Acest lucru ar avea loc indiferent de încheierea contractului de furnizare cu compania ucraineană Naftogaz, potrivit autorității de reglementare în domeniul energiei din Austria.
Austria, „jokerul” lui Putin care nu ne vrea în Schengen, vrea un nou contract pentru gazul rusesc
"Conducta fizică este încă disponibilă, ceea ce înseamnă că gazul poate curge în continuare, doar că cu alți parteneri contractuali", a declarat pentru Euronews Alfons Haber, directorul autorității austriece de reglementare "E-Control".
"Dacă un participant european pe piață vine acum și spune că aș vrea să rezerv conducta pentru a transporta gaz aici, atunci nu există o relație contractuală directă între Naftogaz și Gazprom, deci noile condiții sunt îndeplinite".
Reprezentanții Naftogaz au declarat că "nu au nicio intenție sau inițiativă de a prelungi contractul de furnizare existent din 2025. Susținerea Rusiei prin achiziționarea de gaze rusești în timpul războiului este absurdă".
În acest moment, nu este clar dacă Austria va putea folosi singură conducta ucraineană începând cu 2025. Uniunea Europeană a criticat în repetate rânduri Viena pentru refuză să se rupă de dependența energetică rusească.
Pentru a înlocui gazul rusesc din est, Austria ar putea să importe în viitor gaze din vest, însă acest lucru necesită lucrări de construcție a conductei către Germania, care nu au început încă și nu vor fi finalizate până în 2027 - cu doi ani prea târziu.
Austria și-a dublat importurile din Rusia
Europarlamentarii români, Eugen Tomac, PMP, și Vlad Botoș, USR, au cerut, într-o scrisoare adresată Însărcinatului cu Sancțiunile al UE, David O’Sullivan, o anchetă împtriva Austriei, țara care ține nejustificat România în afara spațiului Schengen, deoarece și-a dublat schimburile comerciale cu Federația Rusă după invazia Ucrainei de către regimul de la Kremlin.
“Date recente ale Eurostat (n.r. Institutul de Statistică al UE) demonstrează că, deși trendul general la nivelul UE este de a-și reduce semnificativ comerțul cu Rusia, cazul Austriei cade într-o realitate complet diferită. În timp ce între februarie 2022 și martie 2023, valoarea importurilor în UE de produse din Rusia a scăzut cu 82%, statisticile arată că Austria și-a sporit masiv comerțul cu Rusia.
Astfel, valoarea produselor importate de Austria din Rusia a fost de 7,3 miliarde Euro în 2022 (o creștere de 252% față de 2019 și de 98,53% față de 2021).
Concluzia este că Austria și-a dublat schimburile comerciale cu bunuri importate din Rusia de la începutul războiului. Viena continuă să furnizeze regimului criminal de la Kremlin 20 de milioane de Euro pe zi, ignorând sacțiunile UE”, se arată în scrisoarea celor doi europarlamentari români.
Șansele demersului par minime fără o implicare directă a Parchetului General al UE condus de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi.
Demersul celor doi europarlamentari români este un prim pas care pune pe agendă relația extrem de prietenoasă dintre Austria și Rusia.
Austria, tranzacții cu Putin de 10 ori mai mari decât ajutorul pe care îl dă Ucrainei
Liderul partidului austriac care vrea aderarea României la spațiul Schengen susține că țara sa face tranzacții cu Putin de 10 ori mai mari decât ajutorul pe care îl dă Ucrainei.
Liderul NEOS, Beate Meinl-Reisinger, a acordat un interviu în presa austriacă. Ea spune că partidul de guvernare finanțează războiul lui Putin
"FPÖ nu face altceva decât jocul propagandistic al lui Putin în Austria. Acest lucru nu are nimic de-a face cu neutralitatea, este un abuz al conceptului de neutralitate...
Susținem Ucraina cu 800 de milioane de euro - asta e bine - dar în același timp transferăm de zece ori mai mult decât această sumă către Rusia pentru gaz".
Ea spune că acești bani vor fi folosiți pentru a continua invazia. "Acesta este un eșec al politicii, al ÖVP și al Verzilor, faptul că întreruperea relațiilor cu Putin nu a fost realizată”.
Strategia lui Putin pentru a ține România afară din Schengen. Cum influențează Rusia vetoul Vienei?
Rusia recurge la tactici neconvenționale, incluzând atacuri cibernetice și sprijin pentru fluxul de refugiați din Siria, Afganistan, Turcia și Africa. Scopul: destabilizarea democrațiilor vest-europene, cu accent pe Germania.
Potrivit expertului în migrație Eduard Gnesa, Rusia și Belarus facilitează accesul refugiaților către Europa prin acordarea generoasă de vize turistice și de studenți.
Aceștia călătoresc la Moscova sau Minsk, de unde autobuzele îi duc către frontiera cu Polonia și chiar către țări precum Cehia. Refugiații sunt ghidați în privința locurilor de trecere a frontierei, beneficiind de zone bogate în pădure pentru a se ascunde.
Scopul final: destabilizarea Europei, cu accent pe Germania, Italia sau Olanda datorită beneficiilor sociale atrăgătoare și procedurilor de azil îndelungate, însă în ceea ce privește legăturile extrem de controversate dintre Viena și Moscova, acest narativ al migrației este intens folosit de cancelarul Karl Nehammer, primul lider european care s-a dus la Moscova să discute aprofundarea relațiilor comerciale dintre cele două țări, în condițiile în care restul țărilor europene s-au rupt aproape în totalitate de Rusia.
Chiar dacă cifrele exacte nu sunt cunoscute, poliția germană a raportat intrarea ilegală a 12.000 de persoane în primul semestru al anului 2023 pe ruta Rusia-Belarus. În iulie, forțele de securitate poloneze au înregistrat peste 4.000 de treceri ilegale ale frontierei.
Austria, una foarte puținele țări europene care mai mențin legături comerciale la nivel înalt cu Rusia a fost de-a dreptul îndoctrinată în această retorică a migranților pentru a bloca aderarea României și Bulgariei la Schengen. Mai mult, conducerea de la Viena vrea ca toate țările să ridice garduri și să impună controlae la granițe.
Astfel și populația austriacă a intrat în această frenezie a migranilor rostogolită tot mai mult de presa de la Viena și acum 64% din populația austriacă cere controale stricte la frontieră, Italia fiind una din principalele porți pe unde vin migranții ilegali din țările africane.
81% dintre alegătorii FPÖ și 76 % dintre alegătorii ÖVP sunt în favoarea controalelor în țările vecine Austriei.