AUKUS Marea Britanie, SUA și Australia vor dezvolta rachete hipersonice. China amenință

DE Elena Andrei | Actualizat: 07.04.2022 - 09:44
AUKUS Marea Britanie, SUA și Australia vor dezvolta rachete hipersonice/foto:newssky

Marea Britanie s-a alăturat SUA și Australiei pentru în „cursa hipersonică a înarmărilor”, stârnind furia Chinei, care chiar a testat o astfel de rachetă.

SHARE

Într-o declarație comună, membrii noului pact de apărare Aukus au anunțat cooperarea în domeniul „hipersonicii și contrahipersonicii” – tehnologia de a le doborî – în urma utilizării de către Rusia a unor astfel de rachete în Ucraina.

Boris Johnson, Joe Biden și prim-ministrul australian Scott Morrison au declarat:

„În lumina invaziei neprovocate, nejustificate și ilegale de către Rusia a Ucrainei, ne-am reiterat angajamentul neclintit față de un sistem internațional care respectă drepturile omului, statul de drept și soluționarea pașnică a disputelor, fără constrângere.

Ne-am angajat, de asemenea, să începem o nouă cooperare trilaterală privind tehnologia hipersonică și contra-hipersonică și capabilități de război electronic, precum și să extindem schimbul de informații și să aprofundăm cooperarea în inovația în domeniul Apărării.

Aceste inițiative vor contribui la eforturile existente de a aprofunda cooperarea în ceea ce privește capabilitățile cibernetice, inteligența artificială, tehnologiile cuantice și capacitățile submarine suplimentare.

Pe măsură ce munca noastră progresează asupra acestor capacități și a altor capacități critice de apărare și securitate, vom căuta oportunități de a angaja aliați și parteneri apropiați.”

Liderii au subliniat că sunt „mulțumiți de progresul pe care Australia îl face în dezvoltarea submarinelor cu propulsie nucleară”.

Citește și

Putin are o sosie special antrenată, pentru a se evita o lovitură de stat

Stoltenberg: Războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile, căci Putin încă vrea „întreaga Ucraină”

Statele Unite și Australia au deja un program de arme hipersonice numit SCIFiRE, iar oficialii britanici au spus că, deși Marea Britanie nu se va alătura acestui program în acest moment, cele trei țări vor lucra împreună la cercetare și dezvoltare în zonă pentru a-și spori opțiunile.

În ciuda faptului că și-a dezvoltat propriile astfel de arme, Beijingul a avertizat că extinderea acestor armamente ar putea alimenta o „criză gen Ucraina””.

Ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat că „oricine vrea să evite o criză de tipul celei ucrainene ar trebui să se abțină de la a face lucruri care ar putea s-o provoace”. 

Beijingul a efectuat un test al unui sistem de arme hipersonice, ca parte a efortului său agresiv de a avansa în tehnologiile spațiale și militare.

Rusia a folosit „de mai multe ori” rachete hipersonice în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te