Analiză: 6,7 miliarde de oameni ar putea muri într-un război nuclear între Rusia și SUA

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.10.2022 - 10:16
Analiză: 6,7 miliarde de oameni ar putea muri într-un război nuclear între Rusia și SUA - FOTO: Profimedia

Omenirea se este la un pas de o nouă catastrofă mondială la 77 de ani de la al doilea război mondial. Un al treilea război mondial a fi cu siguranță unul nuclear din care peste 6,7 miliarde de oameni și-ar pierde viața.

SHARE

Rusia, administratorul celui mai mare stoc de arme nucleare din lume, este angajată într-un conflict deschis cu Ucraina, în timp ce amenință cu nonșalanță că va folosi o armă nucleară tactică.

Coreea de Nord, cea mai recentă națiune din lume care a obținut arme nucleare, amenință, de asemenea, în mod deschis că își va folosi armele nucleare.

Președintele SUA, Joe Biden, vorbește în termeni de "armaghedon" iminent, comparând în același timp situația actuală cu Criza rachetelor din Cuba. Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a apreciat conflictul nuclear ca fiind "în domeniul posibilităților".

Cum ar arăta un război nuclear în prezent?

Previziunile estimează că șansele unei explozii de arme nucleare fără testare au crescut la aproximativ zece procente. În mod obișnuit, șansele unei explozii fără testare sunt evaluate la aproximativ unu la sută - deci, o creștere de o mie la sută a probabilității de desfășurare a armelor nucleare. În consecință, liderii mondiali și mulți cetățeni ai lumii sunt la limită, întrebându-se pentru prima dată într-o generație.

Citește și: EXCLUSIV 4.000 de copii, abandonați în primele 6 luni ale anului. De 5 ori mai puțini, adoptați

Un studiu al Universității Rutgers propune că până și un schimb nuclear "limitat" ar avea consecințe drastice pentru rasa umană.

De exemplu, un schimb limitat între India și Pakistan, potrivit studiului, are potențialul de a decima rezervele globale de alimente, ceea ce ar duce la o mortalitate galopantă în întreaga lume. Echipa Rutgers a constatat că un astfel de schimb, care ar implica mai puțin de 3% din stocurile mondiale, ar putea ucide o treime din populația lumii în doar doi ani.

Un schimb nuclear la scară largă între SUA și Rusia

Acesta ar putea nimici trei sferturi din populația lumii, din nou, în doar doi ani.

"Este cu adevărat o poveste de avertizare că orice utilizare a armelor nucleare ar putea fi o catastrofă pentru lume", a declarat autorul studiului, Alan Robock, climatolog la Rutgers.

Citește și: VIDEO Un nou asediu al Rusiei asupra Kievului. Cel puțin 5 explozii au fost raportate luni dimineața

Războiul nuclear înseamnă că Pământul este schimbat pentru totdeauna
Studiul lui Robock a fost primul care a analizat îndeaproape perturbările pe care un război nuclear le-ar provoca asupra climei și a aprovizionării cu alimente. Rezultatele au fost înfricoșătoare. Dacă ar fi detonate chiar și câteva mii de arme nucleare din lume, ar rezulta furtuni de foc masive.

Aceste furtuni de foc ar ridica funingine. Funinginea ar bloca soarele. Cu lumina soarelui blocată, atmosfera s-ar răci. Răcirea atmosferei ar avea un impact asupra tuturor aspectelor, de la producția agricolă până la recoltarea peștelui.

Rezultatul: un schimb nuclear, care a ucis zeci de milioane de oameni în zona imediată de război, ar duce în cele din urmă la sute de milioane de morți, în întreaga lume, din cauza foametei.

"După părerea mea", a spus Robock, "lucrarea noastră este o amenințare existențială la adresa armelor nucleare - arată că nu poți folosi arme nucleare. Dacă le folosești, ești ca un kamikaze. Încerci să ataci pe altcineva, dar vei muri de foame".

India și Pakistan: Cea mai mare provocare nucleară

Echipa lui Robock a acordat o atenție deosebită consecințelor unui schimb nuclear între India și Pakistan - deoarece, în ciuda zbuciumului de săbii dintre SUA și Rusia, India și Pakistan, care au în comun o graniță, un teritoriu contestat și arsenale nucleare comparabile, rămân națiunile cu cele mai mari șanse de a se angaja într-un război nuclear.

Dacă cele două țări ar viza centrele urbane ale celeilalte cu arme nucleare, studiul lui Robock a constatat că exploziile, incendiile și radiațiile ar ucide 127 de milioane de oameni din Asia de Sud; 37 de milioane de tone de funingine ar fi aruncate în atmosferă; temperaturile globale ar scădea cu peste 5 grade Celsius - la niveluri care nu au mai fost înregistrate de la ultima eră glaciară.

Scăderea temperaturii ar distruge producția de alimente, atât de mult încât "caloriile disponibile din principalele culturi și din pescuit" ar scădea "cu până la 42%", ceea ce ar duce la o foamete care ar ucide peste 2 miliarde de oameni în întreaga lume.

Peste 6,7 miliarde de morți într-un război nuclear între SUA și Rusia

Un schimb de focuri între SUA și Rusia, deși mai puțin probabil, ar fi mai catastrofal: se estimează că 5 miliarde de oameni ar muri în întreaga lume - poate chiar și 6,7 miliarde, la limita superioară a estimărilor.

"Dar oricare dintre cele nouă națiuni înarmate nuclear, printre care se numără și China, Coreea de Nord, Franța, Israel și Regatul Unit, au la îndemână suficientă putere de foc pentru a provoca suferințe și morți imense la nivel mondial, cu funingine ridicându-se în cer și declanșând un efect de domino de răcire catastrofală și foamete", a relatat Alex Wigglesworth pentru LA Ti

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te