Licitații în vreme de Covid: Cel mai mare safir de Kașmir și bijuteriile lui Napoleon

DE Adina Mutăr | 08.05.2021 - 16:19
Cel mai mare safir din Kașmir scos la vânzare/ Foto:France24
Bijuterii ale Stephaniei de Beauharnais, primite la nuntă/Foto: France24

Cel mai mare safir din Kașmir vândut vreodată la licitație și o diademă regală pe care toată lumea o poate „încerca” pe Instagram sunt vedetele vânzărilor de bijuterii din acest an, din mai, la Geneva, care se anunță a fi extrem de valoroase.

SHARE

Pietrele prețioase purtate de fiica adoptivă a împăratului francez Napoleon Bonaparte se află, de asemenea, printre comorile istorice vândute de casele de licitații Sotheby's și Christie la 11 și 12 mai.

Safirul de Kașmir, o bijuterie de 55,19 carate, s-a aflat în colecția Maureen Constance Guinness, o marchiză dintr-o familie ce a deținut fabricilor de bere anglo-irlandeze, decedată în 1998.

Safirele de Kașmir de peste 30 de carate sunt foarte rare. Cel mai mare safir de Kașmir se vinde alături de un safir de 25,97 carate, iar perechea se estimează că va aduce 2-3 milioane de dolari.

Citește și

Schiţa unui cap de urs, desenată de Leonardo da Vinci, scoasă la licitaţie. Preț - 10milioane euro

Portretul lui Suleiman Magnificul, din secolul XVI, vândut cu 481.000 de dolari la Londra

 

După descoperirea lor la începutul anilor 1880, exploatarea safirelor din Kașmir a durat doar din 1882 până în 1887, numărul lor redus crescând cota de piață, potrivit Sotheby's.

Au o nuanță bogată în albastru și își păstrează luciul în orice lumină.

„Safirele de Kashmir se numără printre cele mai rare pietre prețioase cunoscute", a declarat Benoit Repellin, șeful vânzărilor de bijuterii de la Sotheby's din Geneva.

„Aceste pietre prețioase au dobândit de-a lungul anilor un statut aproape legendar”.

Bijuterii regale ale dinastiei de Savoia

Printre celelalte piese istorice aflate la vânzare se numără o diademă păstrată mai bine de 150 de ani în casa dinastiei regale italiene de Savoia.

Diadema, care conține 11 perle și diamante naturale, datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și este estimată la 1-1,5 milioane de dolari.

Tiara este, de asemenea, o capodoperă a ingeniozității, deoarece poate fi separată în două, permițând să fie purtată ca un colier, a declarat Repellin pentru AFP.

Sotheby's a declarat că asistă la o cerere globală fără precedent de bijuterii regale. În ciuda restricțiilor impuse din cauza pandemiei, marii cumpărători nu și-au pierdut deloc apetitul de a achiziționa bijuterii magnifice. Din contră, a apărut o nouă categorie, în special clienți mai tineri din Asia.

Dornic să atragă interesul unei noi generații, Sotheby's a creat un program Instagram care permite oamenilor să creeze o imagine a lor purtând tiara Savoia într-un somptuos palat italian.

În categoria pietrelor mari, Christie's oferă un diamant alb dreptunghiular de 100,94 carate numit Spectacle, evaluat la 12-18 milioane de dolari.

Diamantul este cea mai mare piatră care a fost tăiată vreodată în Rusia și a fost tăiată dintr-o piatră brută descoperită în Iakuția, în 2016.


Comori napoleoniene

Cu ocazia aniversării a 200 de ani de la moartea lui Napoleon, Christie's vinde nouă bijuterii imperiale împodobite cu safire și diamante, din colecția fiicei sale adoptive, Stephanie de Beauharnais.

Cele nouă piese, inclusiv o tiară evaluată până la 275.000 de dolari și un colier estimat la până 350.000 de dolari, „au rămas în aceeași familie de când au fost oferite Stephaniei de Beauharnais, cu ocazia nunții sale la Palatul Tuileries din Paris”, a declarat Marie-Cecile Cisamolo, specialistă în bijuterii la Christie's.

Aproximativ 38 de safire din Sri Lanka au fost folosite pentru a crea setul la începutul anilor 1800.

Pe lângă valoarea lor istorică, bijuteriile sunt apreciate și pentru albastrul lor natural, deoarece safirele sunt supuse, de obicei, unui tratament termic pentru a accentua culoarea.

„Vedem o mulțime de asiatici interesați de aeste bijuterii importante, pentru evenimente majore din viața lor", a spus Cisamolo.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te