Australia caută aliați pentru a pune presiune pe UE în privința livrărilor de vaccinuri anti-COVID

DE Miruna Moldoveanu | 09.03.2021 - 12:47
Australia caută aliați, după ce UE a sprijinit blocarea de către Italia a dozelor de vaccinuri anti-COVID/FOTO: Facebook/Scott Morrison (ScoMo)
Australia caută aliați, după ce UE a sprijinit blocarea de către Italia a dozelor de vaccinuri anti-COVID/FOTO: Facebook/Scott Morrison (ScoMo)

Australia vrea să se asocieze cu alte ţări pentru a pune presiune pe Uniunea Europeană în vederea livrării dozelor planificate de vaccinuri anti-COVID, susține postul de radio ABC, citat de dpa.

SHARE

Uniunea Europeană a sprijinit blocarea de către Italia a unui lot de 250.000 de doze de vaccin AstraZeneca către Australia săptămâna trecută, Italia fiind prima ţară din UE care a recurs la noile reglementări ale blocului ce permit suspendarea exporturilor în cazul în care compania care furnizează vaccinurile nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de UE.

Ministrul comerţului Dan Tehan a declarat postului de radio australian că această decizie reflectă "protecţionism în domeniul vaccinurilor", exprimându-şi preocuparea că UE ar putea suspenda livrări de vaccinuri pe viitor.

Citește și: EXCLUSIV 1.233 de instituții de stat au cerut spor de antenă: comune, ansambluri folclorice, cantine

Ministrul australian a spus că intenţionează să lucreze cu Japonia, Canada, Norvegia şi Noua Zeelandă pentru a determina UE să-şi schimbe decizia.

Italia a blocat o tranșă de vaccinuri anti-COVID destinată Australiei

„Cu cât punem mai multă presiune colectivă pe ei, cu atât îşi vor da seama mai mult că procedează incorect", a spus el.

Media locale au relatat că Tehan a discutat despre aceste preocupări cu liderii UE şi cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala.

În toiul unei dispute cu AstraZeneca, UE a implementat în ianuarie un registru privind exportul de vaccinuri care îi permite să blocheze exporturile în afara blocului comunitar dacă apreciază că o companie nu îşi respectă acordurile contractuale cu Uniunea Europeană.

Citește și: Procurorii români cer mandat de arestare pentru interlopul Rechinu din Mexic. El e liber în Cancun

Premierul australian Scott Morrison a invitat săptămâna trecută UE să-şi reconsidere decizia, spunând totodată că înţelege că ţările europene au fost afectate mai puternic de COVID-19 decât Australia, ţară cu aproximativ 25 de milioane de oameni care a înregistrat aproximativ 29.000 de cazuri de coronavirus şi 900 de decese de la începutul pandemiei.

Premierul Australiei a cerut UE să-şi reconsidere decizia

Potrivit autorităţilor australiene, impedimentul apărut nu va afecta desfăşurarea vaccinării în ţară, începută în februarie.

Australia şi-a asigurat 53,8 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, dintre care 50 de milioane de doze vor fi produse pe plan local în loturi eşalonate lunar, potrivit Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te