Austria sprijină candidatura Croației la Schengen, dar nu și pe cea a Bulgariei și României

DE Daniel Toșa | 24.11.2022 - 09:03
Austria sprijină candidatura Croației la Schengen, dar nu și pe cea a Bulgariei și României - FOTO: Profimedia

Austria va susține candidatura Croației pentru aderarea la spațiul Schengen, dar nu și pe cea a României și Bulgariei, a declarat miercuri cancelarul Karl Nehammer, după ce ministrul său de interne s-a opus anterior extinderii spațiului.

SHARE

Austria va susține candidatura Croației pentru aderarea la spațiul Schengen, a declarat miercuri cancelarul Karl Nehammer în timpul unei vizite la Zagreb, după ce ministrul său de interne s-a opus anterior extinderii spațiului de călătorie fără pașapoarte al UE și a provocat îngrijorarea că Viena va bloca aderarea Croației la 1 ianuarie 2023.

Croația urmărește să adere la spațiul Schengen împreună cu Bulgaria și România.

Va avea loc un vot asupra cererii individuale a fiecărei țări, și doar Bulgaria și România se pot teme de un veto austriac, a declarat Nehammer presei după întâlnirea cu premierul croat Andrej Plenkovic.

"Vom susține aderarea Croației la spațiul Schengen, dar vom fi critici față de eforturile Bulgariei și României", a declarat cancelarul austriac.

Citește și: Cancelarul austriac acuză România că inundă Europa cu migranți. Realitatea îl contrazice flagrant

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a provocat o mare îngrijorare în Croația după ce și-a exprimat opoziția față de extinderea spațiului Schengen pentru a include Croația, Bulgaria și România. El a declarat că creșterea numărului de solicitanți de azil în Austria arată că spațiul Schengen nu funcționează.

Realitatea e cu totul alta

"Croația și-a îndeplinit toate obligațiile pentru că putem vedea de unde vin migranții ilegali", iar România și Bulgaria au probleme în a-și proteja frontierele, a subliniat Nehammer.

Realitatea îl contrazice. Prin Balcanii de vest (granița sârbo-ungară și sârbo- croată) au intrat anul acesta de 655 de ori mai mulți migranți decât prin Marea Neagră.

Citește și: Joi, ora 14.00: Summit Educație Financiară: „Cum investești inteligent în vremuri complicate?”

Astfel, potrivit datelor Frontex, instituția care gestiionează frontierele UE, în perioada ianuarie- septembrie 2022, pe ruta Mării Negre au intrat 196 de migranți, în timp ce pe ruta Balnailor de vest au intrat 128.438, după cum reiese din infografiile de mai jos.

Plenkovic a spus că, în calitate de membru Schengen, Croația va fi "parte a soluției la problemă, dar Croația nu este o problemă".

"Anunțul Comisiei Europene că este pregătită să facă un plan de acțiune special pentru rutele din estul Mediteranei și Balcanii de Vest, care ar elimina presiunea din partea Austriei, este încurajator. Aștept cu nerăbdare continuarea discuțiilor și sunt sigur că această vizită este bine planificată în ceea ce privește calendarul și substanța", a declarat Plenkovic.

Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE va lua o decizie finală cu privire la aderarea Croației la spațiul Schengen în cadrul reuniunii sale din 8 și 9 decembrie. Cererea Croației a fost susținută anterior de Comisia Europeană și de Parlamentul European, potrivit presei din Croația.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te