Austria, care nu vrea România în Schengen, nou vot ciudat. De ce s-a opus încetării focului în Gaza?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.12.2023 - 10:23
Austria, care nu vrea România în Schengen, nou vot ciudat. De ce s-a opus încetării focului în Gaza? - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Austria, care nu vrea România în Schengen, nou vot ciudat. De ce s-a opus încetării focului în Gaza? 153 de țări au votat pentru încetarea focului în Gaza, Austria a fost împotrivă. De ce?

SHARE

Austria, care nu vrea România în Schengen, nou vot ciudat. De ce s-a opus încetării focului în Gaza? Adunarea Generală a ONU a votat cu o mare majoritate în favoarea încetării focului în Gaza, marți seară. Un amendament din Austria a eșuat, după care Viena a votat nu.

La Adunarea Generală a ONU de marți seara, 153 de state au votat pentru încetarea focului în Gaza; doar zece au fost împotrivă, printre care și Austria.

Austria, care nu vrea România în Schengen, nou vot ciudat. De ce s-a opus încetării focului în Gaza?

Chiar și după o lună și jumătate de război în Fâșia Gaza, care a ucis peste 18.000 de palestinieni și a rănit peste 50.000, Viena nu a putut să se împace cu o rezoluție care cerea încetarea focului, potrivit derstandard.at.

La acest nou vot, conținutul a fost formulat mai clar decât la cel din 27 octombrie. Atunci a fost vorba de un „armistiu umanitar”, de data aceasta fiind vorba de „încetarea focului pe motiv umanitar”.

Primul era o „pauză” în conflict, acum votul cerea „încetarea focului”.

La primul vot, Viena și-a justificat respingerea invocând o lipsă de condamnare a organizației Hamas în text.

Un amendament al Canadei cerea ca „atacurile teroriste Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie 2023” trebuie condamnate fără echivoc, precum și luarea de ostatici.

Austria vede același defect în rezoluția care a fost adoptată marți seara. În formularea sa foarte scurtă, nu menționează Hamas; în schimb, cere doar „tuturor părților” să-și îndeplinească obligațiile conform Dreptului internațional și, de asemenea, solicită „eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor”.

De data aceasta, Austria a prezentat propria propunere de amendament, care a fost votată împreună cu o propunere din partea SUA înainte de votul propriu-zis. În toate cazurile, ar fi fost necesară o majoritate de două treimi pentru includerea în textul rezoluției, ceea ce nu a fost realizat.

SUA au inclus o condamnare a Hamas în proiectul de text, conform căreia statele  condamnă „atacurile teroriste teribile ale Hamas care au avut loc în Israel pe 7 octombrie și luarea de ostatici” printr-o rezoluție. Această moțiune a primit 84 de voturi pentru (inclusiv cele ale Austriei și ale tuturor celorlalte state UE), 62 de voturi împotrivă (inclusiv multe state musulmane, dar și Rusia și China) și 25 de abțineri.

Biden și premierul Israelului, diferențe privind viitorul palestinienilor

Drept urmare, a fost votat doar proiectul inițial, pe care, pe lângă Austria, l-au respins un total de alte nouă state: Israelul, SUA, Republica Cehă, Guatemala, Liberia, Micronezia, Nauru, Papua Noua Guinee și Paraguay.

Croația, care a fost împotriva „pauzei” în octombrie, a votat de această dată pentru încetarea focului. Ungaria, care a votat și ea „nu” cu o lună și jumătate în urmă, s-a abținut de această dată.

Citește și: SUA au respins prin veto cererea Consiliului ONU pentru o încetare imediată a focului, în Gaza

Motivul pentru care nu s-a vrut includerea Hamas exclusiv în text este în primul rând lipsa de garanții cu ce se va întâmpla cu Fâșia Gaza - care a fost guvernată de Hamas - după război. Israelul nu acordă garanții că se va retrage decât când se va instala o altă „autoritate”, nu Autoritatea Palestiniană care guvernează Cisiordania.

Chiar și SUA, care sprjină Israelul, are obiecții privind dorința Israelului de a implementa soluția „două state”.

Citește și: VIDEO Scene apocaliptice în Gaza. Tancurile si trupele israeliene atacă cartierul general al Hamas

Marți, președintele american, Joe Biden, a declarat că Israelul își pierde sprijinul în întreaga lume, iar premierul Benjamin Netanyahu „trebuie să-și consolideze și să-și schimbe” guvernul.

„Acesta este cel mai conservator guvern din istoria Israelului”, a spus Biden la o strângere de fonduri de campanie la Washington, adăugând că guvernul lui Netanyahu „nu vrea o soluție cu două state”.

Israelul va continua războiul din Gaza „cu sau fără sprijin internațional”, a declarat miercuri ministrul de Externe, Eli Cohen.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te