Avertisment al Comisiei Europene: țările din UE nu sunt pregătite pentru un nou val COVID-19

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 15.10.2020 - 15:14
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Comisia Europeană avertizează tările membre ale Uniunii Europene cu privire la consecințele pe care le-ar putea avea un nou val de infecții și recomandă măsuri comune pentru scoaterea pe piaţă a noilor vaccinuri anti-Covid.

SHARE

Reprezentanții comisiei susțin că statele membre UE sunt nepregătite pentru a face față pandemiei, notează Reuters, citată de Agerpres. ''În timp ce evoluţia pandemiei revine la nivelurile din luna martie, starea pregătirii noastre nu revine'', a declarat vicepreşedintele CE pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas.

El le-a solicitat statelor membre să adopte o strategie comună pentru noua fază a pandemiei şi să evite „cacofonia” diverselor măsuri naţionale care a caracterizat primele luni ale crizei pe continentul european.

Europa raportează zilnic un număr dublu de cazuri de Covid-19 față de SUA

Un alt aspect îngrijorător vine din faptul că Europa a ajuns să raporteze în fiecare zi un număr aproape dublu de cazuri noi, aproximativ 100.000,  față de Statele Unite care înregistrează peste 51.000 de infectări.

Testarea unor vaccinuri anti-COVID avansează, primele doze putând fi disponibile, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, către finalul acestui an. În acest context, Bruxellesul le cere ţărilor membre să pregătească planuri de vaccinare. Politica de sănătate este domeniu de competenţă naţională în UE, iar Comisia Europeană poate face doar recomandări pentru adoptarea unor măsuri comune, mai scrie sursa citată. 

Spitalele şi centrele de vaccinare ar trebui să aibă personal suficient, pregătit şi dotat cu echipamentele necesare, a atenţionat executivul comunitar. 

Vaccinurile ar trebui să fie disponibile în primul rând celor mai vulnerabile categorii, printre care personalului din domeniul asistenţei medicale, lucrătorilor din centrele de asistenţă pe termen lung, persoanelor cu vârste peste 60 de ani, persoanelor cu boli cronice, lucrătorilor din sectoare esenţiale şi oamenilor din categorii socio-economice dezavantajate.

Potrivit unei estimări făcute de Comisia Europeană în luna iulie, numărul persoanelor aparţinând ''categoriilor prioritare'' ar putea depăşi 200 de milioane, dintr-o populaţie totală a UE de 450 de milioane de locuitori.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.