DIICOT deschide dosar penal pentru trafic de minori și abuzuri la centrele de copii din Târgu Mureș

DE Elena Petrescu | Actualizat: 14.01.2025 - 18:19
DIICOT deschide dosar penal pentru trafic de minori și abuzuri la centrele de copii din Târgu Mureș: FOTO - Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)
DIICOT deschide dosar penal pentru trafic de minori și abuzuri la centrele de copii din Târgu Mureș: FOTO - Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)

DIICOT deschide dosar penal pentru trafic de minori și abuzuri la centrele de copii din Târgu Mureș. În toate cele patru centre aparținând DGASC Mureș, arată CRJ, 'condițiile de viață și îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale'.

SHARE

DIICOT a anunțat că a deschis un dosar penal, după o sesizare depusă de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în legătură cu situația de la centrele de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș, precizând că se efectuează cercetări cu privire la faptele de trafic de minori, abuz în serviciu, rele tratamente aplicate minorilor și constituirea unui grup infracțional organizat.

DIICOT deschide dosar penal pentru trafic de minori și abuzuri la centrele de copii din Târgu Mureș

'Pe rolul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Târgu Mureș a fost înregistrată la data de 20 decembrie 2024 o cauză penală urmare a unei sesizări formulată de Fundația Centrul de Resurse Juridice, în care se efectuează cercetări cu privire la faptele de trafic de minori, abuz în serviciu, rele tratamente aplicate minorilor și constituirea unui grup infracțional organizat.

Citește și: Mureș: cercetare penală în cazul centrelor pentru copiii cu dizabilități. Care sunt infracțiunile

Urmărirea penală se desfășoară in rem, iar această etapă a procesului penal nu semnifică formularea unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă și completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluții legale și temeinice', a informat, marți, DIICOT.

Centrul de Resurse Juridice a efectuat recent un control la patru centre din Târgu Mureș în care sunt adăpostiți în total 63 de copii cu dizabilități, deși capacitatea totală este de 51 de locuri.

Conform CRJ, într-unul dintre aceste centre, opt copii erau închiși în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieși din camere, iar medicamentele din aparatele de urgență ar fi fost expirate.

Citește și: Aproape 4.000 de copii ar putea ajunge înapoi în orfelinate, asistenții maternali aleg pensia

În toate cele patru centre aparținând DGASC Mureș, arată CRJ, 'condițiile de viață și îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale', iar unii copii ar fi ținuți în camere fără uși, spații insalubre, cu saltele de pat îmbrăcate în plastic și paturi inadecvate ca mărime.

De asemenea, toate cele patru centre funcționau în afara legii, 'licențele de funcționare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024'.

CRJ a participat la mai multe vizite de monitorizare în aceste centre începând cu luna martie 2024, iar în toate a observat probleme grave de 'supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentații adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităților și a recuperării copiilor, instituționalizare forțată - cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate și ulterior instituționalizării, li s-a restricționat dreptul de a-și vizita copiii'.

'În majoritatea vizitelor inopinate s-a putut observa lipsa personalului de specialitate și chiar a unui program concret care să fie afișat sau cunoscut.

Singurele persoane observate în mod curent fiind două îngrijitoare responsabile cu hrănirea, igiena, supravegherea copiilor și menținerea curățeniei în centru. În unele cazuri, în momentul în care îngrijitoarele își luau pauze, copiii rămâneau complet nesupravegheați.

Considerăm că lipsa de supraveghere a copiilor presupune o atitudine neglijentă și înseamnă un risc ridicat pentru sănătatea și integritatea corporală a copiilor. Subliniem faptul că mulți dintre copii au fost diagnosticați cu epilepsie și majoritatea lor nu se pot deplasa singuri', precizează CRJ, într-un comunicat de presă.

CRJ a mai invocat și lipsa de implicare a specialiștilor în cazul acestor copii, arătând că starea de alimentație și igienă defectuoase sunt de natură să pună în pericol dezvoltarea copiilor și chiar viața și integritatea lor. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te