Angela Merkel spune că nu are puterea de a-l influența pe Vladimir Putin

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.11.2022 - 11:01
Relația dintre Angela Merkel și Vladimir Putin au avut întotdeauna o relație apropiată - Foto: Profimedia Images

Fostul cancelar german Angela Merkel și-a apărat politica față de Rusia înainte de invazia din februarie a Ucrainei, declarând că a rămas fără putere pentru a-l influența pe Vladimir Putin.

SHARE

Ea a spus că a încercat să convoace discuții europene cu președintele rus și președintele francez Emmanuel Macron în vara anului 2021.

„Dar nu aveam nicio putere. Toată lumea știa: în toamnă va fi plecată”, a spus ea pentru Spiegel News.

După patru mandate de cancelar, Merkel a părăsit mandatul în decembrie. Ea a făcut o vizită finală la Moscova în august 2021. Ea a adăugat că „pentru Putin, doar puterea contează”.

A fost semnificativ faptul că, la ultima lor întâlnire, Putin a venit însoțit ministrul de externe Serghei Lavrov. Anterior s-au întâlnit unul la unu, a remarcat ea.

În lumina invadării Ucrainei - precedată de săptămâni de consolidare militară masivă la granițele acestei țări - mulți au susținut că Angela Merkel, dar și alți lideri ai UE, ar fi trebuit să adopte o abordare mai dură față de Kremlin.

Un expert în politică externă din partidul Creștin Democrat (CDU), deputatul Roderich Kiesewetter, se numără printre cei care spun că știa că Putin încearcă să împartă și să slăbească Europa, dar credea că este vorba doar de „soft power”. El a susținut înainte de invazie că Germania era prea dependentă de gazul rusesc.

Citește și: Erdogan a pornit război în Siria și ține departe SUA și Rusia de planurile sale. Kurzii: Va fi măcel

În interviul lui Spiegel, Merkel a spus că poziția ei cu privire la Ucraina în discuțiile de pace de la Minsk i-a oferit Kievului timp pentru a se apăra mai bine împotriva armatei ruse.

Un acord de încetare a focului a fost încheiat la Minsk după anexarea de către Rusia în 2014 a Peninsulei Crimeea a Ucrainei și în timpul războiului său proxy în regiunea Donbas. Dar punctele cheie, inclusiv dezarmarea și supravegherea internațională, nu au fost implementate.

Citește și: VIDEO Rachete interceptoare Mamba din România au „respins” un atac aviatic. Porturile, apărate

Angela Merkel a spus că nu regretă că a părăsit mandatul în decembrie, deoarece a simțit că guvernul ei nu reușește să facă progrese nu numai în ceea ce privește criza din Ucraina, ci și în privința conflictelor din Moldova, Georgia, Siria și Libia, în care era implicată Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.