„A fost înmânată o notă de protest ambasadorului, care subliniază că alimentarea Forţelor Armate ale Ucrainei cu arme, precum şi transmiterea de instrucţiuni de direcţionare a loviturilor împotriva infrastructurii militare şi civile ruseşti dovedesc în mod clar invaliditatea şi falsitatea afirmaţiilor părţii americane, potrivit cărora Statele Unite nu sunt parte a conflictului", se arată într-un comunicat al MAE rus, citat de News.ro.
Moscova transmite Washingtonului că „armele care sunt furnizate Kievului, precum şi personalul de sprijin, inclusiv cetăţeni americani, constituie o ţintă legitimă" pentru armata rusă.
Washingtonul „trebuie să ia măsuri care să implice retragerea militarilor şi echipamentelor SUA-NATO, precum şi încetarea activităţii ostile antiruseşti", adaugă documentul diplomaţiei ruse.
„În acest sens, ambasadorului i s-a spus că actualul curs agresiv al Statelor Unite de a aprofunda confruntarea cu Rusia în toate domeniile este contraproductiv", punctează comunicatul.
Citește și: Ce șanse sunt ca Rusia să invadeze Republica Moldova. Anexarea Transnistriei este prea puțin
De asemenea, Moscova vrea explicaţii de la partea americană pentru exploziile de la Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 şi îi cere "să nu interfereze" cu o anchetă obiectivă pentru identificarea celor responsabili.
„În plus, în cadrul reuniunii au fost abordate o serie de chestiuni bilaterale", menţionează în final comunicatul, fără a da detalii.
Citește și: VIDEO Colonel în armata ucraineană: Românii ne-au oferit sprijin din primele zile ale invaziei
Demersul diplomaţiei ruse a venit în ziua în care preşedintele Vladimir Putin a rostit un discurs în faţa parlamentului la finalul căruia a anunţat că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul bilateral cu SUA New START, acuzând Washingtonul şi NATO că sunt direct implicate în atacuri ucrainene de acum câteva luni asupra unor baze ruseşti în care erau bombardiere strategice.