A crescut durata zilelor pe Pământ în mod misterios: Oamenii de știință nu găsesc o explicație

DE Alin Crișan | Actualizat: 06.08.2022 - 10:36
Pământul - Foto: Profimedia

Ceasurile atomice, combinate cu măsurători astronomice precise, au dezvăluit că durata unei zile devine brusc mai lungă, iar oamenii de știință nu știu de ce. Acest lucru are un impact critic nu doar asupra cronometrării timpului, ci și asupra unor lucruri precum GPS.

SHARE

În ultimele câteva decenii, rotația Pământului în jurul axei sale – care determină durata unei zile – s-a accelerat. Această tendință a făcut ca zilele noastre să fie mai scurte; de fapt, în iunie 2022 am stabilit un record pentru cea mai scurtă zi din ultima jumătate de secol sau cam așa ceva. Dar, în ciuda acestui record, începând din 2020, acea accelerare constantă a trecut în mod curios la o încetinire – zilele devin din nou mai lungi, iar motivul este până acum un mister.

Citește și: Minune, la o petrecere din Pitești. Un tânăr de 27 de ani a căzut de la etajul 3 și a supraviețuit

În timp ce ceasurile din telefoanele noastre indică faptul că există exact 24 de ore într-o zi, timpul real de care are nevoie Pământul pentru a efectua o singură rotație variază foarte puțin. Aceste schimbări au loc pe perioade de la milioane de ani până la aproape instantaneu – chiar și cutremurele și furtunile pot juca un rol. Se pare că o zi este foarte rar exact numărul magic de 86.400 de secunde.

De-a lungul a milioane de ani, rotația Pământului a încetinit din cauza efectelor de frecare asociate cu mareele antrenate de Lună. Acest proces adaugă aproximativ 2,3 milisecunde la lungimea fiecărei zile în fiecare secol. Cu câteva miliarde de ani în urmă, o zi pe Pământ avea doar aproximativ 19 ore.

Citește și: ANPC: Au început reducerile de vară, atenție la capcanele falselor promoții

În ultimii 20.000 de ani, un alt proces a lucrat în direcția opusă, accelerând rotația Pământului. Când s-a încheiat ultima eră glaciară, topirea calotelor de gheață polare a redus presiunea la suprafață, iar mantaua Pământului a început să se deplaseze în mod constant spre poli.

La fel cum un dansator de balet se rotește mai repede pe măsură ce își apropie brațele de corp – axa în jurul căreia se rotește -, tot așa și viteza de rotație a planetei noastre crește atunci când această masă de mantaua se apropie de axa Pământului. Iar acest proces scurtează fiecare zi cu aproximativ 0,6 milisecunde în fiecare secol.

Citește și: VIDEO Noapte „albă” în Israel: Iron Dome a doborât zeci de rachete ale „JI”. Armata a bombardat Gaza

De-a lungul deceniilor și mai mult, legătura dintre interiorul și suprafața Pământului a devenit un subiect de interes. Cutremurele majore pot schimba durata zilei, deși, în mod normal, cu mici modificări. De exemplu, se crede că Marele Cutremur Tōhoku din 2011 din Japonia, cu o magnitudine de 8,9, a accelerat rotația Pământului cu o perioadă relativ mică, de 1,8 microsecunde. În afară de aceste schimbări la scară largă, pe perioade mai scurte, vremea și clima au, de asemenea, un impact important asupra rotației Pământului, provocând variații în ambele direcții, potrivit alephnews.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te