Gazprom oprește livrările spre Bulgaria, cu două luni înainte ca bulgarii să renunțe la contract

DE Lidia Moise | Actualizat: 27.04.2022 - 00:19
sursa: Pixabay
sursa: Pixabay

Gazprom va opri livrările de gaze în Bulgaria din 27 aprilie, deoarece ministerul bulgar al Energiei nu acceptă plata în ruble. Bulgaria anunțase în urmă cu o lună că nu va reînnoi contractul cu Gaprom, care expiră iulie.

SHARE

 Ministerul Energiei al Bulgariei a informat că țara și-a îndeplinit întotdeauna obligațiile asumate prin contract și a plătit la timp, dar nu este de acord cu noua procedură. pentru plata gazelor in ruble, care încalcă termenii contractului de furnizare de gaze. 

„Astăzi, 26 aprilie, Bulgargaz a primit o notificare că livrările de gaze naturale de la Gazprom Export LLC vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022”, a informat Ministerul Energiei al Bulgariei într-un comunicat. În plus bulgarii consideră că procedura de plată în ruble este riscantă, ”deoarece Gazprom ar putea să nu furnizeze gazul deja plătit”.

În martie, vicepremierul Assen Vassilev a declarat că Bulgaria nu intenționează să reînnoiască contractul pentru furnizarea de gaze rusești, care expiră în iulie 2022. Bulgaria intenționează să cumpere gaz din Azerbaidjan și a lansat idea unui un contract unic de cumpărare de gaze pentru țările Uniunii Europene.

 „Există alternative”, declara în martie Vasiliev. ”Conducte vechi ale gazoductului transbalcanic. Acolo avem o capacitate de aproximativ 20 de miliarde de metri cubi, care poate fi folositî în ambele direcții, avem nevoie de 3 miliarde de metri cubi. Există posibilitatea unor livrări din Qatar, Algeria. Aceasta este o strategie paneuropeană. Următoarele 1-2 săptămâni vom discuta la nivel european despre crearea unui acord comun de gaz pentru întreaga Uniune Europeană. Ne așteptăm ca acest mecanism să funcționeze în vară”, a declarat Asen Vasilev într-un interviu pentru Radioul Național Bulgar, preluat de Kommersant.

Bulgaria are surse alternative de energie, inclusiv din Qatar și Algeria, a mai declarat ministrul bulgar. De asemenea, guvernul bulgar plănuiește să folosească infrastructura existentă a Greciei și Turciei pentru a achiziționa gaze naturale lichefiate și pentru a crește importurile din Azerbaidjan, care deja exportă gaze în țară. În acest moment, Bulgaria importă aproape toate gazele din Rusia. Contractul de furnizare de gaze de la Gazprom se încheie în iulie 2022.

 În cursul zilei  concernul polonez de petrol și gaze PGNiG a anunțat că a primit o notificare de la Gazprom privind oprirea livrărilor de gaze din 27 aprilie.

La 1 aprilie a intrat în vigoare decretul președintelui Vladimir Putin, prin care încearcă să oblige ”țările ne-prietene” să plătească pentru gazul rusesc furnizat în ruble. Realitatea e ușor diferită de enunț, de fapt companiile din statele ne-prietene plătesc tot în valută gazul, însă banii nu mai intră în contul lui Gazprom, ci la bancă. Ulterior Gazprombank schimbă valuta pe ruble la banca centrală și îi transferă apoi gigantului energetic Gazprom rublele. Probabil acest traseu li s-a părut riscant bulgarilor.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te