Alegeri prezidențiale din Iran. Ebrahim Rais a eliminat 600 de contracandidați până la vot

DE Adina Mutăr | 18.06.2021 - 20:49
Ultraradicalul și antioccidentalul Ebrahim Rais, noul președinte al Iranului/Foto: aa.com.tr

La 18 iunie, s-au organizat în Iran alegeri prezidențiale, dar se știe deja că ultraradicalul și antioccidentalul Ebrahim Rais, în vârstă de 60 de ani, este practic asigurat că va câștiga, fiind alegerea liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

SHARE

Acesta va fi un negociator mult mai dur pentru Acordul nuclear și un lider intransigent, adept al represiunii manifestărilor antiregim.

Rais, ca și Khamenei, s-a născut în orașul Mashhad din nord-est. Este un purtător de „turban negru”, familia sa revendicând descendența directă din profetul Mohammed. Acest lucru îi dă greutate în afacerile religioase.

În 2019, Khamenei l-a plasat în fruntea Justiției, un post folosit pentru epurarea oponenților principali, și a fost numit în funcția de vicepreședinte al Adunării Experților, organismul însărcinat cu selectarea liderului suprem al Iranului.

Atât Khamenei, cât și Rais, susțin cea mai extremă interpretare a Coranului ca element cheie al politicii interne și al relațiilor externe.

Citește și

Navele iraniene ce se îndreaptau spre Venezuela și Cuba au schimbat cursul, spre Siria

Libanul nu mai reușește să-și plătească armata. Cere donații

 

Rais deține controlul economiei naționale prin intermediul unor organizații precum IRGC, organul de forță, și este împotriva amestecului oricărei societăți străine.

Rais numește SUA „Marele Satan” și ar prefera să evite orice contact, însă realizează că revenirea la acordul nuclear este singura modalitate de a scăpa de sancțiuni.

Calea sa către victorie în alegerile prezidențiale a fost clarificată prin descalificarea altor 600 de candidați, lăsând doar șase. Patru împărtășesc opiniile extremiste ale lui Rais și doar doi sunt fie „moderați” (în relațiile externe), fie „reformiști” (mai liberali în privința libertăților sociale).

Rais este angajat pentru dezvoltarea armelor nucleare de către Iran, ca element forte în orice negociere viitoare.


Potrivit Ministerului de Interne, aproximativ 59 de milioane de iranieni sunt eligibili să voteze anul acesta, inclusiv 1,3 milioane de alegători pentru prima dată și 3,5 milioane de iranieni care votează în străinătate.

În ciuda apelurilor făcute de autorități pentru participare maximă, aceasta a fost scăzută în orașele mari până la prânz.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.