Bari Weiss de la NYT a demisionat acuzând conducerea ziarului de cenzură

DE Elena Andrei | 16.07.2020 - 15:01

Bari Weiss, editorialist la The New York Times, și-a anunțat demisia printr-o scrisoare publică, acuzând conducerea ziarului că încurajează un „mediu iliberal” și cenzurează opiniile centriste.

SHARE

Weiss, care se descrie ca fiind „centristă”, spune că a fost intimidată, amenințată, numită nazistă și rasistă, inclusiv de către colegi, din cauza opiniilor ei ce nu se încadrau în „norme”.

De asemenea, își acuză colegii că au permis publicarea unor comentarii violente și a unor amenințări la adresa ei, ceea ce nu este deontologic.

„Veninul online este scuzat atât timp cât este direcționat către țintele corespunzătoare”, a scris aceasta.

Cu ocazia demisiei, Weiss face o analiză a presei americane, prin prisma experienței ei, punctând câteva anomalii ce par a fi de largă răspândire, nu numai în America.

„A apărut un nou consens în presă, dar poate mai ales la acest ziar, faptul că adevărul nu este un proces de descoperire colectivă, ci o ortodoxie deja cunoscută pentru puțini iluminați a căror misiune este să îi informeze pe toți ceilalți. Subiectele sunt alese și povestite într-un mod pentru a satisface cele mai înguste dintre audiențe, iar autocenzura a devenit o regulă.”

Weiss acuză liderii de la Times că au permis să fie insultată, deși în particular o lăudau pentru curaj.

„Punctul de vedere al unui centrist la un ziar american nu trebuie să necesite vitejie. Opiniile care ar fi fost publicate cu ușurință în urmă cu doar doi ani te transformă acum într-un editor sau un scriitor cu probleme grave, dacă nu ești chiar concediat”, scrie aceasta.

De asemenea acuză cenzura redacțională, arătând că un articol care nu promovează în mod explicit „linia” ziarului este publicat numai după ce „fiecare rând este citit cu atenție, negociat și primești și avertismente”.

Iar linia ziarului este discutabilă.

„Pentru a alege doar câteva exemple recente, programul spațial sovietic este lăudat pentru diversitatea sa, iar cele mai grave sisteme de caste din istoria umană includ Statele Unite alături de Germania nazistă.”

„Locuri precum The Times și alte instituții jurnalistice odată grozave își trădează standardele și își pierd din vedere principiile, americanii au încă foame de știri exacte, opinii vitale și dezbatere care este sinceră. O presă independentă nu este un ideal liberal sau un ideal progresist sau ideal democratic. Este un ideal american”, scrie Weiss.

Ea îl citează pe fostul patron al ziarului The New York Times, Adolph Ochs, care, într-o faimoasă declarație din 1896, spunea: „Să facem din editorialele The New York Times un forum pentru luarea în considerare a tuturor întrebărilor de importanță publică și, în acest scop, să invităm la discuții inteligente din toate nuanțele de opinie.”

Acest concept pare acum învechit, altele sunt interesele, iar tinerii jurnaliști nu au decât de pierdut.

„Toate acestea arată rău, în special pentru tinerii scriitori și editori independenți, cu o atenție deosebită la ceea ce vor trebui să facă pentru a avansa în cariera lor. Regula 1: Spuneți ce aveți în minte pe propriul risc. Regula 2: Nu cosmetizați povestea ce contravine unor „norme”. Regula 3: Nu vă încredeți niciodată într-un redactor sau un editor care vă îndeamnă să scrieți împotriva a ceea ce credeți. În cele din urmă, editorul își va arăta adevărata față, redactorul va fi concediat iar voi veți fi atârnați la uscat.”

Președintele american, Donald Trump, care numea ziarul New York Times – „Fake News”, a avut un moment de glorie, subliniind că publicația nu a relatat niciodată corect activitatea Administrației și iată!, acum rămâne și fără editorialiști și fără cititori.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te