Armata SUA anunţă că epidemia de COVID-19 nu i-a afectat capacitatea de luptă

DE Alexandru Pop | Actualizat: 10.04.2020 - 09:51
Generalul Mark Milley Foto: US Army Chief of Staff

Chiar dacă unul dintre portavioanele armatei americane - în cadrul căreia au fost înregistrate cazuri de COVID-19 - este imobilizat în Pacific, armata va răspunde oricărui atac, a declarat şeful Statului Major, generalul Mark Milley.

SHARE

"Suntem pregătiţi, oricare ar fi ameninţarea. Sper că nimeni în lume nu crede despre capacităţile americane că ar fi slăbite serios. Nu este cazul", a spus Milley.

Pentagonul publică în fiecare zi de la începutul pandemiei numărul cazurilor pozitive cu COVID-19, spitalizări şi decese în cadrul său, inclusiv printre angajaţii civili şi în familiile militarilor, însă a încetat foarte rapid să precizeze în ce locuri au fost exact detectate cazurile respective, invocând securitatea militarilor săi.

Revista Newsweek a publicat joi o hartă a bazelor americane afectate de virus: 150 la momentul respectiv.

Expertul în armament nuclear Hans Kristensen, de la Federaţia oamenilor de ştiinţă americani (FAS), a remarcat că toate bazele nucleare americane sunt afectate, cu excepţia uneia.

Potrivit cifrelor Pentagonului, joi dimineaţă erau înregistrate 1.898 de cazuri de contaminare cu SARS CoV-2 în cadrul forţelor armate americane, dintre care 597 în US Navy, cea mai afectată. 64 de soldaţi au fost spitalizaţi, iar unul a decedat.

Două treimi dintre cazurile înregistrate în US Navy (416) provin de pe portavionul USS Theodore Roosevelt, imobilizat în Guam, insula americană din Pacific, unde marea majoritate a echipajului a fost evacuată.

Un infanterist marin de pe Theodore Roosevelt a fost spitalizat după ce a fost găsit leşinat de unul dintre camarazii săi, a declarat joi presei generalul John Hyten, nr. 2 în Statul Major.

Pentagonul este pe cale să reevalueze modul de protejare a echipajelor de pe portavioane, care - cu 5.000 de persoane la bord - sunt mai dificil de izolat în carantină decât cele ale unor nave mai mici, a adăugat el.

"Să credem că o astfel de situaţie nu se va repeta, nu este un mod bun de a planifica", a spus generalul Hyten.

Militarii au instituit la începutul lunii martie un sistem de izolare în jurul echipajelor submarinelor nucleare şi a bazelor care adăpostesc silozurile nucleare.

Două echipaje sunt plasate în carantină în paralel timp de două săptămâni înainte de a se îmbarca la bordul unui submarin sau de a-şi prelua serviciul în unităţile de supraveghere a arsenalului nuclear.

Dacă este detectat un caz în cadrul unei echipe, ea este izolată şi supusă tratamentului medical, iar o alta intră în carantină. Doar echipele sănătoase complet se îmbarcă.

Cazuri de COVID-19 au fost detectate în cadrul echipajelor altor trei portavioane americane care sunt la chei şi a căror desfăşurare nu este prevăzută în lunile următoare: Ronald Reagan, în curs de mentenanţă în Japonia, precum şi Carl Vinson şi Nimitz, ambele în mentenanţă în statul Washington (nord-vest).

Potrivit US Navy, bolnavii au fost evacuaţi, trataţi şi între timp s-au vindecat. Echipajul de pe Nimitz, care urmează să fie trimis în misiune în vară, rămâne la bord pentru a evita pe cât posibil orice nouă contaminare.

Informaţiile despre contaminarea cu noul coronavirus în cadrul armatei americane sunt disponibile, dar zvonurile şi dezinformarea continuă, în special provenind din Rusia, a indicat Laura Cooper, responsabilă pentru Rusia în cadrul Ministerului Apărării american. "Am văzut nu puţine forumuri preocupându-se de nivelul de pregătire a armatei SUA şi a altor ţări", a precizat ea joi pentru presă.

"Acest discurs există", a recunoscut generalul Milley. Dar "nu aş vrea ca adversarii noştri să creadă că pot profita de oportunitate în această perioadă de criză", a avertizat el.

Un total de 2.000 de cazuri într-o armată de 2,3 milioane de militari "nu este enorm", a subliniat generalul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te