Autoritățile de la Chișinău au dejucat un nou plan al Rusiei de destabilizare a R. Moldova

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.03.2023 - 12:46
Autoritățile de la Chișinău au dejucat un nou plan al Rusiei de destabilizare a R. Moldova - Foto: Facebook/Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

Autoritățile de la Chișinău au dejucat un nou plan al Rusiei de destabilizare a R. Moldova. Agitatorii erau plătiți cu 10.000 de dolari fiecare.

SHARE

Autoritățile de la Chișinău au dejucat un nou plan al Rusiei de destabilizare a R. Moldova. Agitatorii erau plătiți cu 10.000 de dolari fiecare.

Șeful Inspectoratului General al poliției moldovene, Viorel Cernăuțeanu, a comunicat, într-o conferință de presă, că s-a reușit destructurarea unei rețele alcătuite „10 grupe a câte 5-10 persoane”, racolate „din rândul celor cu antecedente penale și sportivilor”, rețea coordonată de un agent al serviciilor secrete ruse.

Autoritățile de la Chișinău au dejucat un nou plan al Rusiei de destabilizare a R. Moldova

Scopul rețelei era organizarea  „unor acțiuni de destabilizare pe teritoriul Republicii Moldova în timpul protestelor care urmează să aibă loc, inclusiv pentru ziua de azi (duminică)”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

În cadrul protestelor urmau să fie folosite inclusiv „persoane fără discernământ”, iar principalii agitatorii ar fi urmat să primească 10.000 de dolari, fiecare.

De asemenea, membrii rețelei erau în legătură directă cu „forțe și partide de opoziție din Republica Moldova” care i-ar fi ajutat inclusiv cu avocați, în caz de nevoie, a mai spus șeful poliției din Republica Moldova, care nu a precizat exact despre ce „forțe de opoziție” este vorba.

„Ieri (sâmbătă) au fost ridicate 25 de persoane, majoritatea au început să dea declarații. Șapte sunt reținuți ca lideri ai grupărilor. Aceste grupuri au fost destructurate”, a spus Cernăuțeanu.

Citește și: Șeful Wagner trimite mii de ruși la moarte pentru a nu "dezonora" Rusia în fața Occidentului

Concomitent, Poliția de Frontieră a anunțat că „au primit refuz de intrare în Republica Moldova 182 de cetățeni străini”, inclusiv un „posibil” mercenar Wagner.

„Atragem atenția că măsurile întreprinse, bazându-se pe analiza de risc și a informațiilor obținute în comun cu autoritățile naționale, inclusiv prin schimbul de informații cu partenerii internaționali, a permis depistarea în fluxul de pasageri, în punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internațional Chișinău a unui cetățean care a fost identificat ca și un posibil reprezentant al unei companii private militare din Federația Rusă (Wagner).

Citește și: S-a schimbat comanda Grupului de luptă al NATO în România: Cine este colonelul detașat la Cincu

Cetățeanului în cauză nu i-a fost autorizată trecerea frontierei de stat, fiind întors pe cale aeriană în statul de pornire. 

Pericolul destabilizator este continuu, când ne uităm la cifre, nu este vorba doar de 25 de persoane, este vorba de un număr mult mai mare”, a declarat șeful Poliției Republicii Moldova, Viorel Cernăuțeanu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te