Anglia refuză să-i înapoieze Greciei frizele de la Parthenon. Johnson: Au fost cumpărate legal

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 12.03.2021 - 21:15
Marea Britanie refuză să-i înapoieze Greciei frizele de la Parthenon/FOTO: unsplash.com

Frizele de la Parthenon din Atena pe care Grecia le revendică de zeci de ani de la Regatul Unit „au fost achiziţionate legal” şi aparţin British Museum, a declarat premierul britanic Boris Johnson.

SHARE

Acest nou refuz al Londrei survine în momentul în care Grecia sărbătoreşte peste două săptămâni bicentenarul independenţei sale, 25 martie 1821.

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis ceruse în mod oficial un împrumut al frizelor Parthenonului cu această ocazie pentru a fi expuse la Atena.

Boris Johnson, care îşi petrece cu regularitate vacanţele în Grecia, în casa tatălui său, a declarat că "înţelege sentimentele puternice ale grecilor şi ale premierului Kyriakos Mitsotakis cu privire la această chestiune".

Citește și: Legătura dintre cartelul Jalisco Nueva Generacion din Mexic și Hell's Angels din România

El nu a lăsat însă nicio speranţă în ceea ce priveşte retrocedarea acestor sculpturi vechi de 2.500 de ani, pe care un diplomat britanic, Lordul Elgin, le-a extras din templul Acropole şi le-a expediat la Londra într-o perioadă în care Grecia se afla sub ocupaţia Imperiului Otoman.

Anglia refuză să-i înapoieze Greciei frizele de la Parthenon pe motiv că au fost achiziționate legal

"Guvernul britanic are o poziţie fermă de lungă durată asupra acestor sculpturi: au fost achiziţionate în mod legal de Lordul Elgin, în conformitate cu legile în vigoare la acea vreme. Curatorii British Museum sunt în mod legal proprietarii de când (frizele) au intrat în posesia lor", a afirmat Boris Johnson.

Citește și: Opt asemănări între Meghan Markle și Prințesa Diana, mama prințului Harry

Potrivit ziarului Ta Nea, este prima dată când Boris Johnson vorbeşte despre această controversă în calitate de premier. El a menţionat această chestiune în urmă cu şapte ani, în calitate de primar al Londrei, în timpul unei altercaţii cu actorul american George Clooney care cerea revenirea sculpturilor la Atena.

Atena şi-a intensificat în ultimii ani campania ce vizează revenirea frizelor în Grecia după ce a inaugurat un nou muzeu în 2009 la poalele dealului Acropole, care ar putea să găzduiască într-o bună zi, potrivit speranţelor politicienilor eleni, aceste celebre sculpturi antice, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.