Alertă iminentă de război. Europa, lăsată singură în fața Rusiei. SUA își retrag sprijinul militar

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.04.2025 - 12:20
Alertă iminentă de război. Europa, lăsată singură în fața Rusiei. SUA își retrag sprijinul militar - Foto: Facebook/NATO - Caracter ilustrativ
Alertă iminentă de război. Europa, lăsată singură în fața Rusiei. SUA își retrag sprijinul militar - Foto: Facebook/NATO - Caracter ilustrativ

Alertă iminentă de război. Europa, lăsată singură în fața Rusiei. Potrivit unui document secret scurs de la Pentagon, Statele Unite, sub conducerea lui Donald Trump au decis să nu mai sprijine Europa în cazul unui atac al Rusiei.

SHARE

Potrivit documentului, citat de Mediafax, SUA nu vor mai interveni militar în Europa în cazul unui atac al Rusiei, concentrându-și în schimb resursele asupra Chinei.

Citește și: Când ar putea fi invadată România de trupele lui Putin? Spionajul german are anul exact

Alertă iminentă de război. Europa, lăsată singură în fața Rusiei. SUA își retrag sprijinul militar

În acest context, statele europene se grăbesc să își întărească propriile capacități de apărare în vederea unui foarte posibil atac al Rusiei asupra unei țări Europene în următorii 3-5 ani, potrivit serviciilor secrete germane, britanice și franceze.

Instrucțiunile atribuite secretarului apărării Pete Hegseth sugerează că administrația Trump vede China drept principala amenințare la adresa securității naționale a SUA.

Citește și: Rusia pregătește invazia în Europa: „Putin ar putea ataca o țară NATO”. România, o țintă posibilă

Astfel, implicarea americană în apărarea Europei s-ar limita la descurajarea nucleară și la dislocarea de trupe care nu sunt necesare în Asia sau pentru apărarea teritoriului național.

Această schimbare de strategie vine pe fondul apelurilor repetate ale oficialilor americani către aliații europeni de a-și asuma mai mult responsabilitatea pentru propria securitate, în loc să se bazeze pe sprijinul militar al SUA.

Sursa foto: Profimedia images

Citește și: Rusia pregătește 6 scenarii de război în Europa. Putin vrea distrugerea Occidentului în 20 de ani

Reorientare către Pacific și Taiwan

Noua abordare reflectă o reconfigurare strategică a Washingtonului, care își mută accentul asupra regiunii Indo-Pacific, în special în contextul tensiunilor legate de Taiwan.

Spre deosebire de predecesorul său, Joe Biden, care a promis sprijin militar Taiwanului în cazul unei invazii chineze, Donald Trump s-a arătat mai reticent în a se angaja în astfel de conflicte, punând sub semnul întrebării importanța strategică a insulei.

Citește și: Rusia acuză UE de "militarizarea Europei". Putin plănuiește să atace Europa în următorii 3-5 ani

SUA pun presiune pe Europa

În ciuda angajamentelor SUA față de NATO, documentul sugerează că Washingtonul va pune presiune pe aliații săi din Europa, Orientul Mijlociu și Asia de Est pentru a-și crește bugetele de apărare și pentru a descuraja singuri eventualele agresiuni externe.

Analiștii avertizează că o astfel de schimbare ar putea încuraja state precum Rusia, Coreea de Nord și Iran să adopte politici mai agresive, creând un precedent periculos în care conflictele regionale ar putea escalada fără o reacție puternică din partea comunității internaționale.

Citește și: Șeful diplomației franceze: Riscul unui război în Europa nu a fost niciodată atât de mare

Germania avertizează: Rusia ar putea ataca în patru ani

Între timp, îngrijorările privind ambițiile militare ale Rusiei continuă să crească. Cel mai înalt general al Germaniei a avertizat recent că Moscova ar putea ataca teritoriul NATO în cel mult patru ani, precizând că Europa nu este pregătită să facă față unei astfel de amenințări.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te