Alegeri locale, în Turcia. Ce șanse are opoziția în fața lui Erdogan? Bătălie crucială, la Istanbul

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 30.03.2024 - 09:24
Alegeri locale, în Turcia. Ce șanse are opoziția în fața lui Erdogan? Bătălie crucială, la Istanbul - Foto: Profimedia Images

Turcia organizează duminică, 31 martie, alegeri municipale în 81 de provincii, Partidul AK (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan urmărind să recâştige oraşele pe care le-a pierdut în 2019, inclusiv metropola ţării, Istanbul, şi capitala Ankara.

SHARE

Fracturată după victoria lui Recep Tayyip Erdogan în alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2023, opoziţia turcă îşi propune să dea o lovitură în scrutinul local de duminică, viitorul politic al celei mai mari speranţe ale sale, primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, fiind strâns legat de rezultat, relatează News.ro, citând Reuters.

Alegeri locale, în Turcia. Ce șanse are opoziția în fața lui Erdogan? Bătălie crucială, la Istanbul

Voturile municipale la nivel naţional la scrutinul din 31 martie ar putea consolida controlul preşedintelui Erdogan, după două decenii la conducerea Turciei, sau ar putea semnala o schimbare în peisajul politic profund divizat al Turciei, ţară membră NATO.

Este probabil ca rezultatele să fie influenţate în parte de dificultăţile economice cauzate de inflaţia galopantă, dar şi de votanţii kurzi şi islamişti care cântăresc performanţa guvernului şi speranţele lor de schimbare politică.

Speranţele de transformare ale opoziţiei au fost alimentate de rezultatele alegerilor locale din 2019, când au învins Partidul AK al lui Erdogan în principalele două oraşe, Istanbul şi Ankara, conduse până atunci de AKP şi de predecesorii săi islamişti timp de 25 de ani.

Citește și: Turcia, România, Bulgaria, prima Alianță Trilaterală în Marea Neagră. Ce misiuni vor îndeplini

Dar Erdogan şi-a revenit anul trecut, păstrând preşedinţia şi obţinând o majoritate parlamentară cu aliaţii naţionalişti, în ciuda îngrijorării alegătorilor cu privire la o criză a costului vieţii. Ca urmare, alianţa largă a opoziţiei s-a divizat.

Sondajele de opinie arată că Imamoglu şi candidatul AKP, fostul ministru Murat Kurum, se află într-o cursă strânsă în Istanbul, un oraş de 16 milioane de locuitori, unde Erdogan şi-a făcut un nume ca primar în anii 1990.

În capitala Ankara conduce primarul în exerciţiu, care este tot din opoziţie.

„Bătălia” de la Istanbul, vitală pentru Erdogan

Erdogan a căutat un rol mai important pentru Turcia pe scena mondială şi a încercat să repare legăturile fragile cu multe ţări în ultimii ani, inclusiv în Orientul Mijlociu. Dar, în timpul campaniei, el a spus că turcii ar trebui să voteze pentru AKP pentru a se apăra împotriva unor inamici nespecificaţi.

"Cei care nu pot suporta puterea crescândă a Turciei în regiune şi în lume, sau poziţia sa principială şi corectă, aşteaptă în prezent să acţioneze prin ambuscadă", a declarat el luni, la un miting în provincia nordică Tokat.

"În 2019, când Erdogan şi Partidul AK au pierdut Istanbulul, a fost o lovitură mare şi a fost o pată pentru reputaţia lui Erdogan. Până atunci, el era imbatabil, invincibil", spune analistul Murat Yetkin Report, subliniind că o victorie la Istanbul este vitală pentru Erdogan.

Citește și: VIDEO Turcia construiește pentru Ucraina nave de război cu care ar putea recupera Crimeea. Cum arată

"Dacă reuşeşte acest lucru, înseamnă că va putea să-şi extindă şi să-şi avizeze puterea la nivelul administraţiilor locale", a explicat el, analiştii afirmând că Erdogan ar putea apoi să liciteze şi mai mult, modificând Constituţia pentru a-i permite să candideze din nou ca preşedinte în 2028.

O victorie a lui Imamoglu ar revigora însă opoziţia, arată analistul politic Berk Esen de la Universitatea Sabanci. "Dacă candidatul opoziţiei poate câştiga la Istanbul, atunci cel puţin principalul partid de opoziţie va putea să câştige suficientă forţă pentru a-l contesta pe Erdogan în anii următori", a spus el.

Acesta a fost, de altfel, şi mesajul pe care Imamoglu a încercat să îl transmită. "Destinul Turciei este în mâinile voastre", a spus Imamoglu într-un apel adresat tinerilor turci din Istanbul. "Puteţi schimba ceea ce nu merge bine în Turcia cu un singur vot", a pledat el.

Criticii spun că guvernul lui Erdogan a înăbuşit disidenţa, a subminat drepturile omului şi a adus sistemul judiciar şi alte instituţii de stat sub influenţa sa, acuzaţie negată de oficiali.

"Terenul de joc este înclinat în favoarea alianţei de guvernare", spune Esen. "Imamoglu luptă practic singur", subliniază el.

Presa pro-guvernamentală acordă o acoperire generală a mitingurilor zilnice ale lui Erdogan, iar acoperirea campaniilor opoziţiei este limitată.

Radicalismul, în creștere

Perspectivele lui Erdogan par să fi fost afectate de o creştere a sprijinului pentru Noul Partid al Bunăstării, de orientare islamistă, din cauza poziţiei sale dure împotriva Israelului în legătură cu conflictul din Gaza şi a nemulţumirii faţă de modul în care AKP, cu rădăcini islamiste, a gestionat economia.

Retorica lui Erdogan împotriva Israelului a fost dură, dar Ankara a menţinut legăturile comerciale cu Israelul, atrăgând critici din partea acestui partid, care a profitat de furia turcilor care doresc ca guvernul să fie mai activ în sprijinirea palestinienilor.

"Dacă noi, Partidul Bunăstării, am fi la putere, Israelul nu ar putea ataca Gaza", a declarat pentru Reuters Mehmet Altinoz, viceliderul partidului, care a cerut un embargo comercial asupra Israelului.

Sondajele de opinie indică faptul că sprijinul acordat Partidului Bunăstării s-a dublat, ajungând la aproximativ 5%, absorbind voturi care, altfel, ar fi putut merge către AKP.

"Au o poziţie mai radicală, anti-israeliană, iar acest lucru îi face populari în rândul islamiştilor radicali", a spus Yetkin.

Perspectivele lui Erdogan de a recâştiga Istanbulul ar putea depinde, de asemenea, de alegătorii kurzi, mulţi dintre aceştia fiind aşteptaţi să lase deoparte loialitatea faţă de partid şi să îl susţină pe Imamoglu, potrivit sondajelor.

Pentru alţi alegători, scrutinul local oferă o oportunitate de a-şi da verdictul asupra performanţei economice a guvernului.

Turcii se luptă de ani de zile cu creşterea preţurilor, cu o inflaţie anuală care se apropie încă de 70%, în ciuda unei schimbări majore în politica economică după alegerile de anul trecut, ceea ce a dus la creşterea masivă a ratei-cheie a dobânzii cu 4.150 de puncte de bază, până la 50%.

În timp ce economia poate fi un factor esenţial care să influenţeze alegătorii la nivel naţional, atenţia se va concentra asupra Istanbulului şi a mesajului pe care îl transmite cu privire la direcţia pe care o ia Turcia.

"Dacă va pierde aceste alegeri, legenda lui Ekrem Imamoglu va avea mari probleme", a declarat şeful MAK Research, Mehmet Ali Kulat. Însă o victorie lui, dimpotrivă, va schimba tabloul. "Imamoglu ar deveni un actor important în politica turcă pentru următorii 20 de ani şi, foarte probabil, ar fi un candidat la următoarele alegeri prezidenţiale", spune sociologul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te