Navele iraniene ce se îndreaptau spre Venezuela și Cuba au schimbat cursul, spre Siria

DE Adina Mutăr | 18.06.2021 - 20:27
Navele iraniene cu arme în drum spre Venezuela și-au schimbat cursul/Foto: Foreign Policy

Navele navale iraniene ce se îndreptau inițial către Venezuela, cu încărcătură de arme, și-au schimbat cursul spre nord, spre coasta de vest a Africii și se presupune că se îndreaptă spre Siria, susțin oficiali americani.

SHARE

Navele și-au schimbat cursul de mai multe ori în timpul călătoriei din Iran, timp în care SUA au avertizat atât Venezuela, cât și Cuba, să nu permită acostarea.

Se presupune că sunt încărcate cu bărci de asalt aflate de regulă în dotarea gărzilor iraniene IRGC, ce urmau să fie livrate Venezuelei în baza unui contract semnat anul trecut și posibil și alt tip de armament sau muniție.

În acest moment, potrivit surselor militare, citate de Politico, se îndreaptă fie spre Marea Mediterană - planificând să acosteze în Siria -, fie spre nord.

Oficialii americani consideră că schimbarea cursului se datorează intensei campanii diplomatice pentru a determina refuzarea permisiunii de a acosta în țări aflate sub embargo.

Fregata iraniană Sahand și nava însoțitoare Makran au făcut, potrivit Teheranului, „o demonstrație semnificativă a capacității navale a Iranului”.

Săptămâna trecută a fost prima dată când navele de război iraniene au ocolit Capul Bunei Speranțe. Nicio altă navă iraniană nu a avut un astfel de traseu până acum și niciuna nu s-a aventurat să traverseze Atlanticul.

 

Citește și

Nave de război iraniene în Atlantic, încărcate cu arme pentru Venezuela (media de stat din Teheran)

Iranul a atacat, din nou, o navă israeliană în Marea Arabiei

 

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că Administrația Biden monitorizează evoluția, dar a refuzat să comenteze cu privire la destinația potențială a navelor.

De asemenea, el a reiterat avertismentele din trecut: „Suntem pregătiți să influențăm țările de destinație, inclusiv prin sancțiuni, pentru a nu permite furnizarea de arme ale Iranului către țări ce-i pun în pericol pe partenerii noștri din zonă”, a spus acesta.

Amiralul în retragere James Stavridis, fostul comandant al Comandamentului European al SUA și al Comandamentului Sudic al SUA, a scris că „intervenția SUA împotriva navelor poate fi justificată, deoarece se încalcă sancțiunile”.

„Dacă SUA au fost dispuse să confiște transporturile iraniene de petrol pentru încălcarea sancțiunilor anul trecut, ar trebui să fie pregătite să ia măsuri directe pentru a opri livrarea acestor mașini de război mici, dar letale, unui regim corupt și periculos din Caracas”, a scris el în a Bloomberg.

Site-ul web TankerTrackers.com a declarat că, potrivit evaluării informațiilor, navele se îndreaptă acum spre Siria pentru a participa la exerciții navale cu Rusia. Site-ul estimează că navele vor trece de Gibraltar la 4 iulie.

„Potrivit Convenției ONU cu privire la Dreptul Mării, atât timp cât navele de război iraniene nu amenință utilizarea forței, imunitatea suverană le protejează oriunde s-ar afla”, a declarat Cornell Overfield, de la Centrul de Analiză Navală.

„În acest caz, confiscarea navelor, chiar dacă se constată că acestea poartă arme, ar fi ilegală”, a subliniat acesta.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te