200 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte. Care a fost advărata cauză a morții

DE Adina Mutăr | 10.05.2021 - 22:39
Adevărata cauză a morții lui Bonaparte/Foto: Public Domain
Trusa de baie a lui Bonaparte/ Foto: Luvru

S-au vehiculat multe ipoteze privind cauza a morții lui Napoleon Bonaparte pe insula Sfânta Elena, la 5 mai 1821. Un biochimist de la Universitatea De Montfort din Leicester susține că a dezlegat misterul, la 200 de ani de la acest eveniment.

SHARE

Dependența lui Napoleon de apa de colonie l-a ucis, afirmă Parvez Haris, profesor de științe biomedicale la De Montfort. Potrivit acestuia, Napoleon s-a otrăvit încet până la moarte de-a lungul anilor, folosind intens un tip de colonie pentru bărbați care conținea ingrediente potențial toxice.

Parfumul morții


„Napoleon a fost un mare promotor al coloniei, care a intrat pentru prima dată în producție comercială în 1792”, a explicat dr. Haris. „Timp de cel puțin 20 de ani și-a scăldat corpul în acest parfum, și l-a turnat pe cap și, în unele cazuri, l-a băut literalmente. A luat sticle cu apă de colonie în toate campaniilor sale militare. Consuma, potrivit mărturiilor, două, trei sticle pe zi, când este recomandat, chiar și în timpurile moderne, o sticlă pe an!”

Împăratul era convins că apa de colonie preferată îl proteja de boli și îl ferea de moarte prematură. Nu era chiar lipsită de adevăr acestă „credință”.

Napoleon a folosit un tip de colonie care conținea cantități mari de alcool, util ca antiseptic. Acest lucru l-a ajutat să evite infecțiile bacteriene și virale care erau frecvente în taberele militare.

Nu avea încredere în medici și a preferat să-și spele corpul din cap până în picioare cu parfum pentru bărbați zilnic pentru a-și păstra sănătatea și vitalitatea. Ocazional, l-a și consumat, atât de convins era că acesta conținea ingrediente magice care îl puteau ține tânăr și sănătos pentru totdeauna.

Un diagnostic actual

În doze limitate, colonia preferată a lui Napoleon ar fi putut fi inofensivă sau chiar benefică, fiind un extract de uleiurile esențiale din flori și alte plante. Aceste uleiuri pot stimula funcționarea sistemului imunitar, pot reduce inflamațiile, pot ajuta la reducerea anxietății.

Citește și

Licitații în vreme de Covid: Cel mai mare safir de Kașmir și bijuteriile lui Napoleon

Franța și Rusia și-au îngropat morții din campania lui Napoleon la Moscova

 

Dar atunci când sunt consumate în cantități semnificative, uleiurile esențiale devin toxice. Cercetările moderne au arătat că nivelurile ridicate de uleiuri esențiale pot provoca dezechilibre hormonale grave, care pot duce la convulsii, căderea părului și dezvoltarea sânilor la bărbați. Studiile au arătat, de asemenea, că un consum excesiv de ulei esențial poate pune o persoană în pericol de cancer gastro-intestinal.

Napoleon a suferit toate aceste probleme, subliniază Haris. De fapt, consensul general a fost că Napoleon a murit cel mai probabil din cauza cancerului de stomac. Medicul lui Napoleon, François Carlo Antommarchi, care a efectuat autopsia inițială, a specificat cancerul gastro-intestinal drept cauza oficială a morții.

Mai mulți cercetători moderni care au analizat moartea lui Napoleon au fost de acord cu această concluzie. Munca lui Haris nu contrazice această constatare, ci identifică doar cauza probabilă a cancerului.

Otrăvirea intenționată cu arsenic nu se susține

Una dintre cele mai răspândite ipoteze asupra cauzei morții lui Napoleon este cea că a fost otrăvit intenționat cu arsenic de gardienii britanici care îl supravegheau.

Această ipoteză nu s-a bazat doar pe speculații. Probele de păr luate după moartea sa indicau un conținut ridicat de arsenic.

Însă, Napoleon a prezentat simptome de boală asociate cu otrăvirea cu arsenic înainte de exilarea și moartea sa.

Oamenii de știință au analizat probe de păr de la Napoleon din diferite momente din viața sa și au găsit cantități substanțiale de arsenic în toate. Arsenicul a fost folosit frecvent în cleiuri și coloranți în secolele XVIII și începutul secolului al XIX-lea, când Napoleon a trăit, și putea fi acumulat din mediul înconjurător, mai ales că soția lui, Joséphine de Beauharnais, redecora reședințele.

Cercetătorii au studiat probe de păr prelevate de la alți indivizi care locuiau în Europa la acea vreme și au constatat aceleași niveluri ridicate de arsenic.

Sănătatea lui Napoleon ar fi putut fi compromisă de expunerea la arsenic de-a lungul vieții sale. Dar, din moment ce avea întotdeauna arsenic în corp, nu există niciun motiv pentru ipoteza otrăvirii intenționate.

De fapt, Napoleon și-a agravat starea, folosind mult mai multă apă de colonie decât doza de siguranță.

„Napoleon, un mare patron al științei, s-a otrăvit încet”, a explicat Haris. „Se pare că fie nu știa, fie nu-i păsa de celebrul principiu al medicului Paracelsus din secolul al XVI-lea, care a declarat că „peste tot este otravă, toate lucrurile sunt otravă și nimic nu este fără otravă, doar doza determină că un lucru nu este o otravă”.

„Nu există nicio îndoială în opinia mea că Eau de Cologne a fost principala otravă pe care Napoleon și-a administrat-o singur, iar co-expunerea la alte substanțe chimice, inclusiv arsenic, trebuie să fi contribuit la deteriorarea stării de sănătate și, în cele din urmă, la moartea sa de cancer gastric.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te