Armata rusă pregătește un răspuns simetric. Ce crede Putin despre „planul secret” al SUA în România

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.08.2019 - 20:44

Președintele Vladimir Putin a ordonat vineri armatei ruse să elaboreze un răspuns quid pro quo după testarea unei noi rachete americane interzise în baza tratatului INF, acum nefuncțional, informează Associated Press.

SHARE

Vorbind vineri, Putin a acuzat că SUA au întreprins o „campanie de propagandă”, susținând încălcările rusești ale pactului INF, pentru a putea „desfășura rachetele interzise anterior în diferite părți ale lumii.”

Președintele rus a ordonat Ministerului Apărării și altor agenții „să ia măsuri cuprinzătoare pentru a pregăti un răspuns simetric”.

Liderul rus a menționat că testul american de duminică a fost efectuat de pe un lansator similar cu cel aflat la baza americană din România.

El a susținut că sistemul antirachetă din România și cel viitor din Polonia ar putea fi încărcate și cu rachete destinate să lovească ținte la sol în loc de interceptori.

Putin a promis anterior că Rusia nu va desfășura rachete interzise de Tratatul INF în nicio zonă înainte ca Statele Unite să facă acest lucru mai întâi, dar a menționat vineri că utilizarea lansatorului universal de către americani înseamnă că este posibil ca Washingtonul să aibă în vedere o „desfășurare secretă”.

„Cum am putea ști ce vor implementa în România și Polonia - sisteme de apărare împotriva rachetelor sau sisteme de rachete de atac cu o anumită rază de acțiune?”, a spus Putin.

Rusia a susținut de mult că lansatoarele americane încărcate cu rachete de interceptare pot fi folosite pentru atingerea țintelor terestre.

Putin a precizat că testul de rachetă, la doar 16 zile de la încheierea tratatului INF, arată că Statele Unite au început de mult timp să lucreze la noile sisteme interzise de tratat.

Unii experți militari de la Moscova sunt de părere că Rusia ar putea adapta rachetele de croazieră Kalibr lansate de pe mare pentru pentru lansatoarele terestre.

Putin a spus că Rusia va continua să lucreze la noi arme ca răspuns la mișcările Statelor Unite, dar că rămâne deschisă la un „dialog egal și constructiv cu SUA pentru a reconstrui încrederea reciprocă și a consolida securitatea internațională.”

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -