Ungaria și Austria, aliați împotriva României la Schengen. Vor să impună agenda proprie la UE

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.12.2023 - 20:44
Ungaria și Austria, aliați împotriva României la Schengen. Vor să impună agenda proprie la UE - Foto: Profimedia images

Ungaria și Austria, aliați împotriva României la Schengen. Vor să impuna agenda proprie la UE. Într-o mișcare uluitoare, Ungaria lui Orban și Austria lui Nehammer fac front comun împotriva României și Bulgariei la Schengen.

SHARE

Ungaria condusă de Viktor Orban nu se află singură în fruntea discuțiilor, ci se alătură și Austria, sub conducerea lui Karl Nehammer.

Citește și: Austria pierde miliarde € doar ca să nu lase România în Schengen. 2% din migranți vin din România

Acești doi „jokeri”, prieteni ai lui Putin abuzează de veto-ul lor pentru a-și impune propria agendă în fața intereselor comune ale statelor europene. Ba chiar, premierul maghiar amenință acum cu blocarea aderării României și Bulgariei la Schengen dacă Sofia nu relaxează taxarea gazelor rusești.

Ungaria și Austria, aliați împotriva României la Schengen. Vor să impună agenda proprie la UE

Viena și Budapesta și-au concentrat agenda comună pe accelerarea procesului de aderare la UE pentru țările din regiune: Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia. În schimb, cele două țări au generat un adevărat scandal când s-a pus problema deschiderii discuțiilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova.

Austria, care are legături culturale și istorice puternice cu regiunea, consideră că aducerea Balcanilor de Vest în UE este o "adevărată obsesie", subliniind importanța stabilității geopolitice în zonă.

Pentru Budapesta, Balcanii reprezintă, de asemenea, o prioritate, iar Ungaria, sub conducerea lui Viktor Orban, fascinat de puterea lui Vladimir Putin, dorește să devină o putere regională, cu Balcanii ca mijloc de atingere a acestui obiectiv. 

Citește și: Ciolacu spune că from intra în Schengen, în 2023, şi pe Naval, now numai pe Aero. Pe ce se bazează

Șantajul Ungariei în privința aderării la Schengen. România, blocată și de Ungaria pentru interesele lui Putin

Recent, s-a flat că Ungaria amenință cu un veto asupra aderării Bulgariei la Spațiul Schengen dacă Sofia nu renunță la taxa pe gazele rusești.

“Ungaria ne-a transmis oficial că se va opune prin veto aderării, dacă nu anulăm taxa pe gaz,” spune premierul bulgar.

Citește și: Câte miliarde $ pierde România că nu e în Schengen ? România anunță Austria că a depășit limitele

În luna octombrie, Bulgaria a anunțat introducerea unei taxe de tranzit mai mari pentru gazul rusesc, măsură denunțată de Serbia și Ungaria. Budapesta și Belgradul au declarat că taxa bulgară crește prețul gazului cu 20%. Sofia a replicat că majorarea ar trebui suportată de furnizorul rus, Gazprom, însă „micul Putin” de la Budapesta nu vrea să-l supere pe stăpânul său de la Kremlin.

Această strategie de șantaj a fost comparată cu tactici "în stil iranian" de către surse diplomatice, atât în relația cu Ucraina, cât și în cazul aderării României și Bulgariei la Schengen.

Citește și: Bulgaria nu „mușcă mărul otrăvit” al Austriei cu privire la Schengen. Mesajul clar și pentru România

Gazprom și-a întrerupt livrările de gaze către Bulgaria la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022. Cu toate acestea, Rusia continuă să furnizeze gaze către Serbia, Macedonia de Nord și Ungaria prin intermediul gazoductului Balkan Stream, care traversează Bulgaria. Balkan Stream aduce în Europa gazul rusesc, care ajunge în Turcia prin gazoductul Turk Stream, pe sub Marea Neagră.

Bulgaria cedează în fața Ungariei

Bulgaria a anunțat că va anula taxa, sursele sugerând că Sofia se teme de un veto asupra candidaturii sale la aderarea la Schengen. Atât Austria, care a blocat anterior Bulgaria, cât și Ungaria sunt membre Schengen cu drept de veto.

Citește și: Când va intra România cu spațiul aerian în Schengen. Odobescu: „E plauzibil”

„Ungaria a trimis un mesaj oficial, deși la nivel scăzut, că dacă nu eliminăm taxa pe gaz, vor pune veto la Schengen. Așa că am decis că nu este nevoie în acest moment să creăm obstacole", a spus premierul bulgar.

Austria nu cedează

Se pare că Austria încă stă în calea aderării Bulgariei și României la Schengen. Mai mult, se așteaptă ca Olanda să vină într-un final cu o decizie privind aderarea Bulgariei, care va influența inevitabil și parcursul României.

Austria a enumerat o serie de condiții pentru a permite Bulgariei și României să intre în Schengen doar cu frontierele aeriene, urmând ca aderarea deplină, care să acopere frontierele terestre, să aibă loc într-o etapă ulterioară. Răspunsul inițial al Sofiei nu a fost entuziast.

Citește și: Câți refugiați trebuie să accepte România pentru ca Austria să ne lase în Schengen? Răspuns oficial

Una dintre condițiile impuse de Austria este întărirea frontierei dintre Bulgaria și România, ceea ce a enervat și mai mult Sofia, deoarece, dacă ambele țări ar adera la Schengen, această frontieră internă ar trebui să dispară complet, nu să fie și mai strictă.

Totodată, acesta a precizat că întărirea graniței dintre Bulgaria și România ar fi doar o măsură temporară, asemănătoare controalelor temporare la granița dintre Austria și Germania, iar acest lucru nu ar trebui să fie o problemă pentru Sofia.

Se poate rupe România de Bulgaria pentru aderarea la Schengen?

Întrebat dacă o astfel de condiție ar putea sugera o soluție parțială, prin care doar România ar adera cu frontierele sale terestre, Denkov a răspuns:

"Nu se discută despre separarea Bulgariei de România. Aud din când în când că autoritățile române menționează această opțiune, dar nu a fost niciodată discutată, nici la nivel bilateral, nici la nivelul Comisiei Europene".

Liderii români, inclusiv premierul Marcel Ciolacu, au declarat că ar lua în considerare decuplarea Bucureștiului de Sofia dacă acest lucru ar duce la aderarea României la spațiul fără frontiere al UE. Astfel de declarații, potrivit diplomaților, au iritat Sofia.

Întrebat cum ar descrie relațiile dintre Bulgaria și România, care par a fi la un nivel scăzut, Denkov a spus:

"Există o evoluție pozitivă în relațiile bilaterale, a cărei ilustrare cea mai strălucită a fost reuniunea trilaterală de la Euxinograd", a declarat premierul bulgar potrivit Euractiv .

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te