„SUA invită toate partidele din RM să manifeste reținere și să se pună de acord asupra unui parcurs mai departe, prin dialog politic. Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și au respectat drepturile fundamentale. Voința poporului moldovenesc exprimată în acele alegeri trebuie respectată fără amestec. Asigurarea unui viitor prosper și democratic pentru Moldova și cetățenii săi este un obiectiv comun, pe care Statele Unite vor continua să îl sprijine”, a transmis Departamentul american de Stat, privind criza din Republica Moldova, citat de Unimedia.
Citește și: Uniunea Europeană a recunoscut oficial noul guvern de la Chișinău
Curtea Constituțională din Republica Moldova, controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, l-a suspendat duminică pe președintele Igor Dodon și a dizolvat Parlamentul. Președinte interimar a fost numit premierul Pavel Filip, care a anunțat alegeri anticipate în septembrie.
Pe de altă parte, Maia Sandu, prim-ministrul ales de Parlament, a făcut apel la instituții să treacă de partea poporului. Deputații moldoveni au adoptat duminică o hotărâre prin care declară ca fostul Guvern Filip este ilegal, iar statul a fost uzurpat.
Sâmbătă, blocul pro-european ACUM, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, și socialiștii lui Dodon au convocat o ședință parlamentară, în care au semnat un acord de „dezoligarhizare” a țării. Ședința parlamentară a fost convocată după ce Curtea Constituțională a decis că termenul de învestire a unui nou executiv a expirat vineri noapte și că Parlamentul trebuie dizolvat imediat.
Citește și: O nouă zi de CRIZĂ la CHIȘINĂU. Plahotniuc folosește Curtea Constituțională pe post de bâtă