Aliații s-au pus pe Putin. Îi sechestrează navele cu petrol și armele trimise de Kim Jong-un.
Amiralul Giuseppe Cavo Dragone, noul președinte al Comitetului Militar NATO, a declarat că Phenianul furnizează Moscovei muniție, rachete și chiar personal, ceea ce reprezintă o amenințare semnificativă, permițând Rusiei să-și reînnoiască stocurile pe fondul pierderilor grele. Acest lucru trebuie să înceteze.
Aliații s-au pus pe Putin. Îi sechestrează navele cu petrol și armele trimise de Kim Jong-un
Cavo Dragone a declarat că NATO a cerut Rusiei și Coreei de Nord să își înceteze imediat acțiunile, subliniind că stoparea implicării Coreei de Nord necesită sancțiuni mai puternice, presiune diplomatică sporită și interceptarea transporturilor de arme prin punerea în comun a informațiilor și cooperare navală între aliați.
Președintele Comitetului Militar NATO a subliniat că întărirea măsurilor de descurajare împotriva Coreei de Nord este necesară pentru a preveni continuarea cooperării militare cu Rusia, potrivit European Pravda.
La sfârșitul lunii ianuarie, colonelul Ants Kiviselg, șeful Centrului de Informații al Forțelor de Apărare Estoniene, a remarcat că există semne ce indică faptul că președintele Coreei de Nord, Kim Jong-un ar putea trimite mai multe trupe pentru a ajuta Rusia.
Uniunea Europeană explorează opțiunile de confiscare a navelor-cisternă fantomă ale Rusiei
Țările europene explorează opțiuni pentru a reține tancurile rusești din flota fantomă a lui Putin în Marea Baltică.
Politico scrie că UE explorează în prezent mecanisme legale de implementare a acestei inițiative, luând în considerare trei acțiuni potențiale.
Citește și: 12 țări europene s-au unit pentru a vâna petroliere-fantomă ale Rusiei. Închid „robinetul” lui Putin
Prima prevede sechestrarea navelor din cauza riscurilor de mediu. Majoritatea petrolierelor rusești au peste 15 ani, ceea ce crește probabilitatea accidentelor și scurgerilor de petrol.
A doua opțiune este legată de legile antipiraterie. Acest lucru ar permite reținerea navelor ce provoacă daune infrastructurii subacvatice critice, astfel de incidente fiind deja raportate de la sfârșitul anului 2023, inclusiv deteriorarea cablurilor de energie și de internet.
Citește și: Un al treilea petrolier al Rusiei, gata să se rupă în Marea Neagră. Compensarea, 1.000.000.000 $
Introducerea unor noi reglementări locale este a treia opțiune. De exemplu, navele din Marea Baltică ar putea fi obligate să utilizeze servicii de la companii de asigurări autorizate, permițând unor țări precum Finlanda și Estonia să rețină petroliere care au drept acoperire asigurări dubioase.
Executarea acestor planuri ar necesita coordonare în cadrul UE, potrivit European Pravda.
Sancțiunile SUA împotriva flotei petroliere rusești reprezintă, de asemenea, provocări serioase pentru exporturile țării.
12 țări europene s-au unit pentru a vâna petrolierele-fantomă ale Rusiei. Închid „robinetul” lui Putin.
Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Suedia și Regatul Unit au emis un comunicat în care își declară intenția de a-și coordona acțiunile pentru a descuraja petrolierele rusești care operează în regim străin.
Danemarca a anunțat că va înăspri inspecțiile navelor ce transportă petrol rusesc pentru a proteja mediul și pentru siguranța maritimă.