele de trafic de bebeluși sau copii se dau adesea drept maternități, orfelinate sau adăposturi sociale care par să aibă grijă de femei și copii vulnerabili.

„Aceste clinici sau adăposturi folosesc un limbaj care la început sună plin de compasiune, cum ar fi «poți naște și să-ți iei copilul acasă». Dar, în realitate, oferă bani și transferă ilegal custodia copilului”, explică ea.

Preţuri diferite

Deși nu există date oficiale privind numărul de bebeluși vânduți în Indonezia, datele KPAI privind infracțiunile de trafic de persoane indică faptul că tendința este persistentă și în creștere.

Dacă în 2020 KPAI a înregistrat 11 cazuri de copii victime ale adopției ilegale, în 2023 a înregistrat 59 de cazuri legate de răpirea și traficul de copii sub pretextul adopției ilegale.

Unul dintre cele mai recente cazuri susținute de KPAI a avut loc în 2024, când bebeluși au fost găsiți în curs de vânzare în locații precum Depok, Java de Vest și Bali.

Picior de bebeluş în mâinile mamei sale - Foto: Freepik/jcomp

Bebelușii, a spus ea, au fost vânduți la prețuri diferite.

„În Java, [prețul este] între 11 și 15 milioane de rupii, în timp ce în Bali poate ajunge la 20 - 26 de milioane de rupii”, a explicat ea. „Prețul se bazează și pe mai mulți indicatori, dintre care unul este aspectul fizic al bebelușului.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te