Alertă în Georgia. Serviciile secrete pregătesc revolte să răstoarne guvernul. Kievul implicat?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.09.2023 - 22:30
Alertă în Georgia. Informațiile militare pregătesc revolte să răstoarne guvernul - Foto: aa.com.tr (imagine cu caracter ilustrativ)

Alertă în Georgia. Informațiile militare pregătesc revolte să răstoarne guvernul. Serviciul de Securitate de Stat al Georgiei spune că decizia de a acorda țării statutul de candidat la UE va fi folosită drept pretext pentru a declanșa revolte.

SHARE


Alertă în Georgia. Informațiile militare pregătesc revolte să răstoarne guvernul pro Occident, a declarat luni Serviciul de Securitate de Stat al Georgiei.

Rebeliunea poate începe în octombrie-decembrie, folosind pretextul că Uniunea Europeană acordă Georgiei statutul de candidat.

Alertă în Georgia. Informațiile militare pregătesc revolte să răstoarne guvernul pro Occident

„Potrivit informațiilor primite în urma unei investigații, un anumit grup de persoane care operează pe teritoriul Georgiei și în străinătate, intenționează să organizeze în luna octombrie-decembrie revolte în masă pentru a destabiliza și în final pentru a răsturna guvernul”, a informat Securitatea Georgiei, potrivit aa.com.tr.

Serviciul i-a identificat pe fostul ministru de Interne Vano Merabishvili și pe Georgy Lordkipanidze, actualul șef adjunct al informațiilor militare, drept „autori ai planului”.

Citește și: Putin nu mai e mulțumit doar cu războiul din Ucraina. Vrea să anexeze și Osetia de Sud, şi Abhazia

În august, premierul Irakli Garibachvili a declarat că se așteaptă ca UE să acorde Georgiei statutul de candidat până la sfârșitul anului, subliniind că un răspuns negativ ar transmite un mesaj pozitiv Rusiei.

Potrivit serviciului de securitate, organizatorii revoltelor plănuiesc mai multe scenarii, inclusiv ridicarea de baricade în centrul capitalei Tbilisi și blocarea clădirilor guvernamentale.

Citește și: Fiica lui Lavrov și soțul ei, escortați de securitate afară din Georgia. „Afară cu rușii”

„Potrivit informațiilor confirmate, organizatorii iau în considerare posibilitatea implementării unui scenariu în Georgia de tipul Euromaidanului care a avut loc în Ucraina”, a declarat Serviciul de Securitate de Stat, referindu-se la protestele din 2013 pentru că Kievul acorda prioritate relațiilor cu Rusia față de cele cu Uniunea Europeană. 

Protestele au condus la o schimbare bruscă a guvernului la începutul lui 2014 și au fost urmate de anexarea ilegală de către Rusia a Peninsulei Crimeea a Ucrainei în februarie - o mișcare văzută ca un precursor al războiului actual.

Rusia rămâne împotriva legăturilor mai puternice ale Georgiei cu Occidentul.

Cele două țări nu au avut legături diplomatice de la jumătatea anului 2008, când Rusia a recunoscut ca independente două regiuni separatiste recunoscute internațional ca teritoriu georgian.

Kievul dezminte implicarea

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a negat declarațiile serviciilor georgiene de apărare și securitate cu privire la presupusa implicare a Kievului în pregătirile pentru o rebeliune împotriva actualului guvern.

„Această informație nu este adevărată. Actualul guvern georgian încearcă din nou să demonizeze Ucraina pentru a-și rezolva problemele politice interne. Statul ucrainean nu a intervenit, nu se amestecă și nu intenționează să se amestece în afacerile interne ale Georgiei”, a subliniat purtătorul de cuvânt Oleg Nikolenko, potrivit pravda.com.ua.

Nikolenko a spus că Kievul a acordat atenție pretențiilor făcute de reprezentanții serviciilor de apărare și securitate georgiene cu privire la presupusa implicare a părții ucrainene în pregătirea unei rebeliuni în Georgia.

Serviciul de Securitate de Stat al Georgiei a susținut că fostul ministru adjunct al afacerilor interne al Georgiei, adjunctul șefului de informații militare al Ucrainei  și subalternii săi, inclusiv persoane din cercul apropiat al lui Mihail Saakașvili, sunt implicați în pregătirile pentru eforturile de destabilizare din Georgia cu scopul de a efectua o schimbare violentă de regim „pe linia Euromaidan”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te