Regiunea Campania a înregistrat cea de-a doua cifră cea mai mare din Europa, după sud-estul României, cu 46,2%, în timp ce media europeană este de 21,6%.
3 regiuni din țara iubită de români au ajus la fel de sărace unele județe din sudul României
Regiunea Calabria ocupă locul patru, precedată doar de județele de la periferia sudică a României, respectiv Giurgiu și Teleorman, cu o rată de 42,8%, iar Sicilia se situează aproape, cu o proporție de 41,4% a populației expuse riscului de sărăcie și excluziune socială.
În aceste regiuni din sudul Italiei, mai puțin de jumătate din populație are un loc de muncă stabil: 46,2% în Sicilia, 47% în Calabria și 47,3% în Campania.
Citește și: Baronii PSD Buzatu și Arsene i-au „condamnat” pe 50% din locuitorii a două județe să lucreze la câmp
Ratele de ocupare a forței de muncă în toate regiunile sudice ale Italiei sunt la nivelul minim al Uniunii Europene, adică sub 63,3%: Puglia are 53,4%, Basilicata 57,3%, Sardinia 58,6%, Molise 58,8%, și Abruzzo 62,8%.
Cum funcționează noul indicator Eurostat privind riscul de sărăcie și excluziune socială?
Intensitatea scăzută a muncii și lipsurile materiale și sociale grave. Potrivit acestor măsurători, 95,4 milioane de europeni, peste o cincime din populație, se confruntă cu serioase dificultăți economice, dintre care 14,3 milioane se află în Italia.
Astfel, sărăcia este exprimată ca procent din venitul mediu al fiecărei țări și se aplică pentru fiecare gospodărie, ținând cont de dimensiunea acesteia. De exemplu, în 2022, pragul de sărăcie pentru o persoană singură în Italia a fost stabilit la 930 de euro pe lună. 37% dintre locuitorii regiunii Campania se află sub acest prag.
Citește și: Peste 40% dintre români nu își pot permite carne sau pește pe masă o dată la două zile
Termenul "intensitatea scăzută a muncii" se referă la familiile în care persoanele apte de muncă (între 18 și 64 de ani, cu excepția studenților și a celor care sunt deja pensionari) au lucrat mai puțin de 20% din lunile teoretic posibile.
De exemplu, dacă un cuplu în vârstă de treizeci de ani are 24 de luni de muncă disponibile într-un an și lucrează mai puțin de 20% din acea perioadă (adică mai puțin de 5 luni), se încadrează în categoria de risc. 22% dintre locuitorii regiunii Campania se află în această situație, ceea ce reprezintă cea mai proastă cifră la nivel național, față de media italiană de 10%.
Deși Italia în ansamblul său nu se prezintă mult mai rău decât media Uniunii Europene în ceea ce privește rata de sărăcie, inegalitățile regionale fac diferența. Există trei regiuni printre cele mai bune 12 regiuni ale Italiei, inclusiv Valle d’Aosta cu un procent de sărăcie de 8,6%, Emilia Romagna cu 9,6% și Umbria cu o valoare în jur de 11%. Pe de altă parte, în partea inferioară a clasamentului, găsim trei regiuni printre cele mai proaste zece, acestea fiind, așa cum s-a menționat, Campania, Calabria și Sicilia, cu valori de peste 40%.
În afara sudului Italiei, cele mai sărace zone ale Europei se găsesc în regiunile periferice ale României și Bulgariei, în timp ce în cele mai sărace regiuni din Grecia sau Spania, calitatea vieții este mai bună decât în sudul Italiei. De exemplu, Attica, în Grecia, are o situație socială mai bună decât regiunea Lazio din Italia, cu un decalaj de 5%