Australia caută aliați pentru a pune presiune pe UE în privința livrărilor de vaccinuri anti-COVID

DE Miruna Moldoveanu | 09.03.2021 - 12:47
Australia caută aliați, după ce UE a sprijinit blocarea de către Italia a dozelor de vaccinuri anti-COVID/FOTO: Facebook/Scott Morrison (ScoMo)

Australia vrea să se asocieze cu alte ţări pentru a pune presiune pe Uniunea Europeană în vederea livrării dozelor planificate de vaccinuri anti-COVID, susține postul de radio ABC, citat de dpa.

SHARE

Uniunea Europeană a sprijinit blocarea de către Italia a unui lot de 250.000 de doze de vaccin AstraZeneca către Australia săptămâna trecută, Italia fiind prima ţară din UE care a recurs la noile reglementări ale blocului ce permit suspendarea exporturilor în cazul în care compania care furnizează vaccinurile nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de UE.

Ministrul comerţului Dan Tehan a declarat postului de radio australian că această decizie reflectă "protecţionism în domeniul vaccinurilor", exprimându-şi preocuparea că UE ar putea suspenda livrări de vaccinuri pe viitor.

Citește și: EXCLUSIV 1.233 de instituții de stat au cerut spor de antenă: comune, ansambluri folclorice, cantine

Ministrul australian a spus că intenţionează să lucreze cu Japonia, Canada, Norvegia şi Noua Zeelandă pentru a determina UE să-şi schimbe decizia.

Italia a blocat o tranșă de vaccinuri anti-COVID destinată Australiei

„Cu cât punem mai multă presiune colectivă pe ei, cu atât îşi vor da seama mai mult că procedează incorect", a spus el.

Media locale au relatat că Tehan a discutat despre aceste preocupări cu liderii UE şi cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala.

În toiul unei dispute cu AstraZeneca, UE a implementat în ianuarie un registru privind exportul de vaccinuri care îi permite să blocheze exporturile în afara blocului comunitar dacă apreciază că o companie nu îşi respectă acordurile contractuale cu Uniunea Europeană.

Citește și: Procurorii români cer mandat de arestare pentru interlopul Rechinu din Mexic. El e liber în Cancun

Premierul australian Scott Morrison a invitat săptămâna trecută UE să-şi reconsidere decizia, spunând totodată că înţelege că ţările europene au fost afectate mai puternic de COVID-19 decât Australia, ţară cu aproximativ 25 de milioane de oameni care a înregistrat aproximativ 29.000 de cazuri de coronavirus şi 900 de decese de la începutul pandemiei.

Premierul Australiei a cerut UE să-şi reconsidere decizia

Potrivit autorităţilor australiene, impedimentul apărut nu va afecta desfăşurarea vaccinării în ţară, începută în februarie.

Australia şi-a asigurat 53,8 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, dintre care 50 de milioane de doze vor fi produse pe plan local în loturi eşalonate lunar, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.