Reuniunea are loc cu uşile închise şi fără presă, între delegaţii conduse de numărul doi de la Departamentul de Stat Wendy Sherman de partea americană şi de către adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov de partea rusă.
CONTROLUL ARMAMENTULUI
Ruşii, la fel ca americanii, şi-au temperat aşteptările şi niciun rezultat spectaculos nu este de aşteptat de la această a doua reuniune, în care se abordează spinosul dosar al controlului armamentului.
Bonnie Jenkins, confirmată recent în postul de subsecretar de stat însărcinat cu controlul armamentului, face parte din delegaţia americană.
Citește și: Cum a fost vândută cu acte în regulă, la notar, casa unei femei fără ca ea să aibă habar
„Prin acest dialog, încercăm să punem bazele unor viitoare măsuri de controlul armamentului şi de reducere a riscurilor”, a precizat într-un comunicat Departamentul de Stat, anunţând ţinerea reuniunii.
Serghei Riabkov consideră că este vorba despre stabilirea faptului dacă americanii ”sunt serioşi în voinţa lor de a stabili un dialog ţintit şi energic privind stabilitatea strategică”.
Însă „nu aş ridica ştacheta aşteptărlor prea sus”, a avertizat el marţi.
TENSIUNI
Această întâlnire are loc în contextul unor tensiuni pe mai multe fornturi între cele două ţări.
Statele Unite au ameninţat Moscova că iau măsuri în cazul în care Rusia nu pune capăt valului de atacuri cibernetice care, potrivit autorităţilor americane, provin în mare de pe teritoriul rus.
Citește și: Turiștii, revoltați de prețurile care au explodat în Mamaia: „Ciorba a devenit un fel de caviar”
Rusia neagă orice responsabilitate, însă Vladimir Putin a salutat eforturile lui Joe Biden de a face relaţiile bilaterale mai previzibile.
Preşedintele american l-a atacat marţi pe omologul său rus, într-o alocuţiune susţinută în faţa conducerii serviciilor americane de informaţii.
El a acuzat Rusia de faptul că acţionează din nou cu scopul de a influenţa alegerile americane, la fel ca în campania din 2016.
”Este pur şi simplu o încălcare a suveranităţii noastre”, a acuzat Biden.
Liderul de la Kremlin ”are o adevărată problemă. El conduce o economie care are armament nuclear şi puţuri de petrol şi nimic altceva”, a denunţat şeful statului american, subliniind că ”asta îl face şi mai periculos, după mine” pe Putin.
La summitul lor istoric de la 16 iunie, cei doi preşednţi - care conduc ţările cu cele mai mari arsenale nucleare din lume - au insistat asupra necesităţii de a discuta şi au subliniat că, chiar şi în toiul Războiului Rece, Moscova şi Washingtonul au discutat pentru a evita ceea ce era mai rău.