Austria și Germania vor plăti în ruble gazul rusesc. În total, 10 țări din 23 se pregătesc să o facă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.04.2022 - 16:30
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, nu are de ales în fața ofertei lui Vladimir Putin/FOTO: Heute.at

Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat miercuri că guvernul său, împreună cu compania petrolieră austriacă OMV, au fost de acord să plătească importurile de gaze rusești în ruble, scrie Novinite.com.

SHARE

„Noi, adică OMV, am acceptat termenii de plată, la fel ca și guvernul german. S-a constatat că condițiile sunt în conformitate cu termenii sancțiunilor. Acest lucru a fost important pentru noi", a spus el într-o conferință de presă.

Declarația survine deciziei gigantului energetic rus Gazprom de a întrerupe livrările de gaz către Polonia și Bulgaria din cauza nerespectării cerințelor sale de plată.

De altfel, cancelarul austriac a atras atenția asupra faptului că aceste țări au refuzat să plătească gazul rusesc în ruble și, prin urmare, s-au confruntat cu probleme cu furnizarea acestui tip de combustibil din Rusia.

La începutul acestei luni, cancelarul austriac a declarat că este „imposibil” ca Uniunea Europeană să impună un embargo asupra gazului rusesc.

Citește și: UE a cumpărat gaz rusesc de 20 miliarde € de la începerea războiului. Statele cele mai dependente

Patru cumpărători europeni de gaze au plătit deja pentru aprovizionarea în ruble, așa cum a cerut președintele Vladimir Putin, a declarat o sursă apropiată gigantului rus Gazprom PJSC, citată de Bloomberg.

Chiar dacă ceilalți cumpărători resping condițiile Kremlinului, alte întreruperi a livrărilor de gaze, în afară de cele către Polonia și Bulgaria, nu sunt probabile până în a doua jumătate a lunii mai, când urmează să fie scadente următoarele plăți, a spus sursa Bloomberg sub protecția anonimatului. 

Mai mult, 10 companii europene au deschis deja conturile la Gazprombank necesare pentru a satisface cererile de plată ale Rusiei, a spus sursa Bloomberg.

Livrările către Polonia și Bulgaria au fost întrerupte după ce au refuzat mecanismul propus de Gazprom de plăți în ruble, despre care gigantul gazier spune că nu încalcă sancțiunile Uniunii Europene. Rusia furnizează gaz prin conducte către 23 de țări europene.

Citește și: Dan cumpără servicii de reprezentare juridică, deși are departament juridic cu salarii de 10.000 lei

După ce UE a impus sancțiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei, Moscova a cerut ca aceasta să fie plătită în ruble pentru livrările efectuate din 1 aprilie. 

Rusia a închis robinetul pentru Polonia și Bulgaria

Gazprom a oprit livrările de gaze în Bulgaria și Polonia din 27 aprilie, deoarece cele două țări nu au acceptat plata în ruble. Bulgaria anunțase în urmă cu o lună că nu va reînnoi contractul cu Gaprom, care expiră iulie.

Ministerul Energiei al Bulgariei a informat că țara și-a îndeplinit întotdeauna obligațiile asumate prin contract și a plătit la timp, dar nu este de acord cu noua procedură. pentru plata gazelor in ruble, care încalcă termenii contractului de furnizare de gaze.

Citește și: Gazprom oprește livrările spre Bulgaria, cu două luni înainte ca bulgarii să renunțe la contract

În cursul zilei de astăzi și concernul polonez de petrol și gaze PGNiG a anunțat că a primit o notificare de la Gazprom privind oprirea livrărilor de gaze din 27 aprilie.

La 1 aprilie a intrat în vigoare decretul președintelui Vladimir Putin, prin care încearcă să oblige ”țările ne-prietene” să plătească pentru gazul rusesc furnizat în ruble. Realitatea e ușor diferită de enunț, de fapt companiile din statele ne-prietene plătesc tot în valută gazul, însă banii nu mai intră în contul lui Gazprom, ci la bancă. Ulterior Gazprombank schimbă valuta pe ruble la banca centrală și îi transferă apoi gigantului energetic Gazprom rublele. Probabil acest traseu li s-a părut riscant bulgarilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te