A plouat cu peşte din cer. "Am văzut o furtună mare îndreptându-se spre comunitatea noastră"

DE Alexandru Pop | Actualizat: 23.02.2023 - 09:14
A plouat cu peşte din cer. "Am văzut o furtună mare îndreptându-se spre comunitatea noastră" - Foto/Wikimedia/Ana Perugin/CC BY 2.0

O comunitate îndepărtată din Australia interioară a fost șocată, în weekend, când pești mici vii au început să cadă din cer. Localnicii din Lajamanu, în nordul Deșertului Tanami, din Teritoriul de Nord, sunt cei care au fost martorii fenomenului, la o furtună.

SHARE

Cuvintele martorilor seamănă straniu cu cele ale unor clarvăzători. „Am văzut o furtună mare îndreptându-se spre comunitatea noastră și ne-am gândit că este doar o ploaie”, a declarat consilierul Central Desert Andrew Johnson Japanangka, pentru ABC News, conform NYPost.

Au căzut peşti vii din cer

„Dar când ploaia a început să cadă, am văzut și pești căzând”. Japanangka a spus că peștii erau încă în viață, când au căzut, și că erau de „lungi de două degete”.

„Unii peşti încă sunt în comunitate, în bălţi cu apă”, a spus el, pentru presa. „Copiii î ridică și îi păstrează în sticle sau borcane.”

Aceasta nu a fost prima dată când în Lajamanu localnicii au avut posibilitatea să experimenteze un duș cu fructe de mare. Evenimentul bizar a fost raportat periodic încă din anul 1974, potrivit ABC News. 

„M-am trezit dimineața, lucram la școală în acel moment și străzile de pământ din afara casei mele erau acoperite de pește”, și-a amintit Penny McDonald, despre o perioadă în care a plouat cu peşte, din cer, peste comunitate, la mijlocul anilor 80.

Citeşte şi: Un misterios și uriaș corp ceresc a trecut cu viteză peste Texas și a explodat

„Erau pești mici, erau mulți. A fost pur și simplu uimitor”, a spus McDonald. În anul 2020, un eveniment similar a avut loc și în Yowah, Queensland. Ihtiologul Jeff Johnson, de la Muzeul Queensland, a identificat un biban căzut din cer.

Biban din cer

Bibanul este un pește de apă dulce obișnuit în Australia. Michael Hammer, curatorul peștilor de la Muzeul și Galeria de Artă a Teritoriului de Nord, a declarat pentru ABC News că fenomenul nu este neobișnuit. Hammer a atribuit ploaia de pește inundațiilor din acumulările de apă locale, deși a menționat și posibilitatea ca marea să fie aspirată de furtunile puternice, cum ar fi tornadele, și „direcţionată în alte locuri”.

„Depinde doar care sunt modelele meteo locale”, a explicat el. „Ce forțe ar fi necesare pentru a-i ridica în mod special, din gaura de apă, apoi în aer, ar fi destul de interesant de aflat.”

Citeşte şi: Imagini emoționante în Turcia: O pisică scoasă de sub dărâmături nu se mai dezlipește de salvator

Hammer i-a încurajat și pe localnicii din Lajamanu să studieze ei înșiși fenomenul. „Cred că data viitoare când plouă cu peşte trebuie doar să fii acolo cu o plasă, să prinzi peștii, pe măsură ce cad, și să te documentezi în mod corespunzător”, a spus el.

Japanangka a descris furtuna de pești drept „cel mai uimitor lucru pe care l-am văzut vreodată. Cred că este o binecuvântare de la Domnul”, a spus el.

Există precedente

Lluvia de Paces (din latinescul. „ploaia de pește”), cunoscută și sub numele de "Aguacero de Pescado" (în regiunea Yoro, din Honduras), înseamnă literal că peștele cade pur şi simplu din cer, conform Wikipedia.

Fenomenul apare de până la patru ori într-un an. El a atras atenția oamenilor de știință, precum și realizatorilor de documentare, precum cel de la History Channel, din Statele Unite.

Începând cu anul 1998, localnicii Departamentului Yoro, din statul centramerican Honduras, au organizat un festival anual, numit "Lluvia de Paces", pentru a sărbători fenomenul acesta.

Data festivalului este variabilă şi coincide cu primele precipitații majore, din lunile mai sau iunie. Festivalul include o paradă și un carnaval.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te